14 de gener del 2019

DEESSA DE LA LLUNA

Selene en la mitologia grega és la deessa de la lluna, germana d'Hèli, el sol i d'Eos, l'aurora. Filla dels germans titans Hiperió  i Tea.


Selene, és un nom que està connectat amb la paraula "Selas" que significa "Llum", ja que els antics grecs la representaven com una dona jove i bella que viatjava pel cel en un carruatge de plata tirat per dos cavalls blancs.
Aquesta era la patrona de les dones i, tenia els següents poders: Ocultar la realitat i desfer les il·lusions, alleujar els mals dels parts de les dones i també era associada amb el creixement de les plantes i de les marees.

Estatua romana de la deessa Selene

Tot i que aquesta deessa va tenir molts romanços, un d'aquests va ser amb Zeus amb el que va tenir una filla, Pandia. Però el romanç més conegut i més important és el que va tenir amb un pastor de Cària, Endimió amb el que va tenir més de 50 fills.

La historia explica que en una nit d'estiu, després de que Endimió acabés les seves tasques com a pastor, va refugiar-se en una cova en el Mont Latmos per dormir. Selene que passejava pel cel amb el seu carruatge, amb la llum que desprenia, va veure al pastor i se'n va enamorar. Es dirigí cap al pastor i el va despertar amb un suau petó als llavis.

Després d'aquella nit, aquests dos van començar a trobar-se d'amagat contínuament, fet que feia que les nits només brillessin amb les estrelles ¡, quan Zeus s'adonà d'aquest fet, va prohibir a la deessa de la lluna que es reunís amb el seu estimat.
Un dia, Selene va decidir anar a l'Olimp a parlar amb Zeus i li va pregar que li concedís 2 desitjos a Endimió, Zeus no es va negar i el pastor va demanar-li: Eterna joventut i un somni etern del qual només es pogués despertar per rebre a la seva estimada. 

Gabriela Núñez 
1r batx

11 comentaris:

Unknown ha dit...

No havia sentit a parlar mai d'aquesta deessa ni del seu mite i crec que el fet de que Zeus prohibís que Selene es veiés amb el pastor no era només perquè ell fos mortal sinó que també era per por de perdre l'amor d'ella per part de Zeus.

Fernanda Paredes ha dit...

No n'havia sentit parlar mai d'aquesta deessa. M'han semblat curiosos els seus poders. Esta ben explicat, bona feina!

seviaopoku ha dit...

Trobo que aquest mite és molt bonic com Selene es va enamorar d'Endimió a primera vista i el despertés amb un petó, em recorda a la història de la bella dorment. Molt bona feina!

Alba Le Riera ha dit...

Que curiós aquest mite! Encara no n'havia sentit a parlar mai de la deessa de la lluna. Com a molts altres mites ressalta l'amor i com influeix en els poders dels déus. En aquest cas el pastor va demanar els dos desitjos per tenir la capacitat d'estar amb la seva estimada tota l'eternitat.
Bona feina!

Judith Rodríguez ha dit...

Segons altres versions, encara avui Selene visita cada dia al seu amant que segueix dormit en un somni profund a la caverna del mont.
Com molt bé ja has dit, d'aquest amor varen néixer cinquanta filles però altres versions asseguren que Naxo, el famós heroi de les illes de Naxo, també va ser fill d'aquesta parella.
Bona feina!

Berta Dong Reixach ha dit...

Mai n'havia sentit a parlar de la deessa Lluna. M'ha agradat molt aquest mite. Podem veure que el sentiment que predomina és l'amor com a la majoria de mites. Però el que m'ha impressionat és que el déu Zeus no matés el pastor ni li poses cap maledicció per haver estat amb la seva estimada. El contrari, li va coincidir el dos desitjos que demanava. Per part del pastor és molt bonic l'últim desig, una gran mostra d'amor.
Molt bona feina i interessant!

Anònim ha dit...

És la primera vegada que sento parlar d'aquesta deessa i llegeix-ho el seu mite, però m'ha semblat molt interessant. És un exemple més del molts romanços que va tenir Zeus, però el més important, com bé expliques, és el del pastor Endimió. M'ha sobtat la reacció de Zeus,
que lluny d'enfadar-se Zeus li concedeix dos desitjos. Bona feina!

Bruna Villegas ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Bruna Villegas ha dit...

Penso que quan Zeus va prohibir que Selene i el pastor es trobéssin més, no només ho va fer perquè ell era mortal, sinó que també ho va fer per no perdre l'amor entre el déu i la deessa. Tinc una pregunta però, Selene té alguna mena de relació amb Nix (deessa de la nit)?

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Aquest mite ens demostra una altra de les moltes deslleieltats per part de Zeus, en aquest cas castiga els amants perquè està enamorat de Selene tot i que posa l'excusa que és perquè el pastor és mortal. Molt interesant!

Karina Szabo ha dit...

Mai havia sentit a parlar de la deessa de la Lluna. Molt romàntic de part d'Endimió el fet de demanar-li a Zeus el desitj de despertar-se només al rebre la seva estimada. No entenc tampoc que Zeus prohibís a Selene que és veigues amb el pastor, ja que ell estava casat amb Hera, i també estava sent infidel a ella. Bona feina!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts