5 de gener del 2012

LES INFIDELITATS DE ZEUS (I)


Zeus, en la mitologia romana anomenat Júpiter, és fill de Cronos i Rea. Cronos va ser advertit que un dels seus fills el destronaria, i per això es menjava a tots els barons. Rea va donar a llum a Zeus d'amagades i va donar una pedra amb un bolquer a Cronos. Aquest, confiant en la seva dona, se la va menjar pensant-se que era Zeus. Quan aquest va créixer, va destronar el seu pare, convertint-se en el rei dels déus. Però avui no us parlaré d'aquest mite, sinó de les múltiples infidelitats de Zeus a la seva dona.

Zeus es va casar amb Hera, la seva germana, i juntament eren els reis de l'Olimp. Van donar a llum a Ares, Hefest, Hebe, Ilítia i Eris. Però Zeus és conegut per les seves conquestes, sobretot a dones mortals i a nimfes. Quan Zeus tenia un fill amb una nimfa, naixia nimfa, però si tenia un fill amb una mortal, era semidéu, i sovint un heroi. Com que n'hi ha moltes, he pensat que cada setmana publicaré una infidelitat de Zeus, així n'aprendrem tots poc a poc.

Avui toca...

SÈMELE

Sèmele era filla del rei de Tebes. Zeus mantenia relacions secretament amb ella, i estaven a punt de tenir un fill.

Sèmele

Hera se'n va assabentar i, gelosa, va adoptar la forma de Béroe, la seva nodrissa, i va intentar convèncer Sèmele que deixés de mantenir relacions amb Zeus. En no fer-li cas, la va enganyar i li va dir que el seu amant no era Zeus, sinó un home corrent que es feia passar per ell. Al cap d'uns dies, Zeus i Sèmele es van retrobar. Ella li demanà que li mostrés el seu resplendor de déu, per assegurar-se que no es feia passar per Zeus. Va intentar convèncer-la perquè escollís una altra cosa per demostrar-li el seu poder, però Sèmele no va voler. En mostrar-lo, els seus rajos van cremar Sèmele i la van matar.


Death of Semele (mort de Sèmele), de Rubens

Zeus va arrancar al seu fill del ventre de Sèmele i se'l va cosir a la cuixa. Quan va créixer, se'l va descosir, i va néixer Dionís, el déu del vi i de la festa. La mitologia diu que Dionís, més tard, va aconseguir fer un pacte amb Ares i va treure la seva mare de l'inframón, fent-la semideessa.


Dionís

Nàdia Alsinet
1r Batx

20 comentaris:

Cristina Sandoval ha dit...

Mai havia sentit res de les infidelitats de Zeus a la seva esposa. Molt interessant l'entrada!

Roger Butiña ha dit...

Es molt iteresant pero no m'agradat gaire.

Bernat Enrich ha dit...

M'ha interasat molt perque d'aquest tema no en savia res. Molt bona entrada !

Pau Laviña ha dit...

És molt interessant, m'ha agradat perquè sabia molt poc de Zeus i els seus problemes, etc...

Josep Garcia ha dit...

M'ha agradat molt, està molt bé,sobre el tema n'havia llegit alguna cosa i la veritat es que em va interessar, m'agradat trobar una entrada d'aquest tema.

Adan Vidal ha dit...

Es molt interesant, mai ho havia sentit

Luisa Manni ha dit...

mai ho havia sentit això de les infidelitats de Zeus, m'ha semblat molt interessant! :)

Laia Fernández ha dit...

Tot el que passa a l'actualitat ha de tenir un principi...!

Clàudia Martínez ha dit...

Sêmele en part es mereix el que li va passar, per desconfiada. Masses amants tenía Zeus!

Anònim ha dit...

No sabia que Zeus tingués tantes amants però a vegades la desconfiança pot tenir conseqüències dolentes, com li va passar a Sêmele.

Joan Giralt ha dit...

Curiós. Ara bé, mira que cosir-se un nadó a la cuixa. I pel que fa Semele, això li passa per curiosa i desconfiada.

Aina ha dit...

Quina història més trista, pobre Selene que només volia veure si de veritat era ell i al ensenyara-s'ho es crema. Fa bastanta pena la pobre.

Ivan ha dit...

Conec bastantes infidelitats de Zeus a la seva muller Hera, però aquesta amb Sèmele i el seu tràgic final no l'havia escoltada mai, gràcies per la informació, bona feina!

Ivan ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Francesc Figueras ha dit...

Pobre Selene

Maria Rodriguez ha dit...

Havia sentit alguna cosa sobre les infidelitats de Zeus, però no les coneixia tant a fons. La veritat és que pobre Sèmele, encara no entenc com es pot ser així i menys encara veure que això de les infidelitats han passat, continuen passant i així serà tota la vida, que trist... Bona entrada, Nadia!

Yasmina Ketami ha dit...

Home Zeus sent el pare de tots els deus i tan poderos era famós per totes aquestes infidalitats, n'havia sentit algunes però no d'aquestes. També cal remarcar que tenía moltíssims fills i aixó ja fa pensar la gran quantitat de parelles i relacions que havia tingut.
Molt bona entrada :)

Arnau Moret Portet ha dit...

Carai tu que escabrós!! Tot això de cusir un fill a la cama resulta molt extrany.
No tenia cap mena de coneixement sobre Sèmele, però si de la història de Dionis pactant amb Ares per rescatar la seva mare.
Llàstima que això de les infidelitats segueixin passat avui dia, no aprendrem a ser persones i a estimar-nos mai de debó?
Bona entrada Nàdia!

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Doncs si que era infidel Zeus perquè sempre que he sentit parlar d'ell sempre surt el tema de les infidelitats, però la part que em crida més l'antenció smepre que llegueixo aquest mite es que com pot ser que Cronos es menjesi tots els seus fills només per por de que el desterresin. Molt bona entrada i em sembla molt que que cada setmana fagis una entrada de cada infidelitat. Ara gràcies a la teva entrada ja se qui era Sèmele.

Mireia Cutura ha dit...

Si que sabia que Zeus no era pas un dels déus més fidels de tots, però només en coneixia unes quantes d'infidelitats.
En el cas de Sèmele no sabia que haguéssin tingut un fill i que fos dionís. però encara mensy que Zeus li hagués arrancat del ventre i se'l cosís a la cama.
M'agrada la idea que cada setmana en facis una, esperarem la següent!
Bona feina :)

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts