APOL·LO I DAFNE, XOU

Pot ser que sapigueu o hageu sentit algun cop aquest mite, però segur que mai l'heu vist representat d'aquesta manera. Però primer de tot però explicarem el mite:

APOL·LO I DAFNE: EL MITE

Apol·lo, déu dels arquers i de la música, va decidir en-riure's d'Eros (Cupido), dient alguna cosa com:

- Què fas, jove efeminat,amb aquestes armes? Només les meves espatlles són dignes de portar-les. Acabo de matar la serp Pitó, el gran cos cobria moltes terres. Conforma't amb què les teves fletxes fereixin gent enamoradissa i no vulguis competir amb mi.

Apol·lo i Pitó, Cornelis de Vos

Irritat en sentir això Eros va decidir venjar-se. Va fer servir les seves fletxes d'or i en va disparar una a Apol·lo fent que s'enamorés de la nimfa Dafne, filla de la Terra i del riu Peneu. Eros, però, també va tirar-ne una, però aquesta de plom, a la Dafne, creant així l'afecta contrari de la d'Apol·lo.

Apol·lo va seguir Dafne amb tot de súpliques amoroses que no servien de res, ja que ella estava també encisada, però ella d'odi, i per tant ella intentava escapar-se. Aquestes persecucions van durar fins que van arribar a la vora del riu Peneu. Allà la nimfa va demanar ajuda al seu pare, i aquest, per fer que Apol·lo la deixés de perseguir, la va convertir en llorer. 

Dafne transformant-se en llorer

Apol·lo en veureu va indignar-se, però va decidir que el llorer es transformaria en símbol de victoriosos, i així va ser. A partir d'aquell moment, ell sempre va portar llorer a sobre i també en portaven els emperadors, els guanyadors de jocs, els alegres capitans que tornin amb triomfs i pugin al Capitol amb els trofeus del ses enemics, etc.


Apol·lo visitant  Dafne

Aquest mite ha set representat amb una magnifica obre de Gian Lorenzo Bernini, que representa el moment just en el qual Apol·lo atrapa Dafne, però aquesta ja es transforma en llorer. 

Apol·lo i Dafne, Gian Lorenzo Bernini (1622-25)

INTERPRETACIÓ AMB XOU:

El món del patinatge està evolucionant constantment i a l'hora creant noves formes de practicar-lo. Fa pocs anys es va crear una nova modalitat anomenada "xou". El xou consisteix en la representació d'un tema (ja sigui un sentiment, una frase feta, un fet històric, ...) mitjançant el patinatge, el maquillatge, la música i els vestits. Els patinadors i patinadores han de moure’s, actuar i patinar a la vegada, ja que en el xou el que compte és el grup.

A continuació podeu veure el mite d'Apol·lo i Dafne interpretat per patinadors italians del club Malo ASD a la Copa de les Nacions del 2013:

             

Meritxell Masnou
Aida Oriol
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES