EL CENTAURE QUIRÓ

Quiró era un centaure, una criatura amb cos de cavall i cap d'home. A diferència dels altres centaures, ell era intel·ligent i tenia bon caràcter. Era el fill de Cronos i Fílira. El seu aspecte es deu que Cronos va mantenir la forma de cavall mentre feia l'amor amb la nimfa Fílira, per què així la seva esposa Rea no sospités. Quan Quiró va néixer, la seva mare Fílira, va quedar horroritzada per el seu aspecte i va demanar ser transformada en una planta, el desig li va ser concedit i es va transformar en un arbre de Tília. 
Estàtua de Quiró
Quiró vivia en una cova de la muntanya Pelió de Tessàlia i estava casat amb Chanclo, amb la qual va tenir una filla. El seu nét, Peleu, va rebre el suport de Quiró quan va voler festejar amb la deessa del mar, Tetis, d'ells en va néixer el famós i gran heroi Aquil·les.  
Casament de Tetis i Peleu
Quiró ensenyant música a Apol·lo
Quiró també era un gran músic i era molt conegut per els seus coneixements sobre la medicina. Els herois de la Ilíada estaven molt agraïts a ell per les pocions d'herbes que curaven les ferides de guerra. 
El déu Apol·lo, que era el seu amic personal, li va encomanar l'educació del seu fill Asclepi, el déu de la medicina, el que el centaure va considerar un gran honor. També es va encarregar de l'educació de Jàsó, Acteó i Aquil·les, entre d'altres. Quiró, gràcies a Apol·lo, es va convertir en un gran arquer.

Un dia, desgraciadament, l'heroi Heracles va visitar al savi centaure Folos i es va desencadenar una baralla amb els altres centaures sobre un crater de vi i accidentalment, Heracles va disparar una fletxa enverinada amb sang d'hidra i va anar a parar a Quiró. Va patir una mort molt dolorosa i va decidir regalar la seva immortalitat a Prometeu. Després de la seva mort, Zeus va decidir crear la constel·lació del Centaure. 
Constel·lació del centaure

Èrica Palomares
1r batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE