24 de febrer del 2014

LES AMAZONES

Origen i localització

Les Amazones eren una antiga civilització de dones guerreres. Segons els autors clàssics, el seu regnat va durar 1.000 anys. Diu la mitologia que eren filles d'Ares (déu de la guerra) i la nimfa Harmonia. Es discuteix si podrien haver existit de veritat. Si voleu un document sobre el debat històric, cliqueu aquí.

Al principi vivien a l'Àsia Menor, entre el Mar Negre i el Mar Caspi. Més endavant, com que eren nòmades, es diu que van començar a instal·lar-se a les illes gregues Lesbos, Lemnos i Samotràcia.


Amazona preparant-se per la batalla, de Pierre-Eugène-Emile Héber

Batalles

Enemigues dels grecs, es van enfrontar a ells en nombroses batalles. Una d'aquestes és contra Heracles, qui en el novè dels seus 12 treballs havia de robar el cinturó màgic d'Hipòlita, reina de les Amazones. Per més informació sobre aquest enfrontament, cliqueu aquí o aquí. Un altre enfrontament és el de Teseu que, enamorat de la reina amazona Antíope, filla d'Hipòlita, la raptà. Com a venjança, les Amazones van envair Atenes.


"Amazonomàquia", relleu en un sarcòfag trobat a Tessalònica el 1836.

Política
Les amazones formaren un regne independent governat per una reina, i es diu que fundaren diverses ciutats, com Esmirna, Éfeso, Sinope i Mitilene. La seva població era exclusivament femenina. Quan arribava la primavera pujaven les muntanyes i visitaven els homes de la tribu veïna. Si de les unions naixien homes, els deixaven a la tribu, i si naixien nenes se'ls emportaven, i els ensenyaven a llaurar el camp, a caçar i a lluitar.


Amazonas saem a cavalo, de Johann Heinrich Wilhelm Tischbein (1788)

Origen del nom

El nom d'aquesta tribu prové del fet que quan les nenes eren petites se'ls tallava el pit dret per tal que puguessin manejar millor l'arc. Amazona significa literalment "dona sense pit". A més, el nom del riu Amazones té un origen relacionat amb aquestes dones: quan els europeus van arribar per primera vegada a la seva devesa van trobar-hi una tribu femenina, que els va recordar a les amazones gregues i van decidir posar-li aquest nom.

Representacions artístiques Les amazones són representades artísticament com a dones guerreres amb armadures de ferro i un escut en forma de mitja lluna ("pelta").


"Wounded amazon", de Franz von Stuck


A l'animació japonesa també han estat representades: molta gent coneix la sèrie One Piece (Eiichiro Oda), on el protagonista Monkey D. Luffy arriba a Amazon Lily, una illa de dones guerreres, i la seva reina, Boa Hancock, se n'enamora. Com a curiositat, aquesta dona té el poder de petrificiar els homes fent la forma d'un cor amb les mans i llançant una mena de "raig", característica que recorda la Medusa de la mitologia.

Dones d'Amazon Lily
Boa Hancock, reina d'Amazon Lily



Pregunta: si les dones es tallaven el pit dret, per què creieu que a les representacions esl tenen tots dos intactes?

Alba Masnou 
1r Batx

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Caram Alba, veig que escoltes a l'hora de català! Trobo que aquest tema és molt important ja que no tothom sap que les dones també teníem un paper important com a guerreres en l'antiguitat. Et felicito!

Unknown ha dit...

M'agrada molt que tractis un tema tan important per les dones com aquest ja que normalment la gent quan pensa en guerrers només pensa en homes i no en dones.
Repecte la pregunta suposo que les representen amb els dos pits per simple estètica del segle XIX...
Molt bona entrada Alba!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts