LA POMA DE LA DISCÒRDIA

Zeus, el pare dels déus, va organitzar un banquet per celebrar la boda de la nimfa marina Tetis i l'home mortal Peleu. 

                                Escultura de Zeus.

Tots els déus van ser convidats, menys Eris, la deessa de la discòrdia. Totes les divinitats celebraven amb felicitat. Aleshores, Eris, ofesa per la desconsideració de no haver-la tingut en compte, es va presentar sense que ningú s'adonés, va deixar un regalet, una poma d'or amb una descripció escrita "Per a la més bella". Les deesses al veure aquella fabulosa poma d'or pur, van reclamar-la, totes volien ser correspostes pel plaer de ser triades com a les més notable . 

Tres d'elles, Hera la deessa del matrimoni i de la família, qui representava la dona ideal, Atenea la reina de les guerres i de la valentia, una dona forta i esvelta, i finalment, Afrodita  van disputar-se entre elles. 
                                                                                               Escultura Paris.
La solució que trobaren, era que Zeus decidís qui era la més bella de les tres. Per a Zeus va ser impossible triar entre les tres deesses, però ell no volia fer de part de ninguna d'elles per que sabia que reclamarien o encara pitjor, tenia temor de fer enfadar a les perdedores i guanyar enemigues. Finalment es va treure del
problema enviant a Hermes (el rei mercuri) per que portés el mortal Paris (príncep de Troia), que sempre havia viscut al camp, lluny dels humans i les seves passions, qui era considerat el mortal més bell, fos ell el qui decidís a quina de les tres era la més esplèndida i mereixia la poma d'or. Precisament per això, Zeus el va triar, per haver viscut apartat i separat del món i de les passions humanes. Així doncs, s'esperava d'ell que el seu judici fos absolutament imparcial.

                                  La poma de la discòrdia, la Ilíada.   

Les dames van banyar-se en la font de la vida i es van posar ben fines per a quedar de la manera més atractiva possible. Cada una de les dames va desfilar davant d'ell abraçant-lo amb les seves promeses. -Prometo donar-te poder i riqueses si em tries, seràs emperador de tota Àsia - Digué Hera. 

                                         Hera,  Francisco Pradilla.       

Atena li va prometre: -Si dius que jo soc la més bella, t'atorgaré glòria en totes les guerres i gran intel·ligència i saviesa.

                                            Pintura Atenea deessa grega.

Però la refinada Afrodita, que era molt astuta, li digué: "Et donaré l'amor de la dona que consideris per a tu la més bella del mon."

                                          
                                                                    El naixement d'Afrodita, Botticelli

Afrodita va aconseguir guanyar la poma d'or i des de aquell moment va ser la més bella de totes les deesses, i per últim però no menys important, des d'aquell dia Hera i Atena es convertirien en les seves pitjor enemiga.






Doae Boussatta
1r Batx






Comentaris

Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant. Penso que podries haver aprofundit i explicat més coses sobre aquest mite ja que la decisió que de Paris va comportar greus conseqüències greus per el poble ja que va donar lloc a la guerra més gran vista d'aquells tems. També ja una expressió "Ets la poma de la discòrdia" que fa referència a aquell que causa intencionadament baralles.
Però tot i així, molt bona feina!
kawtar el mouden ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada. No en sabia res obre la poma de la discòrdia, i amb la teva entrada he antes la entrada bastant bé. Una entrada molt interessant. M'ha agradat molt l'acte de Eris en el moment que es presenta sense que ningú s'adonés i deixes una poma d'or pur amb una descripció escrita "Per la més bella".
Molt ben feta la entrada!!!
Edurne Ruiz ha dit…
Una entrada molt interessant i molt ben explicada! No en sabia res d'aquesta poma i trobo molt peculiar la forma de "venjança" d'Eris, va ser molt astuta en crear aquest conflicte tan petit que va acabar en l'odi de dues deesses cap a Afrodita.
Maria Vasileva ha dit…
Bona entrada! T'has explicat molt bé i el mite és correcte. Deixem afegir que quan Paris va decidir acceptar el premi d'Afrodita, la mortal més bella va ser Helena, la esposa del rei d'Esparta, Menelau i quan Paris va anar a raptar-la, el rei es va enfadar i així va ser desencadenada la guerra de Troia. Però a banda d'això, ben fet.
Bassma Boukilou ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interesant ja que no s'avia res sobre aquest tema i esta molt ben explicat. M'ha semblat interesant l'acte que ha fet Eris i les maneres en que les deesses intenten convèncer a Zeus perquè les tries.
Sara Torres Pedret ha dit…
Un mite molt interessant, no n'havia escoltat sobre aquest. M'ha semblat molt interessant com les tres intenten manipular i dir coses que li poden afavorir
, perquè realment una d'elles siguin l'escollida i obtingui la poma d'or. Una entrada molt interessant!
Yvonne.A.Frimpong ha dit…
Molt bona entrada, hi ha molta informació i està súper ben redactat
MANAL BOUKILOU ha dit…
M'ha agradat molt l'acte d'Eris, ja que ningú s'ho esperava en el moment que es presenta i deixa una poma d'or amb una descripció escrita "per la més bella". Sobretot ha set interessant saber com intentaven manipular dient coses que podien afavorir perquè una d'elles pugui ser l'escollida i obtenir la poma d'or tenint el valor de ser la dona més bella.
Una entrada molt interessant, ben explicada i fàcil d'entendre.
Angie Soto ha dit…
Un mite molt interessant, qui diria que una poma podria provocar un conflicte d'aquesta magnitud. Molt bona entrada, tot molt ben redactat i molt entretingut de llegir.
Iman Barmou ha dit…
Molt interesant! ja que no en tenia ni idea d’aquest mite i la veritat es que m’ha sorprès bastant. La informació es molt completa. Es curiós com aquets mite genera un gran conflicte amb pocs arguments.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES