26 de febrer del 2014

LA VIDA QUOTIDIANA DELS ROMANS


Els romans es llevaven a l’alba i se n'anaven a dormir quan es feia fosc. Feien tres àpats: un petit esmorzar, un piscolabis i l’àpat més fort el que feien a mitja tarda (sopar).

Una de les èpoques diàries era el bany, a causa d’això es van construir termes grandioses.
Les dones romanes cuidaven molt l’aspecte físic i intentaven seguir les modes que s’imposaven com els vestits, els pentinats, el maquillatge,...

1. LA JORNADA DEL CIUTADÀ ROMÀ:

Les feines dels romans duraven de sol a sol ja que en aquell moment no gaudien de l’electricitat.

S’aixecava abans que es fes de dia, cap a dos quarts de cinc a l’estiu i a dos quarts de vuit a l’hivern. Es rentava, esmorzava i sortia de casa per anar a treballar.

Si era ric, rebia els clients molt dora a l’atri. Es dedicava als afers personals (visites, votacions als comicis, negocis, etc.) o públic.

Al migdia plegava de la feina fins l’endemà, llavors prenia un dinar lleuger, molt senzill. Cap a les dues de la tarda feia la migdiada.

Després de la migdiada, cada nou dies, es feia un bany de cos sencer: els ciutadans rics ho feien a casa i la resta dels ciutadans anaven als banys públics. Seguidament sortia a fer un tomb i allà a les quatre de la tarda s’asseia a la taula per prendre el sopar. Se n’anava a dormir.

2. EL MENJAR I EL MENÚ:

Els romans menjaven pocs aliments i no massa variats. Però, ben aviat, a causa de la riquesa generada per les conquestes, les taules es van omplir de plats exquisits. A partir del S.II aC els romans ja feien tres àpats al dia:

 El ientaculum: petit esmorzar després de llevar-se, menjaven pa, formatge, mel i fruites.

 El prandium: piscolabis que feien al migdia. Menjaven carn freda, ous o embotits, així com fruita i vi.

-  El sopar: àpat principal, durava de mitja tarda fins a la nit.

3. LA FEINA:

La feina va anar variant molt segons l’etapa històrica en què es vivia:

 La feina a la Roma primitiva: els romans dedicaven la seva jornada a la cria de bestiar i n’obtenien formatge, llana, pells. La indústria i el comerç estaven poc elaborats.

- La feina a l’època republicana: exercien diverses activitats com la política, sacerdoci, jurisprudència, comerç, artesania, agricultura. Els esclaus feien les feines més dures. Cada nou dies feien un dia de descans que aprofitaven per visitar els amics i parents.

4. ELS VESTITS:

S’usaven pells i llana al principi per fer els vestits dels romans. Quan els mercaders van arribar a Orient i a Egipte en van importar lli. Era una matèria que servia per fer la roba interior de les dones i els mocadors dels cavallers.


5. BARBA I CABELLS:

A mitjans del S.III aC els romans no s’afaitaven la barba ni es tallaven els cabells. Llavors es va imposar la moda d’afaitar-se cada dia. Un temps després es va tornar al costum de deixar-se créixer la barba, però sempre ben arreglada.

Va tornar la moda de la cara sense barba. Qui estava de dol es deixaven créixer la barba i els cabells. Els pentinats femenins eren molt variats. Les joves es recollien els cabells en un nus o en una trena. Les senyores casades preferien el pentinat més còmode. Utilitzaven postissos i tints per canviar el color dels cabells, el més comú era el ros.
                                      





6. EL CALÇAT:

Disposaven de diferents tipus de calçat: sola de cuir, sola de fusta, no coneixien els mitjons.
El calçat principal eren les espardenyes, les sandàlies, les avarques, els esclops, les sabates de carrer, botes militars. Les dones utilitzaven les mateixes sabates però de pell més suau.


En aquest Slide Share hi trobareu la informació més àmplia i més esquemàtica: 


Cèlia Macià 
1r Batx

1 comentari:

Unknown ha dit...

una entrada molt interessant! el que m'agrada mes són els pentinats de les noies. I una curiositat que no sabia era que els homes que estaven de dol es deixaven creixer les barbes.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts