PERSEU

Tot comença a Argos, on el rei Acrisi té una filla bellíssima que és deia Dànae.
Un oracle va predir que el fill de Dànae (Perseu) mataria el rei, de manera que aquest, per a evitar-ho, va tancar la seva filla en un soterrani, per tal que aquesta no tingués cap fill que el pogués matar.


Però Zeus, en una de les seves visites a les mortals de la terra, va seduir Dànae i la va deixar embarassada. Quan Acrisi ho descobrí l'abandonà amb el seu fill en una barca a la deriva, però aquesta va arribar a una illa, on el germà del rei d'aquesta els trobà.


Dànae rebent la pluja d'or, Ticià


Quan Perseu ja era un home, el rei Polidectes comença a demanar la mà a Dànae, qui amb l'ajut del seu fill s'hi negava. Polidectes cansat de Perseu el desafià a matar Medusa, una de les tres gòrgones. Aquesta tenia el poder de petrificar a tota persona que la mirés els ulls, així que Zeus va demanar ajuda als altres déus perquè Perseu sortís victoriós del combat contra aquest ésser.

Hades li donà un casc que li permetia fer-se invisible, Hermes li donà unes sandàlies alades, i Atena un escut que reflectia com un mirall, per tal que Perseu no hagués de mirar directament Medusa, ja que això suposaria la seva mort.


Un cop aconseguí els presents divins, s'encaminà cap al mont Atlas. Allà hi vivien les Graies, tres éssers que compartien un sol ull i que tenien el do de profetitzar. Perseu les va amenaçar amb tirar l'ull per a que es perdés, però com tenia pensat aquests tres éssers van col·laborar dient on es trobava Medusa.

Un cop allà, el nostre heroi la va trobar adormida entre els cossos petrificats d'aquells que havien intentat el mateix que ell però sense èxit.

Perseu s'hi va acostar a poc a poc i d'esquena mirant el que tenia radera a través de l'escut que els déus li havien atorgat, de manera que va poder tallar el cap a Medusa sense haver-se de girar. Un cop ho va fer el va posar a dins d'un sarró de roba ja que el cap d'aquesta encara tenia el poder de petrificar amb la mirada . De la sang que sortí del cap en va néixer un cavall alat (Pegàs), amb el qual va poder fugir de la cova de Medusa sense que les altres Gòrgones es despertessin.


Medusa, Bernini

De camí cap a Sèfiros trobà una bellíssima noia lligada a un penya-segat, aquest la deslligà i li oferí la capa. La noia es presentà com a Andròmeda, filla de Cefeu rei d'Etiòpia, i li explicà que Posidó havia enviat un monstre a la seva ciutat. Un oracle però afirmava que només podria ser aturat sacrificant la filla del rei, Andròmeda, però en acabar d´explicar la història aparegué el monstre i Perseu amb l´ajuda dels déus el derrotà guanyant-se lhonor de casar-se amb Andròmeda.


Perseu i Andròmeda, Pierre Puget


Quan Perseu arribà a Sèrifos on estava la seva mare arriba just en el moment en què el rei Polidectes la volia obligar a casar-se amb ell, però Perseu va treure el cap de Medusa i els petrificà a tots. Després d'això Perseu tornà el cap de Medusa a Atena, que el guardà en un lloc on no pogués fer més mal.

Un dia Perseu es presentà a uns jocs que se celebraven a Argos. Durant una prova quan es decidí a llançar el disc relliscà i el disc anà a parar al cap del seu avi Acrisi, qui resultà mort, de manera que es va complir la profecia de l'oracle.

Aquí us deixo dos vídeos, un primer que ens explica la història de Perseu i la Medusa, i un segon que és el tràiler d´una pel.lícula basada en la història de Perseu però no tant filedigna com el primer vídeo.







Adrià Gendre
1r Batx

Comentaris

Sergio ha dit…
Bona feina Adrià!
Penso que has fet una entrada molt completa, fent referéncia a tots els aspectes que envolten la vida de l'heroi Perseu.

Ave!
Víctor Almazán ha dit…
la veritat es que aquesta entrada està molt bé. has sabut explicar tota l'historia de Peseu molt bé.Aquesta historia jo no la coneixia fins que vaig veure la pel·lícula de Furia de Titanes,però ja no recordava l'història i al veure aquesta entrada ho he tornat a recordar-la.
Felicitats

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES