AGAMEMNON

Agamenon, fill del rey Atreu, es va criar amb el seu germà Menelau i el seu cosí Egist, fill de Tiestes. Quan van ser grans, el pare d'Agamemnon els va dir als tres nois que anessin a buscar a Tiestes que havia estat expulsat de la ciutat de Micenes. Però aquest va matar Atreu i es va fer amb el poder de la ciutat juntament amb el seu fill. Menelau es va casar amb Helena i Agamemnon amb Clitemnestra. El primer va heretar el tron d'Esparta però Agamemnon volia recuperar el control de la ciutat de Mecenes. La seva esposa el va recolzar en aquesta decisió i tots dos van quedar-se a la ciutat ocultant la seva identitat. 











Màscara d'Agamemnon feta d'or, segle XVI a. C




Quan Paris va raptar a Helena, Agamemnon va ser anomenat comandant de l'exèrcit i va consultar l'endeví Calcant que va predir que els grecs s'enfrontarien amb els troians durant nou anys però que a l'últim la ciutat cauria. Abans de marxar, Agamemnon va matar un cérvol, animal consagrat a Àrtemis i aquesta es va enfadar i va enviar una gran pesta sobre l'exèrcit grec i va parar els vents perquè no poguessin navegar. Calcant li va dir a Agamemnon que la única manera de calmar l'ira de la deessa era sacrificant la seva filla Ifigènia. La nena va ser enviada a un altar de sacrificis però Àrtemis la va salvar en el moment de la mort sense que ningú ho sabés. 


Sacrifici de Ifigènia, Giaquinto Corrado

Quan es va acabar la guerra, Agamemnon es va emportar a Cassandra com a botí de guerra i quan va arribar al seu poble va veure que Clitemnestra s'havia aliat amb Egist i tots dos van matar Agamemnon i Cassandra com a venjança d'haver sacrificat suposadament a Ifigènia.  

                        
              Clitemnestra i Egist a punt de matar a Agamenon, Pierre Narcisse Guérin

Silvia Kanuteh Rubio
1r batx

Comentaris

Judith Rodríguez ha dit…
Ja havia sentit a parlar d'aquest personatge, però mai de la historia que el seguia. Trobo molt bo el propòsit d'aquesta entrada: donar a conèixer a aquest personatge històric. Ja que normalment no se'n parla gaire de la seva actuació dins el mite, en canvi del seu germà Menelau sí.
Bona feina!
Berta Dong Reixach ha dit…
No en sabia gaire sobre Agamemnon ja que no és de les històries més conegudes de la mitologia. Com sempre, i a la majoria de mites hi ha d'haver violència, en aquest cas Tiestes que va matar a Atreu. Pot semblar que Eigist i Tiestes ho tinguessin tot planejat. També és molt cruel que Agamemnon fós capaç de sacrificar a la seva pròpia filla per el bé de la ciutat, sort d'Àrtemis. Per últim, suposo que la traïció del final de la seva dona, no se l'esperava.
Júlia Sabat ha dit…
És un mite amb violència i traicions com molts altres, però sobretot hi ha traicions entre gent que suposadament s'hauria d'estimar ja que són família.
En algunes versions es diu que van obligar a Agamemnon a caminar per una catifa vermella, aquest color significa reialesa i poder en aquest cas, i d'aquí ve l'origen dels famosos i els reis que sempre caminen per catifes vermelles.
Molt interessant!
Bruna Villegas ha dit…
Com ja has dit, Paris i Agamemnon no tenien molta bona relació, i això (a més de les ganes dels grecs de conquerir Troia) va portar a la molt coneguda Guerra de Troia. Bona feina!
Jana Casacuberta ha dit…
Havia sentit a parlar molt poc d'aquest mite, però penso que és molt interessant la història que té al darrera. Degut a aquest conflicte i alguns d'altres, va esclatar la guerra de Troia. Molt interessant!
Alba Le Riera ha dit…
Ja havia sentit a parlar d'aquest personatge però no sabia la seva història, i la veritat, és que els problemes entre família a en aquella època era realment intensos, tant pels rics com pels pobres. Així que aquí tenim un aspecte que encara podríem relacionat amb l'actualitat.
D'altra banda, m'agradaria afegir que la tomba d'aquesta persona que en el seu moment va ser tant important, es troba a Grècia, essent la tomba més monumental que es coneix del país.
Bona feina!
Unknown ha dit…
Desconeixia la vida d'aquest rei i l'única part de la que havia sentit parlar era sobre la guerra de Troia que ell en va estar al capdavant de l'exèrcit. És molt interessant llegir sobre la vida d'aquests antis personatges ja que molts cops l'únic que es coneix d'ells són els fets històrics que han protagonitzat. Molt interessant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES