13 de maig del 2019

EL MITE DE CRONOS

Cronos era fill d'Urà i Gea, el seu pare  va fabricar una falç d'acer i l'oferí als seus fills per enfrontar-s'hi. Només Cronos es va mostrar disposat a lluitar contra el seu pare. Així que quan va arribar la nit, amb la falç va tallar els genitals del seu pare, i de la sang caiguda a la Terra van néixer les Fúries, deesses de la venjança i els Gegants, mentre que l'escuma provocada els genitals llençats al mar, va sorgir la deessa Afrodita.

Cronos va substituir al seu pare en el poder suprem de l'univers, va tancar als seus germans al Tàrtar, l'indret més profund de la terra, i un cop es va assabentar per un oracle que seria sotmès per un dels seus fills, els va anar devorant a mesura que els engendrava amb la seva germana Rea. Va engolir a Hèstia, Demèter, Hera, Hades i Posidó, i quan Zeus estava  a punt de néixer, la seva mare el va salvar i va parir d'amagat a Creta, on el va ocultar en una cova. Perquè Cronos no ho descobrís, li va donar una pedra embolicada amb bolquers, que se'l va cruspir sense adonar-s'he de l'engany.


Cronos devorant el seu fill,  Goia 1819-1823

Quan Zeus va ser adult, va començar una lluita contra el seu pare. Primer li va donar una droga per matar-lo, però com que els déus no poden morir, el verí va fer que  vomités els seus germans, i més tard, alliberà els Ciclops i els Hecatonquirs. Tots ells van ajudar Zeus en la seva guerra (Titanomàquia) contra Cronos. 

Al cap de deu anys, Zeus i els seus germans van vèncer els titans, que van ser enviats al Tàrtar. Aleshores Zeus, Hades i Posidó es van repartir el món. L'infern va ser governat per Hades, el mar per Posidó i el cel per Zeus, que seria el nou déu suprem.

Aquí us deixo un video sobre la història de Cronos:



David Raurell
4t ESO

3 comentaris:

Berta Dong Reixach ha dit...

En aquest mite podem veure fins on és capaç la gent és a dir, aquí Cronos es menja els seus fills per tal que cap d'ells li pogui treure el seu poder. Això el fa ser molt egoista, i en aquesta història podem observar que els dolents mai guanyen.
Bona feina.

Carla Erra ha dit...

Molt bona explicació del mite, amb també un molt bon suport de video. És un mite molt famós principalment perquè el fet que Cronos no mostri gens d'empatia cap als seus fills crida l'atenció de la gent i fa que se'n parli. Però en els mites grecs i romans aquest tipus d'egoisme es troba reflectit en molts d'ells.
Bona feina!

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant, jo ja coneixia una part d’aquest mite, però amb aquesta entrada m’ha quedat tot molt mes clar, ja que esta molt ben explicada. Tot hi així tinc una pregunta: per quin motiu per matar els seus fills, Cronos sel’s menjava, es a dir perquè feia servir aquest mètode en concret?

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts