CLEÒPATRA I ELS SEUS AMORS ROMANS II

Cleòpatra i Marc Antoni

Cleòpatra va tornar a Egipte. El seu protector, Juli Cèsar havia estat assassinat i el seu regnat tornava a estar en perill. Aquest fet va provocar una guerra civil a Roma que duraria tres anys, liderada per tres importants homes que van lluitar contra els líders de la conspiració. Aquests homes van ser: Octavi, Marc Antoni i Lèpid. Després de derrotar els líders de la conspiració, Octavi, Marc Antoni i Lèpid, van signar un tractat de pau en què van acordar governar Roma junts durant cinc anys.


Marc Emili Lèpid 
Octavi August
Marc Antoni
A partir d'aquest moment, Marc Antoni controlaria Egipte. Però necessitava el suport de Cleòpatra que ara regnava al costat del seu fill Cesarió. Marc Antoni volia l'or d'Egipte per pagar als exèrcits, que vetllaven per la seva part de l'Imperi, i el blat, per alimentar els seus homes. A canvi d’això, la reina egípcia volia la protecció del romà. Marc Antoni i Cleòpatra es van citar a Tars (Turquia). La reina va desplegar tots els seus encantats i després de diverses trobades va aconseguir el què es va proposar. Marc Antoni es va unir a ella impressionat per tots els seus encants. Al 36 a.C. es van casar. Això va enfurismar a Octavi, doncs Marc Antoni havia rebutjat casar-se amb la seva germana, que llavors regia els destins de Roma i va decidir destruir-los. L'any 31 a.C., al cap de 5 anys del seu matrimoni,  una flota conjunta de Marc Antoni i Cleòpatra va ser totalment derrotada per les forces d'Octavi.

Richard Burton com a Marc Antoni i Elizabeth Taylor com a Cleòpatra

Flúvia, primera dona de Marc Antoni
L’amor de Marc Antoni per Cleòpatra es va imposar tan a les súpliques de la primera muller, Flúvia, que des del primer moment fins a la seva mort va intentar separar Marc Antoni de la reina egípcia, com el posterior matrimoni amb Octàvia, la germana de Octavi. Aquest amor que sentia Marc Antoni per Cleòpatra era incondicional, alguns historiadors expliquen que no hi era del tot, semblava estar sota els afectes de les drogues. 
Bust d'Octàvia
Marc Antoni va viure a Alexandria amb Cleòpatra i van tenir dos bessons, que es deien Alexandre Heli i Cleòpatra Selene. També van tenir un tercer fill, Ptolemeu Filadelf. Però el romà no va poder veure'ls néixer ja que al començament de l'any 40 aC haver de tornar a Roma doncs Fúlvia, la seva dona, participava en una conspiració contra Octavi. A finals d'any, la seva esposa va morir, i va signar un acord de pau amb Octavi, i en senyal d'amistat, es va casar amb la germana d'aquest, Octàvia.




Cleòpatra va seguir regnant Egipte durant l'estada de Marc Antoni a Roma. Quatre anys després va tornar Marc Antoni. La seva protecció seguia ajudant a mantenir la independència d'Egipte. Van tenir el seu tercer fill, Ptolomeu Filadelfo.

Durant un temps, Antoni no va tenir èxit en les seves conquestes perdent molts soldats i moltes terres. Fins que finalment, va envair Armènia i va tornar triomfant a Alexandria. Cleòpatra va ser coronada "Reina de reis" i tots els seus fills també van rebre títols reals.
Elizabeth Taylor interpretant Cleòpatra
A finals del 32 a.C. Octavi va declarar la guerra a Cleòpatra i Egipte. Marc Antoni va lluita en contra de Roma, doncs era l’aliat de Cleòpatra. Van arribar a Grècia tement un atac que els portés a perdre aquest territori. Però en realitat, no els va anar gens bé, ja que els soldats romans estaven derrotant a l’exèrcit de Marc Antoni.
De mica en mica la situació empitjora, i desesperats Marc Antoni i Cleòpatra van decidir travessar el setge romà. Encara que van ser derrotats en la batalla d'Actium, encara que Cleòpatra va aconseguir fugir amb la seva flota i va poder tornant a Alexandria, on va entrar triomfant com si hagués aconseguit una gran victòria, ja que temia que els seus enemics a Egipte no la deixessin entrar si sabien que havia estat vençuda per Octavi.
Batalla d'Actium
Marc Antoni estava enfonsat per la derrota i va decidir amagar-se a l'illa de Fars, no volia veure a ningú. Mentrestant, Cleòpatra seguia pensant en la forma de continuar governant Egipte. La reina sabia que Octavi no tenia suficient or per pagar als exèrcits, el què significava que de moment no podria atacar de nou. Però Cleòpatra sabia que tornaria tard o d'hora en busca de la riquesa d'Egipte.

Representació de l'Illa de Fars amb la torra
Al cap d’un any van rebre la notícia de l'arribada d'Octavi. Cleòpatra temia la seva visita i per evitar-la li va enviar una carta oferint-li Egipte però amb la condició que governessin els seus fills. Octavi no va donar resposta a la carta de la Reina, va deixar que volia governar sol. Mentrestant, Marc Antoni va reunir al seu exèrcit per enfrontar-se a Octavi. Però els seus soldats van desertar. Marc Antoni va fugir avergonyit i derrotat, culpant a Cleòpatra, que espantada per la ira de Marc Antoni es va tancar en el seu mausoleu. Després d’això, els rumors de la mort de Cleòpatra es van escampar ràpidament. Marc Antoni va embogir i es va clavar la seva espasa, just en el moment en què el secretari de Cleòpatra arribava anunciant que estava viva. Marc Antoni va ser portat al costat de Cleòpatra, ja que no es podia fer res per salvar la seva vida, i va morir en els seus braços. Poc després l'any 30 aC, a l'edat de 39 anys, Cleòpatra va morir, l'última reina d'Egipte. El més possible es que es suïcides però mai se sabrà. Sobre la seva mort hi ha moltes llegendes , però el cos de Cleòpatra no s'ha trobat , de manera que els experts no han pogut estudiar la seva causa.

Richard Burton com a Marc Antoni i Elizabeth Taylor com a Cleòpatra


De l'emocionant vida de Cleòpatra s'han fet varies pel·lícules, fins i tot, apareix a "Les tres bessones" i també a "Àsterix i Obèlix".



Míriam El Mouhadab Carbonell
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
He trobat molt interessant l'entrada ja que pensava que aquesta història era inventada tant sols en les pel·lícules!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES