3 de gener del 2012

LA BATALLA DE LES TERMÒPILES

La batalla de les termòpiles és una de les batalles que formen les guerres mèdiques, enfronta els perses ( Jerjes I ) amb els Espartans ( Leònides ). Es la que tothom recordarà amb la pel.lícula de 300. La batalla va durar tres dies, entre agost i setembre de 480 a.C.



Mapa de la Grècia antiga
Després del segon dia de batalla, un soldat (Efialtes) va trair Esparta i va col·laborar amb els Perses dient-los un altre camí alternatiu per poder derrotar les línies Espartanes.
Xerxes I volia envair Esparta i esclavitzar tot el seu poble, però Leònides, el rei Espartà va decidir lluitar pel seu poble i la seva gent. Juntament amb 300 homes i amb altres 1000 aliats més d'altres pobles com els Tespis i els Tebans.




Després que Efialtes els traís, els 300 soldats Espartans van haver d'aguantar atacs per dues bandes fins que finalment van perdre. Leònides confiava en que posant-se en el estret pas de les Termòpiles (d'aquí ve el nom de la batalla, perquè es va realitzar a l'estret pas de les Termòpiles). Pensaven que podrien reduir l'enorme exèrcit de Xerxes I fins a derrotar-los, però no tot va sortir segons el previst.

El pas de les termòpiles


Un cop mort el rei Espartà Leònides, tota Grècia va anar a lluitar contra el rei Xerxes I i el seu exèrcit i van guanyar. Va ser l'última de les batalles, la de Platea. Xerxes I amb la por de quedar atrapat a Europa va fugir cap a Àsia i va reduir totes les seves conquestes.

Xerxes I enfadat quan veu que el seu exèrcit cau

Podeu mirar aquests dos vídeos en què es recrea històricament com devia ser aquesta batalla:






Yasmina Ketami
1r Batx

20 comentaris:

Bernat Enrich ha dit...

La entrada esta molt ben feta, i els videos i les fotos també.

Roger Butiña ha dit...

M'agradat molt sobretot els videos.

Cristina Sandoval ha dit...

He sentit parlar molt bé sobre la peli de 300 i mes o menys se de que va. M'ha agradat l'entrada.

Natalia Ramirez ha dit...

Yo no he vist la peli de 300 i m'ha agradat bastant l'entrada.

Josep Garcia ha dit...

Està força bé i consta d'una gran quantitat d'informació.

Omaima Knidil ha dit...

Està molt bé i els vídeos també!!

Omaima Knidil ha dit...

Està molt bé i els vídeos també!!

Omaima Knidil ha dit...

Està molt bé i els vídeos també!!

Adan Vidal ha dit...

M'agradat molt aquesta entrada hi sobretot els vidios.

Anna Gómez ha dit...

M'han parlat bastantes coses sobre la peli de 300, estan molt bé els videos. Molt bona entrada.

Laia Fernández ha dit...

Una entrada realment interessant, tot i que no sóc gaire partidaria amb les batalles i guerres. La pel·lícula 300 no he tingut el plaer veure-la, però, segur que se n'aprèn algun cosa.

Luisa Manni ha dit...

Jo he vist la peli de 300 i està bé, a mi m'agrada molt, igual que l'entrada està molt bé.

Clàudia Martínez ha dit...

M'agrada l'entrada! La pel·licula 300 és realment bona, bé, a mi em va agradar molt i amb l'explicació he pogut anar relacionant aspectes de la pel·licula. Bona feina!:)

Anònim ha dit...

La pel·lícula 300 la vaig veure fa temps però aquesta entrada m'ha ajudat a entendre el perquè de moltes coses que hi passen. M'ha agradat:)

Joan Giralt ha dit...

Jo també he vist la pel·lícula 300!!! Pel que fa a la Guerra de les Termòpiles dir que l'estrategia en aquest cas dels Espartans no sempre surt bé. Em sap greu dir que els videos no els he vist perquè duren 20 minuts en total!!! Si fos més curt encara.

Aina ha dit...

Sempre he trobat que en Leònides era molt valent en enfrentarse a tot l'excèrcit de Xerxes I, però també em fa pena que es mori per defensar el seu poble. Molt bona entrada!

Artur Bossy ha dit...

Impresionat la pel·lícula de 300! Sempre m'ha agradat molt el tema de l'esperit espartà i sobre la batalla de Termòpiles. Molt bona entrada!

Francesc Figueras ha dit...

Aquesta peli de 300 era xula pero una mica irealista

Arnau Moret Portet ha dit...

Resulta impressionant l'espectacular gesta de l'exèrcit espartà.
La pel·lícula 300 ens mostra aquesta espectacular gesta amb pocs minuts però molt intensa.
M'ha agradat saber on es situaven geogràficament les termopiles, m'imaginava que seria un lloc diferent.
Molt entretinguts els vídeos que has adjuntat, ja que aixì podem apreciar com va ser el conflicte i on es va dur a terme!
Bé Yas Bé!! :)

Maria Rodriguez ha dit...

Aquesta batalla ens la mostren clarament en lapel·lícula de 300, que per cert, ja l'he vist diversos cops i me la sé de memòria. Però algunes coses que ens has explicat estan molt bé, perquè això si que no ens ho mostren en la peli, perquè per exemple jo desconeixia on es situaven les termòpiles, entre d'altres.
Bona entrada Yasmina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts