AFRODITA A L'ACTUALITAT
Afrodita és la deessa del amor, la luxúria, l'atracció física i el sexe. Segons el mite, Afrodita va néixer quan Cronos va tallar els testicles a Urà i els va tirar al mar mediterrani, de l'espuma va florir Afrodita i des de aleshores va es va convertir en la deessa més desitjada. Aquesta deessa protagonista de grans mites i infinites representacions té més influencia en la cultura occidental a la actualitat de la que pensem.
Per començar podem parlar de coses que porten el seu nom com a referència, com per exemple el fruits que estimulen a nivell sexual reben el nom de fruits afrodisíacs. La paraula "hermafrodita" per anomenar a les persones intersexuals, és la fusió entre Hermes i Afrodita, la representació del sexe masculí i el sexe femení en una mateixa paraula. També és una figura que s'ha agafat com a signe de apoderament femení i de llibertat sexual i imatge del feminisme. Continua sent molt influent en els es estàndards de bellesa occidentals, tenim tendència a identificar un cos "bonic" amb Afrodita. I sobretot és una de les grans representacions en el Renaixement que tot i no ser a l'actualitat nosaltres som els hereus dels canvis que va implicar aquest moviment cultural, arquitectònic, artístic...
El naixement de Venus, Sandro Botticelli (1484-1485)
De fet, actualment encara es commemora una festa característica de l'antiga Grècia en honor a Afrodita i altres regions properes. La festa durava un mes, des de la tercera setmana de juny fins la tercera de juliol, tot i que no es conserven gaires proves de en que consistia aquesta celebració. Es creu que la festa començava amb el sacrifici d'un colom i amb la seva sang es purificava el temple de la deessa, després anaven a l'aigua i feien ofrenades com sal, pa en forma fàl·lica, flors, encens... A l'actualitat aquesta festa no és igual que a l'antiga Grècia sinó que normalment per aquelles èpoques del any es fan exposicions o recitals en commemoració.
És evident que la influència del món clàssic te molt de pes en la cultura occidental i que la deessa de l'amor, la bellesa i la fecunditat és més present al nostre dia a dia del que aparentment podríem pensar.
Gina Rodrigo
1r BAT
Comentaris