NIMFES

Les nimfes eren les divinitats menors de l'antiga Grècia associades a un espai natural concret com llacs, boscos i rius.  Eren filles de Zeus i sovint eren cridades per les reunions dels déus de l'Olimp malgrat que normalment només s'associaven amb Artemisa, la deessa de la caça i com a ajudants d'altres déus principals com Apol·lo o menors com Hermes.

Eren venerades com genis femenins molt bells que no envellien ni morien per malalties i podien tenir els fills del déus fent que aquests també fossin immortals malgrat que elles sí podien morir.  

Hi havia dues classes de nimfes: aquelles amb les quals en venerava la natura i aquelles associades a una localitat o raça. Les primeres es dividien en tres tipus segons el espai natural on residien:
  • De l'aigua, anomenades Oceinades eren filles del déu Oceà i les Nereides, considerades filles de Nereu, les nimfes de l'interior. Es creia que les aigües a les que pertanyien inspiraven a aquell que en bevia i per tant es pensava que les nimfes tenien poders profetes que inspiraven als homes amb el do de la poesia.
Las Oceànides de Gustave Doré(1860).

  • De les muntanyes i coves, anomenades Orèades, formaven part del seguici d'Àrtemis i sovint eren anomenades també amb noms derivats de les muntanyes on habitaven  com Citerònides o Peliades
  • Dels boscs, es creia que sovint espantaven els viatgers solitaris.

  • Dels arbres, les quals es creia que morien quan l'arbre on vivien moria, són d'origen arcadi, és a dir del sud de Grècia, que mai apareixen amb grans déus.
Dríades amb un llenyataire.
El segon tipus de nimfes estaven relacionades amb races i ciutats tenint així un nom derivat del lloc com les Nisiades, nimfes associades a la muntanya Nisa, on segons la mitologia grega van cuidar el déu Dionís durant la seva infantesa.


Nimfes de Nisa de J. LeBlanch Stewart (1900)

A les nimfes també se'ls oferien sacrificis com cabres o ovelles així com se'ls lliurava llet i olis i eren adorades en molts santuaris arreu de l'Antiga Grècia, especialment en fonts i grutes.


Valery Valencia
1r Bat

Comentaris

Unknown ha dit…
La teva entrada m'ha semblat molt interessant, no sabia que hi havia els tres tipus de nifes i que podien morir al tenir fills amb algun déu. La veritat és que això m'ha semblat molt bo de saber!

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

COM VESTIEN ELS ROMANS?

CIVILITZACIÓ MINOICA