10 d’octubre de 2014

RAMON MASNOU I BOIXEDA

Ramon Masnou Boixeda va néixer a Santa Eugènia de Berga el 3 de setembre de 1907. Era el quart i últim fill del matrimoni format per Esteve Masnou i Mercè Boixeda. Va estudiar Humanitats i Filosofia al col·legi Sant Josep de Vic, i vint anys més tard va anar a estudiar Teologia a la Universitat Gregoriana de Roma. Va obtenir un doctorat en Teologia el 1931.

Miscel·lània de reconeixement a Ramon Masnou
Va viure una època de profunds canvis polítics (les dues grans guerres i el període entre elles) i econòmics que el van marcar, tant a ell com a la seva feina i posició. Durant la Guerra Civil va tenir dificultats per amagar-se però va aconseguir sobreviure. Alguns dels seus companys no van tenir tanta sort. Es va haver de refugiar encara diverses vegades després d'això.

Ramon Masnou, a l'esquerra, al Concili Vaticà II el 1963
Ensenyà aleshores Teologia Dogmàtica al Seminari a partir de 1939. Va començar a implicar-se en diferents projectes, i va escriure diferents llibres de tema moral i pedagògic. El 1948 va ser nomenat canonge de Vic, però no atura la seva activitat, més aviat el contrari: segueix escrivint i acumulant títols, fins esdevenir bisbe auxiliar i rector del Seminari.

Ramon Masnou beneint una campana a Folgueroles
Va ser ordenat bisbe de Vic el 26 de febrer de 1956. Com a tal, va continuar encara treballant per Catalunya i l'Església. Va començar a escriure en català i va impulsar iniciatives per a la recuperació de la llengua. Entre altres coses, va impulsar la construcció de cases per a persones amb pocs recursos. 

Ramon Masnou signant un document a Igualada el 1965
Algunes de les seves obres més importants en aquesta època van ser El problema Català. Reflexions per al diàleg (1986), Carta sobre nacionalismes (1996), traduït a diverses llengües, i finalment Testament espiritual (2002). Ramon Masnou va morir el 9 de juny de 2004 (96 anys) i és enterrat a la Catedral de Vic.
"El problema català", de Ramon Masnou
Alba Masnou 
2n Batx

1 comentari:

Montse ha dit...

En Ramon Masnou era l'oncle d'una alumna nostra, l'Alba Masnou, de 2n de batxillerat. Ens ha vingut de gust que ens en fes un recordatori. Gràcies Alba!!