EL SOLDAT FANFARRÓ, PLAUTE

Plaute,va ser un autor de còmedies clàssiques llatines nescut entre el 259 i el 251 a.C. a Sàrsia, la regió d'Umbria, Itàlia. Va aconseguir un gran èxit a la seva època amb la seves obres  ja que aquestes comèdies eren escrites per les classes baixes amb un llenguatge, un intel·lecte i una moral sense adeuquades a elles. Per això usava un llenguatge col·loquial i expressiu ja que el seu principal objectiu era divertir i fer riure al públic. Una de les seves obres va ser "El soldat fanfarró" que anirem a veure amb els alumnes de llatí i els de literatura castellana de segon del Callís, al proper 10 d'Abril a Tarregona.
Titus Maccius Plaute

El Soldat Fanfarró (argument).

Pirgopolínices,és un soldat fanfarró que tothom s'enriu d'ell, fins i tot els esclaus. Pirgopolínices rapta Filocomàsia  que és una cortesana atenesa i se l'emporta a Efes amb ell. Al mateix temps el mateix soldat rep com a regal d'uns pirates: Palestrió, criat del jove atenès Plèusicles, l'enamorat de Filocomàsia. Plèusicles viatja a Efes per intentar recuperar Filocomàsia, i s'està a la casa del costat del soldat i aprofita aquest apropament per fer un forat a la paret i així els enamorats es poden veure. Escèler, un dels criats del soldat, va descubrir els dos enamorats fent-se petons però ells ho neguen, i li fan creure que ha arribat d'Atenes la germana bessona de Filocomàsia i que aquesta és la que s'estava fent petons amb Palestrió .
Després apareix Periplectomen que és un vell veí del soldat. Plèusicles i Palestrió paren una trampa al soldat, fent-li creure que la dona del veí està enamorada d'ell, i li envien un anell de regal com a prova del seu amor. Palestrió aconsella al militar que abandoni Filocomàsia, que la deixi marxar a Atenes amb la seva germana bessona i que, a més a més, li regali les seves joies per guanyar el seu perdó. Plèusicles fingeix ser un capità que ve a buscar Filocomàsia de part de la seva mare malalta. El militar allibera Palestrió en agraïment pels seus serveis, i ell se'n va amb Plèusicles i Filocomàsia, que fingeix una gran pena per haver de separar-se del soldat. Quan el soldat entra a casa del vell, aquest el reté i l'acusa d'adúlter, i fa que el seu cuiner el castigui. Quan surt de la casa del vell, Escèler l'informa que ha vist Filocomàsia i Plèusicles fent-se petons, i el militar comprèn que ha estat enganyat per Palestrió.
Caràtula de "El Soldat Fanfarró" traduit al català

Per a més informació i veure un petit exemple del treball fet per representar aquesta obre clica aquí.

Meritxell Masnou 
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada Xell. La veritat és que l'obra i l'argument estan molt bé, tot i que no em va agradar gaire els canvis que li van fer el grup teatral que la va representar quan la vam anar a veure. Tot i així, va ser un plaer poder acudir-hi juntament amb tu.
Unknown ha dit…
Bé, primer de tot dir-te que m'ha emocionat llegir el teu comentari. Segonament comentar-te que penso igual que tu, alguns canvis que van fer el grup teatral que va representar l'obra van ser massa en la meva opinió, però va ser una experiència genial la sortida i tot el que l'envoltava.
Alba Masnou ha dit…
Personalment la vaig trobar una mica enravessada, però prou ben pensada. A més, em va agradar més llegir-la que veure-la representada.
Unknown ha dit…
Realment m'ha agradat molt l'entrada i, tot i que la obra de teatre tenia moments que eren un xic penosos, amb escenes que no s'entenen gaire, la entrada és molt clara i s'entén molt bé.
Cal remarcar que l'esforç dels actors va ser bastant increïble perquè estava molt ben feta.
Unknown ha dit…
Estic d'acord amb els comentaris anteriors. Crec que l'argument de l'obra està molt bé i l'autor va tenir molta imaginació, però em vaig descepsionar bastant al veure-la representada.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES