15 d’abril del 2021

ÀRTEMIS

Àrtemis era la deessa de la caça i de la natura (dels llocs salvatges i naturals). Va néixer de ZeusLeto a Delos. També tenia un germà bessó: Apol·lo.  Es diu que, tot seguit de que Àrtemis naixés, va ajudar a sortir al món al seu germà. Per aquest motiu, encara que sempre va romandre verge, també se li anomena deessa dels parts. Tenia un caràcter venjatiu i cruel: és per això que quan algú  moria sobtadament la culpaven a ella d'haver causat aquesta mort. Àrtemis es representa vestida amb una túnica curta i portava sempre al darrera un arc i un munt de fletxes. Se la veu sempre acompanyada d'un cérvol i situada en boscos o en mig de la naturalesa.

                                         Diana de Versalles al Louvre

Hi ha molts mites i llegendes mitològiques sobre Àrtemis i la majoria diuen que aquesta va causar moltes víctimes sobretot per venjança.

Una d’elles és que la deessa va salvar Atlanta quan a aquesta la va abandonar el seu pare al cim d’una muntanya i s’estava a punt de morir de fred. Per salvar-la, Àrtemis va enviar una ossa perquè abrigués la petita amb el seu pèl. El bebè, després, va ser criat per caçadors. Més tard, Atlanta va participar a caçar el porc senglar  de Calidó perquè Artemisa volia destruir aquesta ciutat ja que el rei Eneu se’n va oblidar d’ella i no la va convidar en un sacrifici ofert per tots els déus. 

També es diu, que després de la mort de Melèagre, Àrtemis va convertir a les seves germanes, les Melèagrides, en ocells. 

Per últim, un altre mite diu que quan Sipretes va veure accidentalment a Àrtemis banyant-se en un bosc despullada, aquesta el va transformar en una dona. 

Per a més informació, fes click aquí.

Aina Vidal

1r Batx

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada ben interessant. Tot i aixi, m'agradaria afegir que Àrtemis no només era representada per anar vestida amb una túnica curta i portar sempre al darrera un arc i un munt de fletxes, acompanyada d'un cérvol i situada en boscos o en mig de la naturalesa; sinó que també simbolitzava el gos de caça i la Lluna.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una altre curiositat sobre Àrtemis és que és una de les deesses més antigues, i també hi ha gent que diu que durant la seva joventut va intentar assassinar a Hera més de 30 vegades en una setmana.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant!
M'agradaria afegir que segons la llegenda, apareixia a les nits de lluna i els animals i les plantes dansaven en el seu honor, un gest que imitaven també els joves.

Anònim ha dit...

Molt interessant, una informació a afegir és que Hera va prohibir a Leto donar a llum als seus fills en cap continent o illa, però de sobte (com desobeint les ordres d'Hera) l'illa de Delos va emergir de les profunditats, i Leto va poder tenir els fills allà.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant, sobre tot pel fet destacable de que una deessa formi part, i sigui reconeguda en un àmbit el qual en aquella època es caracteritzava com a fet destacable de l'home i era mal vist i fins i tot no acceptat per una dona. Tota deessa té el seu reconeixement ja només pel simple fet de que sigui dona, tot i així Àrtemis, és la deessa de la caça, per tant està dins una àmbit que requereix concertació, agilitat i una part de força física.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts