12 de maig del 2014

EL GREC ENTRE LES LLENGÜES INDOEUROPEES

La llengua indoeuropea es parlava al final del neolític i fins a l'edat de Bronze. El territori on es parlava anava des de l'Índia fins a l'oest d'Europa d'aquí prové el seu nom : Indoeuropea.  La majoria de llengües de l'Àsia i d'Europa procedeixen d'aquesta llengua.

Els lingüistes Franz Bopp i Rasmus Rask, dos lingüistes, van concloure després de fer diversos estudis de diferents llengües (les llengües europees i algunes d'Àsia occidental), que aquestes provenien totes d'una mateixa mare comuna, però que amb el temps, la separació i la diversificació es van convertir en llengües totalment diferents:

Les llengües indoeuropees es classifiquen en diversos grups:


  • El hindi i l'irànic.
  • El grup itàlic: osc, umbre i llatí.
  • El grec.
  • El grup eslau i bàltic.
  • L'hitita.
  • El grup cèltic: irlandès, escocès, gal·lès i bretó.
  • El grup germànic: suec, danès, noruec, anglès, alemany, etc.

L'escriptura lineal B va desaparèixer després de l'aparició de 'escriptura alfabètica, d'aquesta escriptura tenim documents a partir del segle VIII aC. fins al grec modern que es parla actualment. 
Hi ha quatre grans grups:

  1. El jònico-àtic, que va ser la variant dialectal més comuna en la literatura. Més tard però, es va imposar el dialecte àtic, que es va convertir en la llengua clàssica per la quantitat i la qualitat de les obres escrites en aquest dialecte.
  1. L’eòlic, emprat per alguns poetes. 
  1. L’aqueu, grup format per l'arcadi, el xipriota i el pamfili.
  1. El grec occidental amb els dialectes nord-occidentals i el dòric

El grec és una llengua indoeuropea antigament es parlava grec en una àrea més extensa que l'actual, ja que ara es parla grec només a Hèl·lada (Grècia) i en la majoria de les costes de les illes del mar Egea. 

Les primeres manifestacions de la llengua grega les trobem en taules de fang datades entre el 1400 i el 1500 aC. Aquestes taules estan escrites en una escriptura sil·làbica anomenada lineal B.

A l’època alexandrina va aparèixer la llengua comuna, o koiné.

Per més informació podeu mirar aquest slideshare:


Aida Oriol
1r Batx

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Una entrada d'allò més útil Aida. Si d'una sola llengua al llarg del temps n'han sortit totes aquestes, d'aquí a dos mil anys ves a saber quantes n'hi hauràn!

Unknown ha dit...

És molt interessant veure com les llengües van evolucionar amb el temps i conèixer alguna cosa més sobre aquest tema que ja vem tractar a classe

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts