LA MEDICINA A L'ANTIGA ROMA

La majoria dels coneixements de la medicina que van adquirir els romans venen dels grecs. Sobretot els hi va ser una gran ajuda Hipòcrates, metge del segle V aC, ja que va deixar una gran informació de totes les malalties que va tractar en un escrit.

Així doncs, des de els principis de la República de Roma, es van fundar escoles de medicina a Roma, les quals portarien futurs metges i avenços en la medicina. Però, la seva creença religiosa, a vegades els feia relacionar per exemple malalties amb algun ritual religiós. 

Primer de tot, els primers metges van apostar per crear hospitals militars, els quals tractarien els ferits de guerra. També van crear el Valetudinarium, els famosos hospitals fixes que avui en dia tenim. A més van crear l'Ordinarius, que seria com un dirigent de la sanitat, per organitzar-la millor.

Hospital militar a l'antiga Roma

Els metges comptaven amb diferents instruments per tractar el pacient, el qual ja eren molt avançats, més del que ens pensem, aquests instruments no varien gaire dels que els metges actuals utilitzen. L'instrument principal i que més utilitzaven els metges, era el bisturí, que constava de tres parts: fulla tallant d'acer, l'entroncament i dos ranures per fixar la fulla. A més del bisturí, el metge utilitzava sondes, gúbies, agulles, etc. Per altra banda el medicus utilitzava ganxos separadors per les operacions d'amígdales, les quals ja es feien en l'època romana.

Diferents instruments mèdics

La majoria dels que estaven aprenent dels que tenien més experiència, anaven en els hospitals militars, però allà només miraven i aprenien dels més experts, sobretot de la cirurgia i anatomia per curar els ferits.

El metge tenia un perfil baix, és a dir, solia ser un esclau o llibert que anava de poble a poble en els mercats o feries per curar els seus habitants. 

Metge romà tractant un pacient


Però els romans tenien un problema, en les operacions no tenien anestèsia, per la qual raó les operacions eren extremadament doloroses.

A continuació us deixo un vídeo el qual explica la medicina a Roma d'una forma més ampliada.


Biel Font
1r Batx

Comentaris

Paula García ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada, però tinc una pregunta, si els aprenents només miraven per aprendre com sabien quan estaven preparats per fer una cirurgia? No feien pràctiques?
Lídia Poyato ha dit…
Molt interessant, deixa'm afegir que, tot i que no utilitzaven anestesia, si utilitzaven plantes medicinals com la madragora, per tal de que l'operació no fes tan mal.

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

DÉUS, PERSONATGES I MONSTRES MITOLÒGICS