3 de maig del 2019

DEMÒSTENES

Va néixer el 384 aC a Atenes, i va morir a Calauria, actual Grècia al 322 aC. Va ésser un polític orador atenenc considerat el millor orador de l'Antiga Grècia. Provinent d'una família d'empresària rica, va perdre el seu pare als set anys i els seus tutors Áfobo, Demofonte i Terípides van abusar del seu patrimoni, pel qual, al apropar-se a la majoria d'edat, va haver d'emprendre llargs processos judicials per conservar alguna cosa de la seva fortuna.

La seva admiració e interès per l'oratòria va despertar quan el seu pedagog el va introduir clandestinament a l'Assemblea, on va ser testimoni d'una brillantíssima autodefensa de l'estadista Calístrato. Deixeble de Iseo, va llegir les obres d'Isòcrates, i va exercir en la seva joventut la professió de logògraf. Va superar amb esforç les dificultats per l'oratòria mitjançant exercicis de declamació.

A partir de l'any 354 aC va intervenir en assumptes polítics i es va fer famós pels seus discursos. Entre els primers destaca "Para los megalopolitanos", que va atraure l'atenció dels atenencs sobre el perill que representava el poder d'Esparta. És a Filipines on s'inicia la major oratòria de Demòstenes. Mentre que en els seus començaments es podia apreciar la influència d'Isòcrates, el seu estil mostra ara una major riquesa de variacions davant la regularitat del període isocràtic. 

En el 340 aC va deixar l'oposició i va passar a ser cap del partit dirigent. Al llarg de la dècada següent va intentar ser coronat pels seus mèrits cívics, però Esquines es va oposar a la seva proposta i Demòstenes va acabar sent exiliat. L'hostilitat entre els dos oradors va culminar el 330 aC en un gran procés polític. Demòstenes va respondre triomfalment amb el seu discurs "Por la corona".

Demòstenes va tornar a la seva pàtria i va ser acollit triomfalment, però la derrota naval a Amorgos i la terrestre a Cranón van destruir els somnis dels revoltats. Demòstenes va haver de fugir a la illa de Calauria, on es va suïcidar per no caure en mans dels agents d'Antípatro.

Bust de Demòstenes, imitació de marbre de
l'original de bronze-autor desconegut

Judith Rodríguez Bares
1r Batx





















1 comentari:

Bruna Villegas ha dit...

Destacar com a orador i polític grec a l'antiga Grècia no era fàcil, però Demòstenes ho va aconseguir. Tot i això, va necessitar molt esforç, i és que ell era tartamut i, òbviament, li va suposar un gran obstacle. Per perdre la tartamudesa practicava oratòria dia i nit, cridava per enfortir els seus pulmons i, el més sorprenent és que fins i tot s'omplia la boca de pedres i es col·locava un ganivet entre les dents. Així s'obligava a parlar sense tartamudejar. Finalment Demòstenes aconseguí parlar amb normalitat. Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts