SATURNALIA

La saturnalia era un important festival romà, que es van arribar a denominar festa dels esclaus perquè en elles es donaven racions extres, temps lliure, entre d'altres. Eran alhora Nadal i Carnaval, i més tard el cristianisme va voler desfer-se d'aquesta festa, però va tenir diversos problemes.

Però ho van acabar aconseguint, en el naixement del Sol i el seu nou període de llum, va ser substituït per ells, l'Església, els quals van fer coincidir aquestes dates amb el naixement de Jesús amb l'objectiu d'acabar amb aquestes celebracions. Llavors es van passar a dir Dia d'any Nou, que és el que avui coneixem com el Dia de Nadal.

Saturnalia, d'Ernest Biondi (1909)

Eren set dies plens de diversió, banquets i intercanvi de regals. Començaven amb un sacrifici en el temple de Saturn, al peu del turó del Capitoli que és la zona més sagrada de Roma i després venia el banquet on hi assitia tothom.
Es celebraven per dos motius: a principis d'any en honor al déu Saturn, déu de l'agricultura (del 17 al 23 de desembre) i en honor al triomf d'un victoriós general.

Quan es celebrava en honor a Saturn es feia a la llum de les espelmes, amb torxes. Aquests festivals probablement eren la finalització dels treballs del camp, celebrada després de la conclusió del conreu d'hivern, és a dir quan els treballadors començaven a tenir temps per descansar de l'esforç quotidià.


Saturnalia Antonie-François Callet (1741-1823)


Saturn en la mitologia romana, com hem dit, era un important déu de l'agricultura i la collita. En l'antigüetat va ser identificat amb el déu grec Cronos, mesclant-se amb freqüencia els mites de tots dos. I com hem vist, aquest déu té relació amb aquesta festa perquè es fa en honor seu. Aquest festival va ser creat per Jano, el déu de dos caps, que havia recollit Saturn quan va ser derrotat pel seu fill Júpiter.


Saturn devorant als seus fills, de Peter Pau Rubens (1636)



Jano, El Vaticà

Com em anomenat abans, en els festivals de Saturnalia hi havia l'intercanvi de regals, els quals es donaven als familiars i amics quan sortien al carrer a ballar i cantar. Era tradicional regalar fruites, nous, veles de cera d'abelles i petites figuresfetes de terracota. 

I el més curiós era l'intercanvi de rols , és a dir, que els amos treballaven com esclaus i els esclaus com si fossin amos, però també els fills intercanviaven els seus papers amb els pares, a més de que en cada casa s'havia d'escollir un rei de la Saturnalia que podien ser els nens, i se'ls hi tenia de fer cas a tot el que demanés.

Figuretes de terracota


Doncs jo proposo fer una festa semblant algun dia, tant podria ser el Carnestoltes, l'amic invisible o algun altre dia, fent un banquet tots junts, escollint el rei o reina de la classe i incluint regals entre nosaltres. Però també ens hauriem de disfressar de romans perquè sigués més real i divertit. Què en dieu?

María Rodríguez
1r batx

Comentaris

Xènia Cubí ha dit…
Ostres! Una entrada molt interessant i estic completament d'acord amb la proposta de la festa, seria realment divertit! Estaria bé, per fer-ho per Carnestoltes! :)
Laia Arimany ha dit…
Estic d'acord amb la Xènia, s'hauria de fer! Sembla divertit i tothom s'ho passaria molt bé.
Bona entrada:)!
Jordi Gonzalez ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Jordi Gonzalez ha dit…
Aquesta entrada m'ha impressionat molt per la proposta de la festa seria molt divertit.
:D
Laia Elorduy ha dit…
Bona entrada, això de la festa que dedicaven a Saturn, m'ha semblat interessant.
Judith Bautista ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada.
Ha estat interessant saber que feies festes tant divertides com aquestes.
M'ha agradat molt la proposta de fer aquesta festa, ja que per la informació que s'ha donat ha de ser molt divertida i interessant.
Judith Bautista ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
lluís feliu ha dit…
A qui explica moltbé la festa de Saturnalia, no savia que el nadal vinges d'aquesta festa, i que triguesin el rei de la casa o reina, es sigut molt divertit, manar el altres.
xd
Rajae Mellouk ha dit…
M'ha agradat l'ho de la festa, estaria bé fer-ne una.
Clàudia Simón ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Aina ha dit…
Debia ser divertit aquestes feines, pena que com sempre l'esglèsia es fiqui pel mig i les tregui. Estic d'acord pordriem fer una festa d'aquestes, i així els de segon tenim una mica de descanç.
Artur Bossy ha dit…
Totalment d'acord. Un dia conmemoratiu en que tots els clàssics ens vestim i fem un banquet romà. No ho troo una mala idea! Referent a la saturnalia, devia ser un gran festival on tothom devia passar-s'ho molt bé tant si eren o no esclaus. Bona entrada! Ave!
Joan Giralt ha dit…
S'ha de fer, s'ha de fer! I pel que fa a Saturnalia està bé això de celebrar durant 7 dies banquets, regals, etc. I com sempre l'esglesia pel mig intentant desfer-se de la festa.
Àlex Alemán ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Àlex Alemán ha dit…
Ben curiós això del canvi de rols entre els esclaus i els amos. Que ho realitzem nosaltres sembla una iniciativa ben temptadora.
Nadia alsinet ha dit…
Per la meva part em sembla bé fer una mica de festa! També ho necessitem, que no tot a la vida és estudiar...però tu Maria portes pastís ee...molt bona entrada!
Carla Solà ha dit…
Maria és molt bona entrada, crec que ha estat molt encertada.
Crec que fer festa és el millor que pot haver-hi.
A més com l'Àlex trobo molt curiós el tema de que els esclaus i els amos es poguessin arribar a canviar els rols.
El que m'agrada més és que durant set dies hi ha tiberis i regals etc...

M'ha encantat Mariaa
un petó ;)

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES