8 de novembre del 2011

LAI I CRISIP

La història que ara escriuré és la primera història homosexual que es coneix. Els seus protagonistes són Crisip i Lai.

Lai era el futur rei de Tebes. Quan el seu pare va morir i li tocava regnar a ell, els seus cosins van fer un cop d'estat per aconseguir el poder i ell va haver de fugir. Va poder arrivar a Pisa, on amb honors el va rebre el rei Pèlop. Allí si va quedar bastants anys.




Tebes

Resulta que Pèlop tenia un fill amb la nimfa Axíoque. Aquest, era Crisip i Lai se'n va enamorar. Pèlop, el rei, va decidir que Lai seria el candidat perfecte per fer de mestre de lluita al seu fill i així els va juntar als dos. Lai ja feia tot el que podia per evitar tocar al fill del rei.





Crisip

Amb el temps, Pèlop va decidir que el seu fill i Lai podrien participar als jocs de Nemea, així que els hi va enviar. Durant el camí d'anada, Lai es va asabentar que els cosins que li havien robat el tro de Tebes ja no hi eren, així que, creient-se mimat pels déus, va segrestar el seu amor Crisip i va tornar a Tebes (on va regnar). Allà, Lai va poder estimar Crisip, però com no era correspost, el violava cada nit.




El rei Pèlop els envia als jocs i els desitja bona
sort.


Furiós pel segrest del seu estimat fill, el rei Pèlop va llançar una maledicció a Lai: no tindria mai descendència, i si en tenia, el seu fill el mataria. L'esposa de Pèlop va veure l'ocasió de poder matar Crisip per evitar que fos rei així que va anar a Tebes a presentar-se a Lai. Ell la va acollir amb tots els honors i després d'una nit de festa, Crisip va aparèixer amb una espasa clavada a la panxa.

L'esposa de Pèlop va acusar Lai - tot i que les últimes paraules de Crisip demostraven que Lai no havia sigut - i va ser posat a la presó. Aleshores va arribar el rei Pèlop, que li va concedir la llibertat amb tot el dolor del seu cor.

La maledicció del rei Pèlop es va cumplir. El fill de Lai, Èdip, el va matar quan es va fer gran, però això ja és una altra història.




Lai abandonant el seu fill Èdip
Anahí Domínguez
2n batx

12 comentaris:

Nadia alsinet ha dit...

Molt interessant la història, no sabia que hi haguessin mites sobre la primera manifestació d'homosexualitat!
Trobo molt massoca que Lai violés a Crisip cada nit, en teoria si l'estimava no houria de voler fer-li mal, i amb això ho aconseguia...

Anna Solà ha dit...

No sabia que l'homosexualitat existís des de temps tan antics i que arribessin a posar-ho de manifest, ja que abans era tot un rebombori. Cada dia aprenem que la societat romana s'assembla una mica a la societat actual. Bona entrada!

Unknown ha dit...

Quin mite més pervers! El que no m'ha quedat del tot clar és que com podia tenir Lai un fill, Èdip, si era homosexual...
Tot i així et felicito per la teva explicació! :)

Jose ha dit...

Gracias, Anahi. Conocía esta sección del ciclo tebano que explica el destino de Edipo, pero no determinados detalles que das, como la participación en los juegos de Nemea, la violación diaria de Crisipo o el viaje de Hipodamía a Tebas para matar a su hijastro. ¿Podrías decirme qué fuente da esos datos? He leído a Ruiz de Elvira y a Apolodoro, y no me suenan.

Por cierto, hay otra versión que dice que Crisipo se suicidó por vergüenza.

Un saludo.

Yasmina Ketami ha dit...

La Historia d'Homosexualitat es porta des de fa moltíssims anys i ara encara es un tema una miqueta tabú per lasociett pero m'agrada saber qe cada cop ho es menys. La entrada es molt bona , molt original i ben redactada, es una mica tràgica lahistoria dels dos enamorats...

Xènia Cubí ha dit...

No és d'estrenyar aquest mite, si tenim en compte que molt filòsofs de l'edat antiga (i també posteriors) eren homosexuals. Tot i que també cal destacar que moltes vegades els homes gays justificaven la seva homosexualitat al fet que l'home estava per damunt de la dona i que per això era més normal que s'estimessin entre iguals (homes amb homes) i no pas estimessin a les dones, com a parella.
Bona entrada ;)

Mireia Cutura ha dit...

No coneixia aquest mite, ni sabia que fos la primera història que parla d'homosexuals.
És curiós que la maledicció de Pèlop finalment acabi passant, aquesta segona part del mite (que ja forma part d'un de nou) si que el coneixia i és quan Èdip mata el seu pare.
Bona feina Anahí :)

Anahi ha dit...

Jose, he encontrado que Eurípides escribió una obra llamada Crisipo donde se narraba la violación de éste por Layo. Por desgracia, esa obra se perdió o se fragmentó y solo nos quedan referencias de otros autores.

Jose ha dit...

En efecto, yo también he encontrado esa información y más fuentes, sobre todo Plutarco, en theoi.com.

Un saludo.

Laia Arimany ha dit...

Lai amb qui va tenir el fill? Perque si era homosexual...
Bé de totes maneres penso que es interessant i que està molt bé.
Bona feina:)

Anònim ha dit...

El seu propi fill el va matar?
Crec que es interessant

Alba Masnou ha dit...

Ja està, més violacions...
És un mite molt interessant. Crec que la dolenta de la història és l'esposa de Pèlop. Per cert, quines van ser les últimes paraules de Crisip?

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts