14 d’octubre del 2014

ELS QUATRE GRANS JOCS A L'ANTIGA GRÈCIA

Durant l'època arcaica, a Grècia, se celebraven unes proves en honor als déus. Aquestes proves se celebraven a diferents ciutats estat de Grècia, però les més famoses tenien lloc a la ciutat d'Olímpia, en honor de Zeus Olímpic: els jocs olímpics.

Aquests jocs van començar l'any 776 aC fins que l'emperador romà Teodosi els va suprimir l'any 319 dC, per ser objecte de culte pagà.

Se celebraven entre els mesos de juny i juliol cada quatre anys. Els jocs duraven set dies, durant els quals els participants competien en proves d'agilitat o de força (per exemple curses pedestres, salt, lluita, llançament de disc, etc).
Una de les competicions més valorades pel públic era el pentatló, que comprenia cinc proves diferents:
  • Salt de longitud.
  • Llançament de disc.
  • Llançament de javelina.
  • Cursa.
  • Lluita.
  • Proves atlètiques.
  • Curses de cavalls.
  • Competicions musicals.
A l'inici dels jocs es feia un sacrifici en honor a Zeus, i tot seguit els atletes juraven respectar-ne les normes.

Els jocs pítics se celebraven en honor d'Apol·lo a Delfos, per commemorar la victòria del déu sobre la serp Pitó. Aquests jocs també se celebraven cada quatre anys. El premi era una corona de llorer.

Els jocs ístmics es celebraven cada dos anys a l'istme de Corint, en honor a Posidó. El premi era una corona de branques de pi.

Els jocs nemeus, se celebraven cada dos anys a Nemea, on hi havia un santuari dedicat a Zeus.
Segons una llegenda aquests jocs van ser fundats per Hèracles, després que matés el lleó de Nemea. El premi era una corona d'alzina o d'olivera.


Aida Oriol
1r Batx

4 comentaris:

Anònim ha dit...

T'ha quedat una entrada molt maca. Jo només coneixia els jocs olímpics, dels pítics, ístmics i nemeus no en sabia res.

Cecília ha dit...

Està molt bé que hagin concentrat tanta informació en aquesta entrada. Crec que és en una peli de Astèrix i Obelix on també explica molt be (amb un toc d'humor) tot això de les Olimpiades. Sincerament, no sabia que es dividissin en tants grups...

Anònim ha dit...

Jo no sabia res dels jocs olímpics a Grècia, la teva entrada m'ha anat molt bé per poder-ne saber alguna cosa.

Mercè Vila Vlanetí ha dit...

No en sabia res d’aquests jocs, i tinc una petita curiositat, quan et refereixes a els atletes, només son homes, o també i participaven dones en alguns àmbits competitius?
Moltes gràcies i molt bona entrada!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts