29 de gener del 2019

ESCLAVITUD A L'ANTIGA ROMA

L'esclavitud a l'antiga Roma constituïa una de les característiques de la societat romana, la qual al llarg de tota la seva història, va ser essencialment esclavista. Tant la seva estructura social com l'economia, l'esclau es representava a l'esglaó més baix de la societat.

La manera d'adquirir esclaus era a les guerres, eren soldats capturats, o bé gent que havia estat castigada a Itàlia i que es convertien immediatament en servidors. Els esclaus eren venuts a el Mercat d'esclaus. Estaven exposats al públic, despullats amb un cartell que els rodejava el coll indicant-ne el preu, la salut, la intel·ligència, l'origen, l'educació... Qualsevol persona que tingués suficients diners podia comprar un esclau. Els preus variaven segons l'edat i la condició física de l'esclau, per exemple, els nens es venien a preus molt més elevats que els homes, ja que el fet de ser joves volia dir que podrien servir al seu amo durant molts anys. Un cop venuts havien de fer tot el que el seu superior els manava.


Esclaves servint a la seva mestressa

Segons la família que els esclaus eren enviats se'ls tractava bé i eren considerats com un altre membre de la família, però en altres casos, si no eren tant afortunats els podia tocar una família o amo que els explotava fins la mort. Alguns amos pegaven els seus esclaus i, si l'esclau s'escapava seria capturat i mort. Si un esclau pegava al seu amo immediatament tots els esclaus de la família eren morts en qüestió d'hores.

Els esclaus eren propietat absoluta del seu amo. No tenien personalitat jurídica, de bens, ni de família pròpia perquè el seu matrimoni, encara que aconseguit amb el permís de l'amo, es considerava simple unió, i els fills eren propietat de l'amo. Aquests ajudaven amb les feines de la casa i, quan els amos tenien convidats a cada un se li adjudicava un esclau que romania als seus peus. Els que naixien com a esclaus i eren educats formaven una classe privilegiada entre la servitud i tenien més beneficis que d'altres.



Jana Casacuberta
1r batx

7 comentaris:

Berta Dong Reixach ha dit...

Podem veure que des de sempre, els esclaus, han estat tractats fatalment, humiliats davant de molta gent, i castigats a viure una vida sense llibertat. Com podem veure, a vegades ser esclau ja era com una cosa de família. Resumin, que si no et tocava una bona família acabaves morin pel mal tracte del amo.
Bona feina!

Alba Le Riera ha dit...

És molt fort que en aquella època hi hagués tal diferència entre classes socials que haguessin d'arribar al punt de fer servir el comerç amb persones. Malauradament, avui en dia encara ens trobem casos de tràfic de persones, cosa que seria el que tindríem més similar a això.
Bona feina.

Fernanda Paredes ha dit...

Una entrada realment interessant Jana! Ès increïble com hi havien i hi ha persones que per raò de poder, van perdent la seva humanitat fins el punt de tractar a una persona com a una bèstia, com a un esser inferior. Bona feina!

Bruna Villegas ha dit...

És indignant com tractaven els esclaus en aquella època, però encara és més indignant que, ja des d'un principi, existíssin aquests esclaus. No trobo just que cadascú fós definit per la seva família: si els pares eren rics, el fill també, si els pares eren pobres, el fill també. Tot i així, encara tenim casos de tràfic (o comerç) de persones, però per sort ara és delicte. Bona feina!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Es impressionant com en temps antics es tractaven tan malament, s'humiliaven, es maltractaven i es ferien a persones per motius de posició de classe social o per motius d'ideologies diferents. I encara es més impressionant que en l'actualitat, encara trobem algun cas semblant a l'esclavitud.

Molt interessant.

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

És realment indignant com encara avui dia hi ha comerç de persones ja que és una manera de treure la dignitat a les persones i no s'hauria de fer. En l'època antiga es feia per motius de poder i segons el teu estatus social cosa que actualment encara que no hi hagi classes socials tan diferenciades com a Roma, encara hi ha gent que es creu superior als altres només pels béns materials. Bona feina!

Karina Szabo ha dit...

L'esclavitud es un fet que mai m'ha semblat correcte, encara que hi hagués alguns esclaus amb algun que altre privilegi. Molt humiliant que els creessin un mercat d'esclaus i els posessin despullats... tot i ser una estructura social més baixa almenys una mica de respecte se'l's hauria de tenir. El més impressionant es que això continua existint actualment, potser no d'una manera tan dràstica però prou brutal. Molt interessant i molt bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts