2 de desembre del 2022

DIONÍS, EL DÉU DEL VI

DIONÍS


Dionís és el déu del vi i l'únic déu que té una mare humana, juntament amb el seu pare Zeus i les circumstàncies del seu naixement el diferencien dels seus companys. A part del déu del vi, Dionís és també el déu de la fertilitat, el cultiu del raïm, l'èxtasi religiós i el teatre.

Hi ha moltes històries sobre el naixement de Dionís, una d'elles és que Persèfone, dona a llum a Dionís i Hera (germana de Zeus), en assabentar-se, decideix matar a Dionís. Però, no ho fa sola, ella obté l'ajuda dels Titans que atrauen el nen i posteriorment el trenquen a trossos i se'l mengen, a excepció del seu cor.
Zeus se n'adona i pren el cor del seu fill i el fet de refer; després l'implanta al cos de Sèmele.


Així, va néixer de Sèmele fent que es consideri que ha nascut dues vegades. Ara que sabem com va néixer, continuem amb perquè és el deu del vi. 

Dionís aconsegueix sobreviure la seva infància i en fer-ho, descobreix el raïm i com convertint-lo en suc, per tant, en vi. Segons la llegenda, és el primer a assolir dita proesa, però malauradament, Hera torna a entrar en la seva vida i el torna boig. 

Ell vaga per les terres fins que la seva àvia, i deessa Rea, el cura de la seva bogeria. Posteriorment, Dionís comença a viatjar i a ensenyar a la gent com fer vi, Dionis mai oblida a la seva mare Semele, i és per això que entra al món subterrani per localitzar-la i enfrontar a Tànatos. Guanya l'enfrontament i Sèmele, entra a la muntanya Olímpica per viure amb el seu fill i la resta de déus.

Yvonne.A.Frimpong
4t ESO

8 comentaris:

kawtar el mouden ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada, ja que jo no en sabia res sobre aquest deu. També m'ha agradat que hagis profunditat sobre el seu naixement i la seva historia. És una historia molt interessant.

Bassma Boukilou ha dit...

Molt bona entrada, mai havia escoltat res sobre aquest tema i m'ha semblat interesant. Com és que Dionís és l'únic que té una mare humana? M'ha impressionat la historia de que Persèfone decideixi matar Dionís.

Sara Torres Pedret ha dit...

Una entrada molt interessant, és un dels dues que no sabia gairebé res d'ell, gràcies a questa entrada he après que era el déu del vi, de la fertilitat, del cultiu del raïm l'èxtasi religiós i el teatre, una altre cosa que m'ha semblat molt curiós és que la seva mare fos una humana, trobo que és una mite força interessant.

Maria Pey ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada; tot i això, crec necessari afegir una petita curiositat sobre Dionís centrada en la seva mort. Es veu que el déu estava sent perseguit per diferents gegants que li volien prendre la vida, i que tot i que ell es va amagar en una cova custodiada per nimfes, el van acabar capturant. La seva mort és del més tràgic i irònic, van fer del seu cos mort un banquet; van tallar-lo a petits trossos per menjar-lo i els gegants es van beure la seva sang com el vi que tant li agradava al mateix Dionís.

Justie Anaman ha dit...

M’ha agradat molt aquesta entrada. Tenia coneixements sobre aquest mite, i m’ha permès entendre-ho fàcilment. Deixa’m afegir que Hera era germana i dona de Zeus a la vegada. El motiu pel qual volia matar Dionís era perquè: Hera, encara gelosa de la infidelitat de Zeus i del naixement del seu fill il•legítim va disposar que els titans el matessin. Amb aquest mite, poden aprendre una lliçó bastant important: La gelosia pot impulsar algú a fer coses terribles i ferir algú.

Molt bona feina!!!

Edurne Ruiz ha dit...

Trobo que és una bona entrada i m'agrada el fet que el diferenciïs amb els altres deus dient que és l'únic que té una mare humana. Potser hauria faltat una mica més d'informació sobre si es ven rebut a l'Olimp o les relacions que té amb altres deus.

Angie Soto ha dit...

Que interessant! Penso que es un deu no tan reconegut com altres i està molt bé aprendre més d'ell i com ho has explicat tot. M'hauria agradat que potser sigues una mica més llarga l'entrada, vull dir amb més informació, però em sembla un molt bon treball.

Lucas Torres ha dit...

Una entrada ben explicada!!:), sabia qui era aquet deu però no gaire la seva historia. Aquesta entrada em va ajudar a aprofundir una mica la historia de aquet deu.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts