9 de gener del 2014

COLUMNA DE TRAJÀ

LA COLUMNA DE TRAJÀ
part del relleu  de la columna de trajà

Trajà va ser un emperador de Roma del 98 al 117, era d'origen hispà. Pertanyia a la dinastia Antonina. Al 101 va començar la seva primera guerra contre els dacis (Romania actualment), amb aquesta guerra va obtenir la seva primera victòria. Més endavant entre el 105 i el 106 hi va haver la segona guerra, on van annexionar Dàcia com a provínvia de l'imperi. Aquestes guerres són les que apareixen a la columna de Trajà. va ser construïda per celebrar la victòria i per assenyalar fins on arribava un turo desplaçat del fòrum, però tambe tenia la una finaltitat propagandistica ja que tota la columa està il·lustrada amb dibuixos amb relleu.Cada relleu representa una escena bel·lica, les figures van de mes petites a més grans segons l'alçada de la columna. Una de les altres finalitats de la columa és funerària, dins de la columna hi havia una cambra que servia per les cendres de l'emperador i la seva muller.



L'autor de la columna de Trajà és Apol·lador de Damasc, va ser l'arquitecte més important de l'imperi romà. Seguint les ordres de l'emperador va dissenyar i va construir la columna de Trajà entre altres obres monumentals.



La columna de Trajà es d'estil romà imperial i es l'unic monument gairabé intatcte del fòrum de Trajà. La columna fa uns 4 m de diametre, està sobre un padestal de forma quadrada.A dalt de tot de la columna hi havia una estatuda de bronze de Trajà però avans hi havia la figura d'una àguila i actualment hi ha l'estatua de Sant Pere. A l'interior de la columna hi ha una escala que permet pujar fins a dalt.



columna de Trajà

Per saber-ne més, clica aquí.

Ariadna Guardia
1r Batx

1 comentari:

Alba Masnou ha dit...

Molt bona entrada!! Em sorprèn la feinada que devia portar esculpir tot això, deu ser la feina de tota una vida...

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts