LES TERMES ROMANES

Les termes romanes eren més que uns banys, eren espais centrals en la vida cultural i social a l'antiga Roma. Les instal·lacions van tenir una gran influència en la societat, al llarg del temps les termes romanes es van convertir en els llocs més importants per totes les ciutats romanes.

Les termes romanes eren edificis públics que eren assignats al bany, però també servien per a altres coses. N'hi podien haver de públiques (thermae) que podia entrar tothom i les privades (balnea) que entrava la gent amb més diners. En altra banda, tenien espais per fer exercici, relaxar-se, parlar amb els amics, fer negocis o obtenir educació.

L'origen de les termes es remunta als gimnasos dels grecs, que incloïen espais com la palaestra, que allà es feia esport i després banys per dutxar-se després de l'activitat física i sales on allà es podia parlar o debatre d'aspectes filosòfics. I a partir d'aquest model, els romans el van modificar, afegint innovacions com les calefaccions, que s'utilitzava a partir d'aire calent sota el terra per poder escalfar les piscines i les sales.

Les termes romanes estaven dividides en diverses sales, tenint en compte la funció de cada zona:

Frigidarium: Era la sala amb una piscina d'aigua freda per refrescar-se.

Imatge del frigidarium

Tepidarium: Era l'espai amb aigua tèbia, que era per relaxar-se.

Imatge del tepidarium

Caldarium: Era una sala d'aigua calenta, que era similar a una sauna.

Imatge de caldarium

Palaestra: Era un pati que la seva utilitat era de gimnàs a l'aire lliure per fer esport. 

Imatge de la palestra

Moltes termes tenien biblioteques, jardins, menjadors i algunes sales de descans.

Les termes eren un espai inclusiu, ja que hi podia accedir tothom, des dels esclaus fins a la noblesa, i fins i tot els emperadors, com Titus i Adrià, que es banyaven al costat del poble. Les termes públiques tenien l'accés gratuït o a un preu molt baix, i de vegades els emperadors oferien alguna jornada de bany gratis per a tots els ciutadans de la ciutat.

Les termes eren llocs per tenir una bona higiene, i espais per socialitzar i d'aquesta manera compartir idees. 

Els romans van designar tot el seu enginy arquitectònic amb les termes. Els sistemes de calefacció estaven a un nivell avançat per aquella època, els edificis estaven decorats amb mosaics, estàtues i altres components. Alguns termes importants com les Caracal·la a Roma, donaven a veure el luxe i la comoditat que podies gaudir en aquells llocs.

Avui dia, moltes termes romanes han pogut sobreviure, hi ha que encara es fan ús d'elles. Com les Termes de Caldes de Montbui, el balneari d'Alange i las Burgas d'Orense. 

Vídeo explicatiu de les termes romanes
Jana Bosch Icart
1r Batx                                                                                                                                      

Comentaris

Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! Per si no ho sabies, en algunes termes romanes, homes i dones no sempre es banyaven junts. Normalment tenien horaris diferents o zones separades, però durant l’Alt Imperi van començar a compartir banys, i això va portar bastant debat en aquella època.
Martina Pareras ha dit…
Una entrada molt interessant Jana! Les termes més famoses són les anomenades "Termes de Caracal·la", degut a la seva magnitud i popularitat durant l'imperi romà. Van ser construïdes al voltant de l'any 216 i avui en dia, és una de les termes millor conservada de l'antiguitat. Una de les curiositats més interessants sobre aquestes termes, és que algunes de les grans banyeres de marbre de les termes. Van ser transportades al centre de la ciutat per convertir-se en fons, com és el cas de la que hi ha a la "Plaza Farnese" de Roma.
Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Jana! M'ha agradat quan has explicat les diferents sales dels termes, ja que ens dones exemples concrets per amplificar la informació i perquè també en tinguem una idea de com eren. Principalment, els homes i les dones es podien banyar en un mateix lloc, però cada vegada aquesta llibertat d'accés a les dones es va anar restringint. De fet, Quintilià, un retòric romà, va comentar les següents paraules: "per una dona és indici d'adulteri banyar-se amb homes". Després del que va dir Quintilià, es van implantar unes sèries de mesures per prevenir això, com les de l'emperador Adrià, que va tractar de regular el sistema imposant diferents horaris com per uns (homes) com per les altres (dones).
Júlia Romero ha dit…
Molt bona entrada, Jana! La teva explicació sobre les termes romanes és molt completa i detallada. M'agrada com has destacat la seva importància no només com a llocs de bany, sinó també com a centres socials i culturals. Una dada interessant és que les termes també eren utilitzades per als tractaments de salut, ja que els romans creien en els beneficis terapèutics de l'aigua.
Sergio Mansergas ha dit…
Molt bona entrada Jana! Expliques el tema de l'article de manera clara i molt bé organitzada. L'estructura està bén pensada i el contingut es segueix sense dificultat. L'article ofereix una visió molt endinsada sobre la importància de les termes romanes no només com a lloc de bany sinó com a centre social i cultural clau en la vida de l'antiga Roma. S'entèn molt bé gràcies a la descripció detallada de les diferents sales i usos de les termes. Gran treball!
Pol Fernàndez ha dit…
Has fet una molt bona explicació sobre les termes romanes, destacant la seva funció més enllà del bany i la seva importància social. M'agrada com has explicat les diferents sales i la influència grega en el seu origen. També és interessant la menció dels sistemes de calefacció i el luxe de les termes més grans. A més, el fet que encara hi hagi termes en ús avui dia és una gran connexió amb el present. Bon treball Jana, segueix així!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCRIPTURA GREGA