15 d’abril del 2021

ÀRTEMIS

Àrtemis era la deessa de la caça i de la natura (dels llocs salvatges i naturals). Va néixer de ZeusLeto a Delos. També tenia un germà bessó: Apol·lo.  Es diu que, tot seguit de que Àrtemis naixés, va ajudar a sortir al món al seu germà. Per aquest motiu, encara que sempre va romandre verge, també se li anomena deessa dels parts. Tenia un caràcter venjatiu i cruel: és per això que quan algú  moria sobtadament la culpaven a ella d'haver causat aquesta mort. Àrtemis es representa vestida amb una túnica curta i portava sempre al darrera un arc i un munt de fletxes. Se la veu sempre acompanyada d'un cérvol i situada en boscos o en mig de la naturalesa.

                                         Diana de Versalles al Louvre

Hi ha molts mites i llegendes mitològiques sobre Àrtemis i la majoria diuen que aquesta va causar moltes víctimes sobretot per venjança.

Una d’elles és que la deessa va salvar Atlanta quan a aquesta la va abandonar el seu pare al cim d’una muntanya i s’estava a punt de morir de fred. Per salvar-la, Àrtemis va enviar una ossa perquè abrigués la petita amb el seu pèl. El bebè, després, va ser criat per caçadors. Més tard, Atlanta va participar a caçar el porc senglar  de Calidó perquè Artemisa volia destruir aquesta ciutat ja que el rei Eneu se’n va oblidar d’ella i no la va convidar en un sacrifici ofert per tots els déus. 

També es diu, que després de la mort de Melèagre, Àrtemis va convertir a les seves germanes, les Melèagrides, en ocells. 

Per últim, un altre mite diu que quan Sipretes va veure accidentalment a Àrtemis banyant-se en un bosc despullada, aquesta el va transformar en una dona. 

Per a més informació, fes click aquí.

Aina Vidal

1r Batx

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada ben interessant. Tot i aixi, m'agradaria afegir que Àrtemis no només era representada per anar vestida amb una túnica curta i portar sempre al darrera un arc i un munt de fletxes, acompanyada d'un cérvol i situada en boscos o en mig de la naturalesa; sinó que també simbolitzava el gos de caça i la Lluna.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una altre curiositat sobre Àrtemis és que és una de les deesses més antigues, i també hi ha gent que diu que durant la seva joventut va intentar assassinar a Hera més de 30 vegades en una setmana.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant!
M'agradaria afegir que segons la llegenda, apareixia a les nits de lluna i els animals i les plantes dansaven en el seu honor, un gest que imitaven també els joves.

Anònim ha dit...

Molt interessant, una informació a afegir és que Hera va prohibir a Leto donar a llum als seus fills en cap continent o illa, però de sobte (com desobeint les ordres d'Hera) l'illa de Delos va emergir de les profunditats, i Leto va poder tenir els fills allà.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant, sobre tot pel fet destacable de que una deessa formi part, i sigui reconeguda en un àmbit el qual en aquella època es caracteritzava com a fet destacable de l'home i era mal vist i fins i tot no acceptat per una dona. Tota deessa té el seu reconeixement ja només pel simple fet de que sigui dona, tot i així Àrtemis, és la deessa de la caça, per tant està dins una àmbit que requereix concertació, agilitat i una part de força física.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts