EL CONCEPTE DE BELLESA GREC

Els grecs tenien un concepte de bellesa bàsicament relacionat amb "l'ideal". Aquest concepte es basava en la proporció i sobretot en l'harmonia (tant espiritual com física, o relacionada l'espiritual amb la física); cosa que portaven a la perfecció. 

També creien que tot el que formava part del món real es podia relacionar amb proporcions matemàtiques (el número d'Or, etc.) així doncs, es creia que "l'home" estava compost de les mides ideals de qualsevol organisme de la natura. Aquesta idea es pot veure reflectida a moltes obres d'aquella època, especialment en escultures. 


Evolució de l' "ideal estètic" des de l' antiga Grècia fins a l' actualitat 
Exemple d' ideal estètic
 a l' antiga grècia 

En l'antiga Grècia, també va néixer l'ideal estètic. Així doncs, aquest ideal establia bàsicament la següent "norma": El cos humà havia de mesurar set vegades el cap (Idea de Policet al segle V a.C.). 

Tot i així, era molt diferent el prototip femení d'abans que l'actual, i no tant diferent el masculí antic que amb el d' ara. Les dones eren molt més robustes, però amb els pits petits. Normalment, les formes de la cara eren rodones o ovalades. Tant les orelles, com el nas, com els ulls, havien d'estar proporcionats. Els homes en canvi, possiblement no s'allunyaven tant d'aquest model "actual", es basaven en els gimnastes i atletes, i l'exemple clar n'era el David de Miquel Angelo. Podem dir que l'escultura va ser molt important en aquell temps, per arribar a definir els ideals. 

Hi va haver diferents èpoques en relació a l'escultura: 
  • Estil Arcaic (fins a la meitat del segle V a.C.): destacava per les cores i els curos i perquè pràcticament no hi havien nus. Estava inspirada en els egipcis. 
  • Estil Clàssic (fins al 338 a.C.): va ser l'època d' esplendor. S'identifica per la representació del cos humà nu, amb els valors idealistes i harmoniós. 
  • Època Hel·lenística: en destacava el moviment, el dinamisme i la musculatura (en les escultures masculines) destacada.
Escultura Arcaica 
Escultura Clàssica

Escultura Hel·lenística 


En conclusió, els prototips entorn als homes, no han canviat massa, en canvi, en les dones si que és pot veure un canvi. Tot i així, podem dir que el fet de voler crear "ideals" ja estava en ment dels humans des de fa anys, i que malauradament, moltes persones segueixen tenint aquesta perspectiva de la bellesa. 

Júlia Castro
4t ESO

Comentaris

Cecília ha dit…
Hola Júlia! M'ha agradat molt veure aquesta evolució. En efecte, han canviat molt els prototips respecte a l'actualitat. És curiós perquè en el llibre de La mort a Venècia, de Thomas Mann, el protagonista segueix a un noi que representa l'ideal de bellesa classica (masculina) i aquesta entrada m'hi ha fet pensar.
Unknown ha dit…
Realment el concepte de bellesa ha evoucionat al llarg de la història. Igual que la ceci, m'ha fet pensar en La Mort a Venècia, on un adolescent (Tadzio) és representat com un ideal de bellesa clàssica.
Unknown ha dit…
Molt interessant l'entrada Júlia, trobo sorprenent com ja en l'època clàssica hi havia tants estereotips sobre la bellesa, tot i que hagin canviat en continuem tenint molts. Es sap com es va canviar de l'estil arcaic al clàssic? i del clàssic a l'època Hel·lenística? va ser per l'evolució del temps o va haver-hi algun fet en concret?
Hola Juls! m'ha agradat molt la teva entrada! Com dius en la conclusió els ideals dels homes quasi bé no han canviat i els de les dones si. HI ha un video que es veu tota l'evolució de l'ideal de bellesa femení amb una sola dona i crec que et podia interessar. Sempre he trobat molt peculiar amb la naturalitat amb què es vivien els nus i com al llarg del temps aquesta naturalitat ha anat desapareixen, sembla fruit del procés d'humanització i que com més humans més tapats o en alguns cassos publicitaris com més reclam sexual tingui millor. Realment trobo molt necessària la coneixença dels diferents ideals de bellesa per adonar-nos del molt de bojos en què vivim.
Unknown ha dit…
Tot i que hagin anat canviant els ideals de bellesa hem tornat als ideals grecollatins moltes vegades. Molt interessant!
Un estiu diferent ha dit…
Júlia!

Crec que és interessant veure com ha canviat la bellesa, però no deixa de ser curiós que l'ideal de bellesa femenina hagi canviat tant i que la bellesa masculina, no hagi gairebé canviat... crec que podríem dir que les dones sempre han estat més condicionades per la societat.

Simplement curiós.
Unknown ha dit…
Gràcies per els vostres comentaris:) Ariadna la veritat és que jo no ser com és va evolucionar d'un estil a un altre, simplement crec que devia ser el temps. Però tot i així estic segura que diversos factors de la societat hi van influir.
Maria González ha dit…
Ostres Júlia, trobo que has triat un tema molt interessant de parlar, i és que ara que en l'actualitat la bellesa i els prototips s'han convertit en "monotemes", es pot apreciar encara més el canvi que hi ha hagut respecte l'ideal femení, ara és just al contrari que aleshores gairebé!
Aquest tipus d'entrada ens demostra que la dona des de fa molt temps, és molt és jutjada que l'home segons el seu físic per això penso que l'ideal femení ha anat canviant una mica. Tot hi així si ens hi fixem l'ideal de dona, és una noia blanqueta i delicada, en contrari l'home sempre és l'ideal aquell que està fort i li agrada molt l'esport,...
Unknown ha dit…
És molt trist veure com la gent es fixa en un ideal per poder agradar als demés abans que a si mateixos. Tot i això, la majoria de gent prefereix un cos musculat en un home o un cos prim en una dona, i això és el que provoca moltes inseguretats en les persones. Trobo que la creació d'un 'ideal' ha afectat més a la societat que no pas ha beneficiat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES