EL CONCEPTE DE BELLESA GREC
Els grecs tenien un concepte de bellesa bàsicament relacionat amb "l'ideal". Aquest concepte es basava en la proporció i sobretot en l'harmonia (tant espiritual com física, o relacionada l'espiritual amb la física); cosa que portaven a la perfecció.
També creien que tot el que formava part del món real es podia relacionar amb proporcions matemàtiques (el número d'Or, etc.) així doncs, es creia que "l'home" estava compost de les mides ideals de qualsevol organisme de la natura. Aquesta idea es pot veure reflectida a moltes obres d'aquella època, especialment en escultures.
Evolució de l' "ideal estètic" des de l' antiga Grècia fins a l' actualitat |
Exemple d' ideal estètic a l' antiga grècia |
En l'antiga Grècia, també va néixer l'ideal estètic. Així doncs, aquest ideal establia bàsicament la següent "norma": El cos humà havia de mesurar set vegades el cap (Idea de Policet al segle V a.C.).
Tot i així, era molt diferent el prototip femení d'abans que l'actual, i no tant diferent el masculí antic que amb el d' ara. Les dones eren molt més robustes, però amb els pits petits. Normalment, les formes de la cara eren rodones o ovalades. Tant les orelles, com el nas, com els ulls, havien d'estar proporcionats. Els homes en canvi, possiblement no s'allunyaven tant d'aquest model "actual", es basaven en els gimnastes i atletes, i l'exemple clar n'era el David de Miquel Angelo. Podem dir que l'escultura va ser molt important en aquell temps, per arribar a definir els ideals.
Hi va haver diferents èpoques en relació a l'escultura:
- Estil Arcaic (fins a la meitat del segle V a.C.): destacava per les cores i els curos i perquè pràcticament no hi havien nus. Estava inspirada en els egipcis.
- Estil Clàssic (fins al 338 a.C.): va ser l'època d' esplendor. S'identifica per la representació del cos humà nu, amb els valors idealistes i harmoniós.
- Època Hel·lenística: en destacava el moviment, el dinamisme i la musculatura (en les escultures masculines) destacada.
Escultura Arcaica |
Escultura Hel·lenística |
En conclusió, els prototips entorn als homes, no han canviat massa, en canvi, en les dones si que és pot veure un canvi. Tot i així, podem dir que el fet de voler crear "ideals" ja estava en ment dels humans des de fa anys, i que malauradament, moltes persones segueixen tenint aquesta perspectiva de la bellesa.
Júlia Castro
4t ESO
4t ESO
Comentaris
Crec que és interessant veure com ha canviat la bellesa, però no deixa de ser curiós que l'ideal de bellesa femenina hagi canviat tant i que la bellesa masculina, no hagi gairebé canviat... crec que podríem dir que les dones sempre han estat més condicionades per la societat.
Simplement curiós.