URBANISME

Els romans feien servir unes tècniques constructives (urbanisme) que provenien dels grecs o dels etruscos.
Una de les característiques que utilitzaven eren els rituals que feien abans de construir la ciutat. Aquests són els auguris (observar un senyal) que es feien per saber si els déus els eren favorables. Seguidament un sacerdot marcava amb una arada el solc dels límits de la ciutat, on es construirien les muralles (pomperium). I aquest procés s'anomenava inauguratio.


Imatge de Ròmul consultant els auguris

L'organització principal de la ciutat era la divisió amb els dos carrers principals: el Decumanus Maximus (d'est a oest) i el Cardo Maximus (de nord a sud). A cada extrem dels carrers principals hi havia una porta per entrar a la ciutat. Amb tots els carrers es formava una quadrícula, on es creuaven els cardines (carrers paral·lels al Cardo Maximus) i els decumani (carrers paral·lels al Decumanus Maximus). Aquest traçat se'l va inventar Hipòdam de Milet i per aquest motiu és anomenat traçat hipodàmic.
Traçat hipodàmic

La ciutat es completava amb la construcció del fòrum, que era la plaça principal al centre de la ciutat on es creuaven els dos carrers principals.

En Els deu llibres de l'arquitectura, l'arquitecte Vitruvi explica els principis arquitectònics essencials per crear una ciutat i les seves infraestructures.

 



En una ciutat trobem diversos edificis o elements públics:
  • En primer lloc les muralles, que en un inici eren defensives, però més tard van passar a ser un símbol de prestigi.
  • Les clavagueres eren molt importants per la neteja de les ciutats i les cases i també seguien el traçat hipodàmic.
  • A més per proveir la ciutat d'aigua utilitzaven les fonts, els pous i les cisternes. I a més els aqüeductes que eren grans construccions que permetien l'arribada d'aigua des de la muntanya (on la filtraven i la depuraven) i la transportaven fins a la ciutat per mitjà de canonades inclinades progressivament.
  • Els ponts utilitzaven la tècnica de la volta, com en el cas dels aqüeductes.
  • El temple solia estar dedicat a la tríada Capitolina i era l'edifici més destacat del fòrum.
  • I els edificis de caire més lúdic eren: el teatre, les termes, el circ i l'amfiteatre.
 


Mireia Cutura
2n Batx

Comentaris

Bernat Enrich ha dit…
Molt bona entrada molt completa e interasant.
Laia Fernández ha dit…
Fa un parell d'anys ja ho vaig estudiar. Penso que has fet una entrada molt interessant i entenedora.
Aina ha dit…
Molt bona entrada, espero que aquestes entrades de l'urbanisme serveixin pels de segon de batxillerat d'anys futurs.
Artur Bossy ha dit…
Aquesta entrada em resulta familiar jejeje! Com diu l'Aina, espero que aquesta entrada els ajudi als futurs alumnes de batxillerat que vulguin preparar la selectivitat! Bona entrada!
Mila Mayoral ha dit…
Molt bona entrada, interessant i s’entén molt bé. Puc afegir que els campaments romans seguien el mateix traçat que les ciutats, l’Hipodàmic. Al centre del campament, en comptes del fòrum es trobava la residència de la màxima autoritat militar. Per això alguns campaments romans van acabar esdevenint ciutats. És el cas de Caistor que es troba a Anglaterra.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)