EL NUS GORDIÀ

Segons la llegenda, a Frígia hi havia un camperol humil que es deia Gordias i que duia els seus bous lligats amb unes cordes d'una manera tant difícil que era impossible deslligar-les. L'oracle havia predit que el futur rei de Frígia entraria per la porta de l'est acompanyat per un corb, que es posaria en el seu carro i que, a més a més, qui aconseguís deslligar el nus gordià podria també conquerir Orient.

Quan aquesta predicció arribà a orelles d'Alexandre el Gran, aquest no es pogué estar de provar de desfer el nus. Així que, després de creuar l'Hel·lespont, va conquerir Frígia i, seguidament, havia també de deslligar el nus, que no era feina fàcil. Després de rumiar una estona, Alexandre el Gran va treure la seva espasa i va tallar la corda, dient que era el mateix tallar la corda que deslligar-la.

Pintura de J.S Berthélemy en què
apareix Alexandre el Gran tallant el Nus Gordià.
Aquella nit hi va haver una tempesta amb llamps i es va interpretar que Zeus acceptava el que Alexandre el Gran havia fet. Temps després, Alexandre el Gran conquerí Àsia.
A partir d'aquesta llegenda es donà peu a l'expressió: Tanto monta, monta tanto... Aquest mite és també l'explicació de la dita: els fins justifiquen els mitjans.
A més a més, a partir del mite també sorgí la dita: Tallar el nus gordià que significa: obrar resoltament per damunt d'una dificultat que no es pot resoldre d'una manera normal.

L'Hel·lespont és l'escenari d'un altre mite bastant desconegut que podeu llegir aquí.

Ioana Sofrea
1r Batx

Comentaris

Karina Szabo ha dit…
Els déus tenien molta confiança en l'oracle perquè sempre deia veritats, i aquest n'és un exemple. Com moltes altres coses i fets mitològics, sempre acaben sorgint dites i referències en l'actualitat. Molt bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES