22 de maig del 2014

L'ALTAR DE ZEUS A PÈRGAM

L'altar de Zeus a Pèrgam és un monument de l'antiga Grècia creada pel rei Atàlida Èumenes II, aixecat en la capital del seu imperi, és a dir a Pèrgam i ho va fer en motiu de commemoració de les seves victòries al Pont i Bitínia.

Atàlida Èumenes II
Consisteix en una plataforma aixecada sobre un podi massís i envoltat per una columnes jòniques (conjunt de columnes que aguanten l'estructura del monument) a la qual s'accedeix des de l'oest peu unes àmplies escales.


Altar de zeus
Cal remarcar el protagonisme atorgat a les escales, ja que són de dimensions monumentals en comparació amb les columnes. Va ser construït sobre una terrassa de l'Acròpolis de Pèrgam, al sud del temple d'Atena, que es troba a un nivell inferior. La primera cosa que es veia només apropar-s'hi era la part superior de l'altar.


Esquema de l'acròpolis de Pèrgam
A la façana principal per la part de l'oest, els murs laterals es projectaven endavant acollint entre les seves ales la immensa escala principal que donava accés al pati tancat de l'interior. L'altar de sacrificis hauria estat situat a l'inferior d'aquest pati. L'accés a les ales i l'escala és tot el que ens resta del gran edifici. Només queda in situ, a Pèrgam la base de l'altar per donar-nos testimoni de la seva existència

Altar de Zeus

Va ser construït originàriament a Pèrgam, avui Bergama, a Turquia, on s'hi conserven les bases del altar però les figures van ser transportades a Berlín en el museu "Pergamonmuseum"L'altar de Zeus a Pèrgam a la mateixa sala que totes les figures que es troben posades al voltant de l'altar com mostro a continuació.


Restes actuals a Bergama, Turquia.






Alba Sabadell
1r Batx

1 comentari:

Anònim ha dit...

Uau! m'agradaria viatjar a turquia només per poder veure les ruines que queden! Em sembla un altar preciós. Has fet una entrada molt curiosa Alba.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts