10 d’octubre del 2014

RAMON MASNOU I BOIXEDA

Ramon Masnou Boixeda va néixer a Santa Eugènia de Berga el 3 de setembre de 1907. Era el quart i últim fill del matrimoni format per Esteve Masnou i Mercè Boixeda. Va estudiar Humanitats i Filosofia al col·legi Sant Josep de Vic, i vint anys més tard va anar a estudiar Teologia a la Universitat Gregoriana de Roma. Va obtenir un doctorat en Teologia el 1931.

Miscel·lània de reconeixement a Ramon Masnou
Va viure una època de profunds canvis polítics (les dues grans guerres i el període entre elles) i econòmics que el van marcar, tant a ell com a la seva feina i posició. Durant la Guerra Civil va tenir dificultats per amagar-se però va aconseguir sobreviure. Alguns dels seus companys no van tenir tanta sort. Es va haver de refugiar encara diverses vegades després d'això.

Ramon Masnou, a l'esquerra, al Concili Vaticà II el 1963
Ensenyà aleshores Teologia Dogmàtica al Seminari a partir de 1939. Va començar a implicar-se en diferents projectes, i va escriure diferents llibres de tema moral i pedagògic. El 1948 va ser nomenat canonge de Vic, però no atura la seva activitat, més aviat el contrari: segueix escrivint i acumulant títols, fins esdevenir bisbe auxiliar i rector del Seminari.

Ramon Masnou beneint una campana a Folgueroles
Va ser ordenat bisbe de Vic el 26 de febrer de 1956. Com a tal, va continuar encara treballant per Catalunya i l'Església. Va començar a escriure en català i va impulsar iniciatives per a la recuperació de la llengua. Entre altres coses, va impulsar la construcció de cases per a persones amb pocs recursos. 

Ramon Masnou signant un document a Igualada el 1965
Algunes de les seves obres més importants en aquesta època van ser El problema Català. Reflexions per al diàleg (1986), Carta sobre nacionalismes (1996), traduït a diverses llengües, i finalment Testament espiritual (2002). Ramon Masnou va morir el 9 de juny de 2004 (96 anys) i és enterrat a la Catedral de Vic.
"El problema català", de Ramon Masnou
Alba Masnou 
2n Batx

1 comentari:

Montse ha dit...

En Ramon Masnou era l'oncle d'una alumna nostra, l'Alba Masnou, de 2n de batxillerat. Ens ha vingut de gust que ens en fes un recordatori. Gràcies Alba!!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts