26 de gener del 2012

MOSAIC ROMÀ

A mesura que els romans van anar conquerint territoris grecs, es van anar trobant amb una forma d'art que a la llarga es van fer seva. Es tractava dels mosaics. En ells hi havia imatges, sanefes o escrits mitjançant tot de petites tessel·les (conjunt de marbre, vidre i terra cuita). És per això que els romans van anomenar els mosaics opus tessellatum.


En un principi, a l'Antiga Roma els mosaics només es van fer servir per decorar sostres i parets. Amb el temps es va anar implantant aquest art també als sòls. Primer es tenia por de que al trepitjar-los es trenquessin o no oferissin prou resistència. Però ràpidament se'n van adonar de que no hi havia cap mena de risc. Pels romans tenir un terra amb mosaics era tenir un terra luxós. Fent una vulgar similitud amb els nostres dies podríem dir que per als romans tenir mosaics al terra era com tenir una gran catifa vermella.



Fotos de mosaics d'Empúries


Tipus de mosaics:
  • Opus vermiculatum: Aquest tipus de mosaics eren els més precisos. L'artista dibuixava amb força facilitat ja que s'utilitzaven tessel·les molt petites. Per tant era molt més fàcil fer amb precisió una sanefa, un escrit o una imatge.
  • Opus musivum: Terme que definia únicament als mosaics fets sobre parets o murs.
  • Opus sectile: Tipus de mosaic amb pedres més desiguals i grans. Per tant podia haver-hi tessel·les d'un tamany petit o gran. El resultat era menys precís que els opus vermiculatum. Aquest tipus de mosaic va ser el que més es va fer servir a l'època romana.
  • Opus signinum: A partir d'una barreja de calç i pols de teula i el resultat era una mena de ciment rogenc. Amb aquest s'omplien terres i parets i després si incrustaven petites parts de tessel·les per fer les sanefes. És a dir que al contrari dels tres estils anteriors, aquest tenia un fons uniforme i només hi havia tessel·les per decorar. Aquest estil no era un mosaic complet com els altres.


De les quatre imatges següents, sabríeu dir de quin tipus de mosaics són?


1 2

3 4

 Voleu fer un mosaic romà en línia? cliqueu aquí.

Joan Giralt
4t ESO

10 comentaris:

Laia Fernández ha dit...

M'agraden molt els mosaics. Penso que són un element de l'art i l'arquitectura molt interessants. Jo diria que hem quedo amb els "Opus vermiculatum" ja que m'agrada molt la precisió. bona entrada!

Cristina Sandoval ha dit...

No he reconegut molbe quin tipus de mosaic era cada foto pero crec que el 2 es un Opus musivum i el 3 es un Opus secticle.

Yasmina Mesa ha dit...

si que hi ha de tipus de mosaics!!
però sempre dic, que són tota una obra d'art tots plegats.

Aina ha dit...

No m'estranya que fossin uns materials luxosos i preciosos, perquè a mi sincerament m'agraden molt els terres amb mosaics. El que no sabia era que hi haguessin diferents tipus.

1. opus signium
2. Opus musivum
3. opus sectile
4. opus verniculatum

No se si està bé, el més segur és que estigui malament!

Aina ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Mireia Cutura ha dit...

Ben curiosa la tècnica per fer els mosaics!
No estic segura, però crec que és així: 1-opus signum, 2-Opus musivum, 3- opus sectele i 4- opus verniculatum.
Bona feina :)

Sonia Gamez ha dit...

m'ha sorpres que hi haguin tans tipus de mosaics!

Carla Moreno Corral ha dit...

No savia que el mosaics dels romans venisin dels grecs i de que tingesin tan tipus de mosaics.
Bona la entrada

Natalia Ramirez ha dit...

Si que n'hi ha de tipus de mosaics esta be la tecnica per fer mosaics .Està bé l'entrada.

Pau Laviña ha dit...

Mai hages esbrinat que els mosaic venien de grecia i que hi haguessin tants

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts