ELS NOMS DELS ROMANS

Els romans tenien una manera diferent de posar noms a les persones, però que a la vegada ens pot recordar bastant a la manera com ho fem actualment. A més, ho feien diferent en el cas de les nenes que en el cas dels nens.

Els nens

El nom s'atorgava al cap de nou dies del seu naixement. Aquest dia s'anomenava dies lustricus. Es feia una ceremònia de bateig domèstica anomenada tollere filium, on el pare aixecava el nen de terra i l'alçava per damunt del cap. A continuació, els purificaven, que en deien lustrare i els posaven el nom de pila, anomenat praenomen.

El praenomen era el mateix que el d'algún avantpassat. Tenien pocs praenomen i així els era més fàcil identificar-se amb abreviatures: Aulus: A. Appius: Ap. Caius: C. Cnaeus: Cn. Decimus: D. Kaeso: K. Lucius: L. Marcus: M. Manius: M' Mamercus: Mam. Numerius: N. Publius: P. Quintus: Q. Servius: Ser. Sextus: Sex. Spurius: Sp. Titus: T. Tiberius: Ti. Els nois adults de classe alta i lliures tenien tres noms (Tria nomina) : el prenomen, el nomen de la família i el cognomen, que era un sobrenom que s'adjudicava per diverses raons i anècdotes (Scipio, el del bastó, Caecus, el ceg, Ciceró, el gran, Claudius, el coix) o a les victòries aconseguides. Els esclaus i els extrangers tenien el nom de les persones que els manaven sota la forma -anus.



Les nenes

Se'ls atorgava el seu nom al cap de vuit dies del seu naixement (dies lustricus). A les nenes els hi posaven el seu nomen, el nom de la seva família (gens). Així, les nenes de la gens Iulia (Júlia) es deien totes Júlia. A continuació els afegien un cognomen, que era un numeral per indicar la seva posició de naixement: Prima, Secunda, Tertia...

Com us agradaria dir-vos si fossiu romans? Coneixeu algun personatge famós d'aquella època amb aquests noms?

Anna Solà
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Interessantíssima, l'entrada, Anna!! Doncs jo mai m'havia plantejat el sistema dels noms de persona llatins, la veritat. A mi si fos un antic romà m'agradaria dir-me Martinus, com el model del nom Iulius i també com a vegades em diu la Montse. Sí, per exemple, se el nom complet d'Ovidi: Publivs Ovidivs Naso (perquè l'he vist al llibre de lite. uni.), i ja veig que són els tres noms d'un home de classe alta i lliure: praenomen, nomen i cognomen.

Per cert, a mi em sona que els noms de dona en llatí acabaven en -ae... Doncs no es podria dir Iuliae? Per què?
Joan Giralt ha dit…
Bona i interessant entrada! Jo em pensava que ells posaven els noms que volien i quan volien. Molt interessant, ara ja ho sé.
Doncs jo pensava que seria igual que en quasi tots els països els nens naixien( no com la forma d'ara que tenim més avenços tecnologics) però si que naixien a la seva casa amb algú que les ajudava i després entre el pare i la mare posaven el nom. M'ha agrdat la teva entrada segueix sent una bona manera de saber coses dels avanpassats.

Molt bona entrada Anna!
Xènia Cubí ha dit…
Molt interessant, però llavors, segons el que he entes si en una família hi havia més d'una germana totes tenien el mateix nom i només canviava el cognom? Quin embolic a l'hora de cridar-les per fer alguna cosa!!
Núria Andreu ha dit…
Pel que sembla, els nois tenien molts més noms per triar que les noies, i aquestes s'havien de dir igual que les seves germanes, si no fos perquè tenen el cognomen...
Ara no se m'acudeix cap nom amb el que volgués que em diguéssin, però de segur que no em voldria dir igual que tota la meva família.

Molt bona entrada Anna, molt interessant! :)
Anònim ha dit…
És molt interessant, jo no havia pensat mai com es podien dir els romans abans. La veritat és que a les pelicules de romans tenen uns noms bastant extranys.
Judith Bautista ha dit…
Mai diria que els romans tenien diferents noms per nenes com per nens i tampoc sabia que quan es posava el nom, era diferent el del nen que el de la nena.
Es molt curiós veure en que es basaven en Roma per posar els noms.
M'ha agradat molt aquesta entrada.
Anònim ha dit…
No s'havia que els nens romans podien escollir el seu nom, i que les nenes en canvi els hi posaven el nom de la seva família.
No tinc ni idea de com em podria dir si sigués romà.
Bona entrada!!
M.Barrera ha dit…
Llavors als nens se'ls hi posava el seu nom desprès de nou dies del seu naixement i a les noies desprès de vuit dies? Perquè ho feien així?
M'ha agradat molt l'entrada! :)
Joan Giralt ha dit…
Tot i que ja he comentat en aquesta bona entrada vull tornar a fer-ho. Només volia dir que gràcies a aquesta entrada hem pogut posar nom a tres personatges inventats que han de fer un viatge de Barcino a Emerita Augusta. Tot això és d'un treball de Llatí. Gràcies per l'entrada Anna.
Aina ha dit…
No m'agradaria portar cap d'aquests noms, però un personatges famós que tenia un d'aquests noms era l'emperador Juli Cèsar. Una entrada molt curiosa i interessant.
Aina ha dit…
No m'agradaria portar cap d'aquests noms, però un personatges famós que tenia un d'aquests noms era l'emperador Juli Cèsar. Una entrada molt curiosa i interessant.
Mireia Cutura ha dit…
És molt curiosa la manera com posàven noms als fills.
Els més representatius són: Juli Cèsar, Ciceró, etc...
Bona feina!
Laia Arimany ha dit…
Quins noms mes extranys... M'agradaria saber com em diria si hagués viscut en aquella època...
Bona feina!:)
Clàudia Simón ha dit…
Quina entrada més interessant i a l'hora estranya. M'ha agradat saber-ho, i també m'hages agradat veure com em diria en aquells moments.
Rajae Mellouk ha dit…
Mai havia pensat que els nens poguessin escollir el seu propi nom i les nenes les seves famílies, són bastant masclistes.
Laia Elorduy ha dit…
Quin mètode tan estrany, posar el nom després de néixer, bé suposo que jo ja m'he acostumat al mètode d'ara. Això dels noms sempre m'ha interessat, i trobo que aquesta, es una bona entrada!
Clàudia, a mi també m'agradaria saber els noms d'avans!!
Marc Avilés ha dit…
Està interessant, tot i que alguns noms ja mels sabía, penso que esta força interessant.
Àlex Alemán ha dit…
Realitzant un treball per aquesta mateixa assignatura de Llatí a 4t ens hem trobat amb el dubte de quin nom podíem posar a cada personatge, entre aquesta entrada i diferents webs ens heu resolt el dubte!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES