17 de novembre del 2011

SÒCRATES

Donant de menjar a la nostra mascota del bloc, en Sòcrates, se'm va acudir explicar-vos aquest gran filòsof, que segur que tots coneixeu.
Sòcrates va ser un gran filòsof grec, mestre de Plató i Aristòtil. Va néixer en el 399 a.C i va morir en el 470 a.C. Va néixer en una família de classe mitjana, el seu pare era escultor i la seva mare comadrona. Sòcrates va néixer a l'antiga Atenes ( Grècia ) i ja des de ben petit va cridar l'atenció per la seva saviesa i la bona manera d'expressar-se.


Sòcrates com tots sabem era i és un dels filòsofs més importants, però no el primer, va tenir moltíssims seguidors van arribar a crear escoles sócratiques que ensenyessin la filosofia d'aquest. Sócrates va intentar diferenciar moltes branques de la filosofia i va buscar raons raonables a l'univers. Una de les teoríes de Sòcrates més famosa és: Si diem que un acte està bé, és que tenim la noció de què està bé i què no, si no tinguéssim aquella noció no sabríem si allò que fem està bé o no, llavors com ho sabríem?




La mort de Sòcrates és una de les més escandaloses del món grec. Va ser enverinat amb cicuta,una planta herbàcia mortal a tot aquell que la ingireix. Va ser jutjat i condemnat a pena de mort als 70 anys per no acceptar els déus atenesos com a déus. Es diu que dos dels seus deixebles van atacar el temple d'Atenes. Fins que finalment en el 470. a.C va ser condemnat i va morir.

Mort de Sòcrates per David

 

Aquí teniu més informació sobre Sòcrates.



Yasmina Ketami
1r Batx

24 comentaris:

Joan Giralt ha dit...

Interessant! M'ha agradat perquè jo a Llocs amb el Joan Antoni vaig buscar les idees principals de Sòcrates ja que haviem treballar la pintura de l'Escola d'Atenes de Rafael. En aquella obra hi ha tots els gran pensadors de la història i per descomptat hi ha Sòcrates. Bona entrada!

Aina ha dit...

Sempre m'ha fet pena que condemnesin a Socrates a mort per la incultura de l'altre gent. Justament a filosofia em acabat de fer les idees d'un dels seus deixebles, Plató. Una bona entrada!

Mireia Cutura ha dit...

Fa poc que a Història de la Filosofia vam estudiar a Plató, un dels seus deixebles.
I l'esquema de la teoria que has posat a l'entrada és on Plató aprofundeix més en el mite de la caverna (un mnite on explica la seva concepció del món).
Bona feina!

Ivan ha dit...

Clarament tenia una concepció del món molt diferent a la majoritària d'avui en dia, la qual és molt més materialista. Quins records em porta l'esquema...

Bona feina! Ave!

Artur Bossy ha dit...

Mare meva amb Sócrates. Els últims dies hem dos examens parlant d'aquest esquema nque ens has mostrat. Com diu la Mireia, es pot veure molt ben reflexat en el mite de la caverna.

Bona entrada!

Anna Solà ha dit...

El fet que hagin passat tants anys i no haguem oblidat certs personatges ens fa pensar en que eren persones molt importants, dignes de ser recordades tota la vida. Aquest és el cas de Sòcrates, que va tenir idees tan innovadores que encara el seguim estudiant, 2000 anys més tard, i no ha quedat obsolet.

Bona entrada!

Unknown ha dit...

M'agrada conèixer una mica més sobre aquest gran filòsof ja que a filosofia el vam veure només per sobre. El que m'estranyta és que a l'esquema que has posat hi apareixi el Demiürg, ja que crec recordar que és un déu inventat per Plató que justificava la creació de l'univers. Aquí n'hi ha més informació:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Demi%C3%BCrg

Núria Andreu ha dit...

Jo també m'havia fixat en el nom de la mascota del bloc. Coneixia una mica a Sòcrates, però gràcies a l'entrada ja el conec més.
Deu ser molt dolorós morir enverinat, pobre.

Interessant entrada, gràcies!

Rajae Mellouk ha dit...

Jo només havia sentit parla de Sòcrates i que era un filòsof, ja està, ara ja el conec més.
:)

Anònim ha dit...

La teoria famosa de Sòcrates, aquella frase que surt, no l'acabo d'entendre. És molt complicada.
Però he trobat que és una entrada molt interessant.

Marc Avilés ha dit...

Molt interessant, sobretot una frase molt important, però que no acabo d'entendre del tot, es la teoria famosa de Sòcarates.

Xènia Cubí ha dit...

Marc, el que vol dir (o el que jo interpreto) és que sense la capacitat de diferenciar el que està bé del que està malament no podem saber si actuem bé o no. Molt interessant l'entrada!
:)

Roger Morató ha dit...

Només sé, que no sé res. Sócrates.
Bona entrada!

Xènia Cubí ha dit...

La veritable saviesa és reconèixer l'ignorància. Sòcrates

:)

Roger Morató ha dit...

Parla perquè et pugui conèixer. Sòcrates.

Xènia Cubí ha dit...

Només hi ha un bé: el coneixement. I un sol mal: l'ignorància. Sòcrates :)

Roger Morató ha dit...

El meu consell es que et casis: si trobes una bona esposa seràs feliç, si no, seràs filósof. Sòcrates.

Xènia Cubí ha dit...

La millor salsa és la gana. Sòcrates

Roger Morató ha dit...

Temeu l'amor de la dona més que l'odi de l'home. Sòcrates.

Xènia Cubí ha dit...

El major de tots els misteris és l'home. Sòcrates Xd

Roger Morató ha dit...

Començar bé no és poc, però tampoc és molt. Sòcrates.

Anna Felipe ha dit...

Gràcies a aquesta entrada ja conec més a Sòcrates. Sabia que era un filosof, pero no coneixia res més:)

Clàudia Simón ha dit...

Estic d'acord amb la Rajae. Jo també només el coneixia com a un sol filòsof, degut a aquesta entrada ja el conec més i e aprés moltes més coses sobre Sòcrates, un gran filòsof.
bona entrada, moltes gràcies

Àlex Alemán ha dit...

Molt bona entrada! com bé ha dit en Joan a l'assignatura de Llocs hem treballat "L'escola d'Atenes" i els diferents personatges que estan inclosos.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts