11 de gener de 2012

MERCAT ROMÀ DE IESSO

L'antiga Iesso, ciutat fundada al segle II a.C, cada any rep un homenatge dels antics hereus d'aquesta ciutat romana, els veïns i veïnes de Guissona, a la Sagarra.
Al llarg d'una setmana, Guissona és el marc d'un seguit d'activitats que recorden el seu passat i que culminen amb el mercat romà de Iesso.
Es pot veure i gaudir comitives triunfals pels carrers del nucli antic de la vila, personatges que ens transporten a fa més de 2000 anys, a la fundació de Iesso, coneixen els governants de la ciutat: la Cúria Romana, un gran mercat ambientat en l'època, teatre amb espectacles com la venda d'esclaus, lluites de gladiadors, danses arribades dels límits de l'imperi... 
I també hi ha una activitat complementària que consisteix en una visita guiada pel Parc Arqueològic i el Museu de Guissona.

Lluites entre Gladiadors


Cèsar i Cleòpatra inauguren el mercat romà

La Vila de Guisona es tranforma, els carrers s'engalanen, els veïns es vesteixen de romans i tothom s'esforça en homenatjar l'època romana, origen de Guissona.
La gastronomia també hi és present amb una degustació de menges elaborades a partir de la cuina romana.

A la nit, per acabar,primer de tot comencen amb un taller per a infants dedicat a un ofici antic i seguidament se celebra la Bacanal, una boja nit amb músics, menjar, beure i amb un tradicional Concurs d'Oratòria.

Aquest mercat es fa des de 1996 i es fa al juliol. I aquí us deix-ho una pàgina web, la de l'Ajuntament de Guissona on hi ha tot tipus d'informació i horaris del mercat.

I finalment, adjunto un vídeo on s'hi veuen moltes de les activitats que es fan. Espero que us animeu a anar-hi!María Rodríguez
1r Batx

3 comentaris:

Artur Bossy ha dit...

Ja n'havia sentit a parlar sobre aquest espectacle en entrades anteriors i la veritat és que té ser espectacular veure com està muntada aquesta festa. Com estan decorats els carrers, les grans festes que s'hi deuen fer, la vestimenta de la gent,... M'agradaria poder anar a veure-ho!
Bona entrada!

Mireia ha dit...

Havia sentit parlar del mercat que dediquen als romans, com totes les activitats que es fan per recordar els clàssics són molt interessants i tenen un gran valor. A més crec que ajuden a conèixer millor el món romà a la gent que no ha tingut estudis sobre aquest tipus.
Bona feina!

oriol c ha dit...

M'ha semblat molt interessant com els guissonencs s'impliquen en una comemoració fent activitats i disfresant a la ciutat per un dia, no n'havia sentit a parlar mai gran entrada!