HERMES, EL MISSATGER DELS DÉUS OLÍMPICS

Hermes va ser la divinitat protectora de coses com el comerç, els robatoris, els camins, els missatgers, els somnis i les portes. En realitat, tots aquests àmbits comparteixen una característica en comú: un canvi d'algun tipus.
 
El comerç és l'intercanvi d'uns béns per uns altres; un robatori és un delicte contra el patrimoni a canvi de res; un camí és la via per canviar de lloc; un missatger és l'encarregat d'intercanviar missatges entre una o més persones; el somni es el canvi entre la vigília i un estat diferent. Podem deduir, que pels grecs, Hermes era el déu dels canvis de tot tipus.

Hermes era un jove, amb barret i amb un parell d'ales, que tenia unes sandàlies que li permetien volar.

                            Hermes

Naixement i infància

Hermes va néixer gràcies a la unió entre Zeus i Maya, que Maya era una de les filles del gegantí Atlas. Va néixer en una cova en la muntanya Cil·lene, a Arcàdia. Als pocs dies del seu naixement, es va escapar del seu bressol i se'n va anar a caminar rumb cap al lloc on Apol·lo pasturava els seus bous i vaques. El jove Hermes va decidir robar alguns bous d'Apol·lo i tancar-los en una cova, de manera que el déu no els pogués trobar. Un cop perpetrat el robatori, Hermes va tornar a la seva cova, a Cil·lene.

En la entrada va trobar a una tortuga, i al observar la forma de la seva closca, va tenir una idea. Va matar al animal i, després de buidar la seva closca i va tensar sobre ell un parell de cordes fetes amb budells de bou. Amb això es va inventar la lira. Va tornar al seu bressol i es va quedar adormit. 

Apol·lo va descobrir el robatori del bous i va utilitzar els seus poders per endevinar i esbrinar qui va ser el culpable.


Hermes i Ío

La jove Ío, que va ser transformada per Zeus, volia evitar que Hera descobrís la relació entre ella i Hermes, però va sufrir la còlera de la gelosa senyora dels déus. La dona de Zeus va encarregar al monstre Argos, una criatura amb centenars d'ulls, que vigilés la vedella. Per alliberar al seu amant, Zeus va enviar a Hermes a acabar amb la criatura. Abans de matar a la criatura, Hermes el va dormir amb les seves cançons i històries, una mostra de la seva habilitat com a orador i narrador.




Hermes i Perseu

En primer lloc, Hermes va ser el que va proporcionar a Perseu les seves sandàlies alades, amb les que va derrotar a Medusa i a la bèstia que volia menjarse a Andròmeda. També va ser el que va conduir a Perseu al regne d'Hades.


Relacions i descendència

Un dels fills d'Hermes que més èxit va tenir en la iconografia i la literatura és Hermafrodit, que era gràcil i bonic, però sentia un rebuig per la companyia femenina. La nimfa Salmacis, enamorada d'ell, li perseguia i va acusar sense aconseguir el seu amor cap a ell. Desesperada, Salmacis va suplicar als déus que li donessin el no separar-se amb Hermafrodit.

D'aquesta manera, el fill d'Hermes i Afrodita va passar a tenir un cos que tenia les mateixes carecterístiques masculines i femenines, tant en els genitals com en altres zones de la seva anatomia.



Hermes en el Cicle Troià

Durant la guerra de Troia, Hermes apareix en tot moment competint amb el bàndol dels grecs. Va intervenir amb diversos episodis de gran importància pel desenvolupament dels esdeveniments que van tenir com a evolució a la caiguda i la destrucció de Troia. 

Abans del esclat de la guerra, Hermes, per designació de Zeus, va ser l'encarregat d'anunciar a París la seva elecció com a jutge en el concurs de bellesa de les tres deesses, com entregar al pastor troià la poma d'or amb què la deessa Eris havia sembrat la discòrdia entre elles. També per ordre de Zeus, va ser el responsable de conduir sa i estalvi al ancià Príam fins a l'interior del campament grec, perquè aquest pogués suplicar a Aquil·les que li donés el cadàver del seu fill Hèctor.

Finalment, Hermes va fer el paper de força que impedeix que Odisseu no acumplí amb el seu destí de tornar a Ítaca amb la seva dona Penèlope. Per això, el déu li entrega a Odisseu unes estranyes herbes que li fan invulnerable als poders de la maga Circe, de manera que l'heroi aconsegueix alliberar als seus companys dels embruixos d'aquesta. 

Posteriorment, Hermes és l'encarregat de recordar a Odisseu, atrapat a l'illa de la nimfa Calipso, el seu deure de tornar a la seva llar en lloc de perdre els ànims al costat del seu amant en el racó del món en el que un naufragi li havia llançat.



 Aquí teniu un vídeo de la història d'Hermes


Clement Amudu
4t ESO










Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES