6 de novembre del 2011

LA CESÀREA

Fa molt i molt de temps, quan els alumnes de Primer de Batxillerat encara anàvem a l'institut per obligació i no per voluntat pròpia (concretament el 21 de Juny del 2010)... El Nil (un alumne que ara ja deu estar gaudint d'una vida millor que la nostra amb el Batxillerat a la butxaca) va publicar una entrada sobre la Cesàrea. Fa poc, vaig llegir un petit article de la revista Sàpiens que parlava sobre aquesta paraula, i he decidit donar-vos una mica més d'informació sobre aquesta paraula.




Una cesàrea és un tipus de part artificial on es practica un tall quirúrgic a l'abdòmen i a l'úter per sobre de la pelvis de la noia per extreure el fetus. Aquest tall es duu a terme quan una persona té complicacions a l'hora de donar a llum el seu fill.


Sembla ser que aquesta paraula prové del verb llatí caedre, que vol dir "tallar" o "fer una fisura". També sembla que el nom de l'emperador romà Cèsar August prové d'aquesta paraula, ja que molts historiadors ens afirmen que aquest emperador va néixer amb aquest mètode.

Algú de vosaltres ha nascut per cesàrea? N'ereu conscients que era un mètode tan antic? Pels més avançats... A quina conjugació pertany el verb caedre?

Ah, per cert, recomano a tothom que llegeixi la revista Sàpiens, ja que surten moltes coses dels Clàssics que tan ens apassionen!


Anna Solà
1r Batx

18 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt interessant entrada, Anna! Conèixer l'etimologia de les nostres paraules sempre serà interessant. La majoria proven del llatí, com aquest cas, però també n'hi ha que provenen del grec i altres llengües més o menys antigues. Doncs la veritat és que jo no sabia que la cessària fos un mètode tan antic, i no, jo no vaig néixer per cessària. Per cert, que fort això de Cèsar, que nasqués per cessària un personatge tan conegut!

El verb caedre s'enuncia "caedo" i pertany a la tercera conjugació. No només vol dir "tallar", sino també "colpejar", "ferir", "matar", "fer caure", etc. Trobem que "caedre" té una semblança amb "caure", així que deu ser una altra paraula amb la mateixa etimologia que "cessària"

Yasmina Ketami ha dit...

Jajajaja que bona la entrada! Si jo publiqués les meves... avegades trobes més d'un significat en una paraula al diccionari i no saps quina escolleixes, i quan ho fas, intentes construir una frase amb sentit...bé i avegades costa! ajajaja Molt bona entrada :)

Mireia Cutura ha dit...

No sabia que aquesta paraula tingués un origen tan antic! I tampoc que el nom de l'emperador Cèsar August prové d'aquesta mateixa paraula!
I referint-me a la teva pregunta, "caedre" pertany a la 3ª conjugació.
Bona feina !

Antonio ha dit...

Cada dia anem al llit amb un concepte més. Tinc coneguts nascuts per cesarea, és a dir, nascuts amb ànima d'emperador!!!
Molt bona entrada!!!

Artur Bossy ha dit...

No sabia l'origen d'aquesta paraula que volia dir "tallar" en llatí però el que més m'ha sorprès és l'origen provinent de l'emperador. Bona entrada!Ave!

Sergio ha dit...

Una entrada molt interessant Anna!
Bona feina!
Ave!

Ivan ha dit...

Tal com esmenta en Martí, també crec que l'etimologia de les paraules és força interessant i ens ajuda a conèixer més el nostre propi idioma.
Bona feina! Ave!

Anna Solà ha dit...

Moltes gràcies nois i noies! Espero que us hagi agradat molt l'entrada i que, com ha dit l'Antonio, hagueu après una cosa nova.

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Doncs que jo sapiga per cesàrea no he nascut però si que la meva mare va tenir complicacions.. La veritat es que no era conscient de que aquest mètode era tan antic, em pensava que l'havien descobert fa uns 30 o 40 anys però tampoc tan vell com a l'epoca del Cèsar. Ha estat molt bé que hagin descobert o creat aquest mètode ja que ha ajudat a moltes dones.

Nadia alsinet ha dit...

Caedre pertany a la tercera conjugació, i jo he nascut per part natural, o almenys és el que crec...
M'ha semblat molt interessant que el nom de cesària vingui de Cèsar perquè es diu que ell va nèixer així.
Molt bona entrada, Anna!

Joan Giralt ha dit...

Jo no n'era concient de que aquesta pràctica fos tan antiga! I pel que fa a la conjugació del verb no sé quina és perquè fins ara nomes hem estudiat el Present d'Indicatiu. Jo almenys no l'he trobat en els meus apunts.

Emma Moreno ha dit...

m'ha semblat curiós el que has dit de que l'emperador Cèsar August hagi nascut d'aquesta manera.Molt bona entrada!

Judith Bautista ha dit...

M'ha agradat molt l'entrada ja que no sabia que aquest mot fos format pel llatí.
No hauria pensat mai que aquesta paraula vingués de Cèsar, i que la posessin perquè havia nascut amb aquest mètode.

Inés Galletly ha dit...

Increïble! Qui ho hauria pensat ? El fet de que un mètode de donar a llum que fem servir actualment sigui a la vegada tan antic!

Núria Andreu ha dit...

No pensava pas que la cesàrea fos un mètode de parir tan antic! Creia que era més actual, ja que si no es fa bé, la dona es pot dessagnar. Que curiós que com que va ser nascut per cesàrea li posessin aquest nom!
Crec que tinc alguna revista Sàpiens per casa, ja me la llegiré i així aprendré més coses!

Molt bona entrada, Anna!

Laia Arimany ha dit...

Jo vaig néixer per cesàrea i no m'imaaginava que fós una cosa que vingués de tan lluny. També m'ha sorprès que César August hagués nascut per cesàrea i que per aquest motiu li diguessin així.
Gràcies, bona entrada:)!

Àlex Alemán ha dit...

Sempre és interessant trobar els orígens d'una paraula, i més si té tant al darrere com aquesta.

Karina Szabo ha dit...

Tot i ser un part molt dolorós i que deixa alguna cicatriu, la cesària és un mètode de part que ajuda a moltes dones i fins i tot les salva de la mort, tan seva com del fetus. Em pregunto si existiria a hores d'ara la cesària si en Cèsar no hagués nascut d'aquesta manera. Molt bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts