LES NOU MUSES

Les Muses o Heliconíades, segons la mitologia grega, eren les nou filles de Zeus (déu suprem de l’Olimp) i Mnemòsine (deessa de la memòria). Van ser engendrades, segons el mite, en nou nits consecutives. Les muses no tenien descendècia, ja que es mantenien sempre pures i verges.

Apol·lo i les Muses
Segons l’historiador grec del s.II, Pausànies, al principi les muses eren tres: Adea (el cant, i la veu), Meletea (la meditació) i Mnemea (la memòria).

La tradició diu que tenien dues residències: una sobre el Pamàs i l’altra sobre l’Helicó. L’any 401 a.C., Plató, i més tard els autors neoplatònics, és el que fa de les nou Muses, les mediadores entre el déu i el poeta (o qualsevol creador intel·lectual). 

Les muses que trobem en les arts són:

Cal·líope: La musa de l’eloqüència i de la poesia èpica. Es representa amb una corona de llorer,un llibre o un pergamí, un llibre, una tauleta, un estilet i una trompeta. 

Clio:  La musa de la història. Es representa amb una corona de llorer, un llibre o un pergamí, una tauleta, un estilet i un cigne.

Èrato: La musa de l’art líric de l’elegia. Es representa amb una lira, una viola i un cigne.


Euterpe: La musa de la música. Es representa amb una flauta.

Melpòmene: La musa de la tragèdia. Es representa amb una corona, una espasa o una màscara tràgica.

Polímnia: La musa de la retòrica. Es representa amb un gest serio i amb un instrument musical (normalment un òrgan).

Talia: La musa de la comèdia. Es representa amb un instrument de música (normalment una viola), una màscara còmica i un pergamí.

Terpsícore: La musa de la dansa. Es representa amb un instrument musical de corda: una viola o una lira.

Urània: La musa de l’astronomia i l’astrologia. Es representa amb un compàs, una corona d’estrelles i globus celeste.

Les nou Muses, per Romano Giulio


Eva Soler
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
i ben bé quina funció feien les muses en la mitologia grega? És a dir, quin paper tenien? defensaven allò que representaven?
Alba Masnou ha dit…
Uau. Euterpe em sona d'una manera bèstia, però no de mitologia, sinó d'algun altre lloc. Ah! És el nom de la protagonista de Guilty Crown (anime)!!
No sabia això de les muses, és fantàstic. Gràcies!
Eva Soler ha dit…
Àfrica eren deeses, és a dir, sí que és cert que cada una representaven una tema però no sé ben bé si ho defensaven, tot i que em suposo que sí. Gràcies pel comentari!
Eva Soler ha dit…
Alba m'encanta com ho relaciones tot amb un tema que t'interessa tant a tu, com és l'anime. M'agrada que t'hagi interessat i que ho trobis fantàstic! Gràcies a tu pel comentari!

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

COM VESTIEN ELS ROMANS?

CIVILITZACIÓ MINOICA