1 de novembre del 2011

EL LLATÍ A L'EDUCACIÓ

És molt freqüent, entre els alumnes que estem cursant el Batxillerat Humanístic/Social, que rebem preguntes del per què estudiem llatí. Molta gent afirma que el llatí és una llengua morta i que ja no serveix per a res estudiar-la. Fent aquesta reflexió, he decidit mostrar-me a mi mateixa que el llatí és una llengua ben viva i és molt útil aprendre-la.
Per què estudiar llatí?

- El llatí és present, sobretot a l'educació. El llatí es troba al Renaixement amb els Tòpics Literaris com per exemple "Carpe diem quam minimum credula postero" d'Horaci i com a model de moltes històries que s'han escrit posteriorment Està present a la Zoologia i a la Botànica, on els noms de les espècies encara estan en llatí i fins i tot al Dret, on s'utilitzen termes com habeas corpus o quorum.

- El llatí serveix per conèixer millor el nostre idioma, i altres idiomes procedents de la mateixa llengua com el castellà o el francès. Amb el llatí podem entendre una mica més les normes gramaticals.

- La llengua llatina està present en molts àmbits de la nostra vida quotidiana. Qui no ha enviat mai, per exemple, un
currículum vitae, o no ha posat una postdata a una carta o comentari? També està present en la tecnologia més moderna, amb la fecundació in vitro. Està tan present en la nostra vida que fins i tot el fem servir i no ens n'adonem, diem: ídem, grosso modo,lapsus, Homo sápiens, alter ego, per cápita, o etcétera, sense penser d'on provenen realment aquestes paraules.

- Els romans van ser els nostres avantpassats, i per entendre millor com estem vivint ara, hem de començar per entendre com vivien llavors i com hem arribat aquest moment.

- Des de sempre, aquest món ens ha encuriosit i ens ha cridat l'atenció. Per això, els publicistes utilitzen molts exemples que introdueixen en el nostre món sense que ens n'adonem.


El llatí no és una llengua morta!

Anna Solà
1r Batx

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Clar que no! :) El llatí és una llengua molt útil per tot això que has dit i jo hi afegiria que, tot i que ara no es fa servir tan com en temps dels antics romans, també pot ser un coneixement bàsic, ja que és l'arrel de moltes paraules nostres. Així, la gent es podria prendre el llatí com una llengua viva pel que fa a l'etimologia, oi?
Bona entraa, Anna!

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Bff Anna, m'has deixat sense paraules, i m'he adonat de que utilitzo moltissimes paraules en llatí i no ho sabia ben bé. I jo tambè he de reconèixer que moltes vegades em pregunto que perquè haig d'estudiar llatí que és una llengua morta, però ara sé que el llatí és una llengua tan necesària com el castellà o anglès.. ja que moltes llengües deriven del llatí.

M'ha agradat molt la teva entrada i tens tota la raó!

Mireia Cutura ha dit...

Amb aquesta entrada tots ens hauriem d'adonar de la gran importància del llatí, ja que com diu tu no és una llengua morta!
Si que passa moltes vegades que la gent creu que no és important, però està clar que no tenen raó.
BOna feina!

Anònim ha dit...

Aquesta entrada m'ha ensenyat que la majoria de paraules que fem servir avui en dia provenen del llatí i que aquesta llengua ens ajuda a entendre d'on provenen les nostres llengües.
Bona entrada!

Mireia Recuero Solà ha dit...

Molt bon comentari! La veritat és que en un principi també tenia dubtes de si havia d'estudiar llatí o no. Després de llegir la teva entrada he vist que el llatí no és una llengua morta i que encara s'utilitza avui en dia. Tanmateix, aquest escrit m'ha servit d'inspiració per fer la meva primera entrada en aquest blog. Tinc curiositat de saber moltes més raons per les quals estudiem llatí. Des del meu punt de vista i tal com has dit tu, el llatí ens permet conéixer millor el nostre idioma i forma part, encara que moltes vegades no ens en adonem, de la nostra vida quotidiana.

Gràcies!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts