22 de juny del 2015

NIMFES

Les nimfes eren les divinitats menors de l'antiga Grècia associades a un espai natural concret com llacs, boscos i rius.  Eren filles de Zeus i sovint eren cridades per les reunions dels déus de l'Olimp malgrat que normalment només s'associaven amb Artemisa, la deessa de la caça i com a ajudants d'altres déus principals com Apol·lo o menors com Hermes.

Eren venerades com genis femenins molt bells que no envellien ni morien per malalties i podien tenir els fills del déus fent que aquests també fossin immortals malgrat que elles sí podien morir.  

Hi havia dues classes de nimfes: aquelles amb les quals en venerava la natura i aquelles associades a una localitat o raça. Les primeres es dividien en tres tipus segons el espai natural on residien:
  • De l'aigua, anomenades Oceinades eren filles del déu Oceà i les Nereides, considerades filles de Nereu, les nimfes de l'interior. Es creia que les aigües a les que pertanyien inspiraven a aquell que en bevia i per tant es pensava que les nimfes tenien poders profetes que inspiraven als homes amb el do de la poesia.
Las Oceànides de Gustave Doré(1860).

  • De les muntanyes i coves, anomenades Orèades, formaven part del seguici d'Àrtemis i sovint eren anomenades també amb noms derivats de les muntanyes on habitaven  com Citerònides o Peliades
  • Dels boscs, es creia que sovint espantaven els viatgers solitaris.

  • Dels arbres, les quals es creia que morien quan l'arbre on vivien moria, són d'origen arcadi, és a dir del sud de Grècia, que mai apareixen amb grans déus.
Dríades amb un llenyataire.
El segon tipus de nimfes estaven relacionades amb races i ciutats tenint així un nom derivat del lloc com les Nisiades, nimfes associades a la muntanya Nisa, on segons la mitologia grega van cuidar el déu Dionís durant la seva infantesa.


Nimfes de Nisa de J. LeBlanch Stewart (1900)

A les nimfes també se'ls oferien sacrificis com cabres o ovelles així com se'ls lliurava llet i olis i eren adorades en molts santuaris arreu de l'Antiga Grècia, especialment en fonts i grutes.


Valery Valencia
1r Bat

2 comentaris:

Unknown ha dit...

La teva entrada m'ha semblat molt interessant, no sabia que hi havia els tres tipus de nifes i que podien morir al tenir fills amb algun déu. La veritat és que això m'ha semblat molt bo de saber!

Unknown ha dit...

me has salvado el trabajo mas aburrido de mi vida ai lob llu

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts