18 de gener del 2021

DEMÒCRIT I LES SEVES TEORIES



Bust de bronze de Demòcrit (Museu Arqueològic Nacional de Nàpols)

Va ser un filòsof grec, nascut  el 460 a.C i morí entre el 370-360 a.C.

Tot i haver estat contemporàni a Sòcrates es diu que és un dels filòsofs presocràtics.

Va realitzar llargs viatges d'estudi per Egipte (hi va viure 5 anys) i a Àsia.

Demòcrit va ser deixeble de Leucip i gràcies al viatge a Àsia va tenir un camp d'interessos que li van proporcionar ser especialment recordat per la seva concepció atomista d'un univers compost únicament per àtoms i buit.

Se l'ha considerat com "el pare de la física" o "el pare de la ciència moderna". La teoria atòmica de l'univers consistia en que consideraven la idea que l'àtom era la partícula més petita en tot l'univers. Aquesta teoria, al igual que totes les teories filosòfiques gregues, no dóna suport als seus postulats mitjançant experiments, sinó que s'explica mitjançant raonaments lògics.

Era conegut com el "filòsof que riu", ja que hi ha moltes anècdotes que diuen que reia irònicament sobre com anava el món, ell afirmava que "el riure torna sabi". Va arribar a afirmar que "la vida sense alegries és un llarg camí sense albergs.

La teoria atòmica resumida:

- Els àtoms són eterns, indivisibles, homogenis, indestructibles i invisibles.

-Els àtoms es diferencien només en forma i grandària, però no per qualitats internes.

- Les propietats de la matèria varien segons l'agrupament dels àtoms.

Teoria de la visió:

Demòcrit va donar una explicació a les sensacions utilitzant les seves doctrines atomistes, afirmant que els àtoms, mitjançant els sentits, xoquen amb l'ànima. Segons ell, l'ànima també estava formada per àtoms que generen les aparences, el que perceben i el superficial depenent de la forma i la textura dels àtoms.

Demòcrit també deia que, per naturalesa, res no té color, ja que els elements no tenen qualitats, tant els sòlids com el buit.

Els compostos d'aquests adquireixen color mitjançant l'ordenació, l'estructura i l'impuls, que són l'ordre, la figura i la posició.

Fora d'això, només hi ha representacions.

La diferència de colors que ofereixen són quatre: blanc, negre, vermell i verd.

Aquí tenim un video que parla de Demòcrit, Leucip i la seva teoria (atomisme)


Paula García Balbín

4t ESO

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant, no sabia que Demòcrit era tan important en la ciència. Però tinc una pregunta, perquè va fer tants viatges?

Guillem Vivet ha dit...

Bastant interessant, jo ja s’havia mes o menys qui era, pero amb aquesta entrada m’ha servit per acabar d’entendre tot els temas.
Alguns d’aquests temas no els havia ni sentit, pero ara ja se una mica més d’ell.

Anònim ha dit...

Responent a la Lídia, tots aquest llargs viatges que va fer van ser per ampliar el seu coneixement

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir és que els presocràtics van ser els primers pensadors reconeguts com a filòsofs, i també se’ls coneix amb el no de filòsofs de la natura.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts