1 de gener del 2013

ANY NOU ROMÀ

Companys i companyes del bloc... aquest any 2012 ja se'ns està acabant. Nosaltres, com ja sabeu, tenim costum de menjar dotze grans de  raïm just abans que toquin les dotze de la nit i, alguns, portar roba interior vermella per assegurar-nos de tenir bona sort l'any nou que arriba. Però...i els romans, com devien celebrar-ho? i quin dia?

Primer de tot, cal dir que parlarem del calendari anterior a Juli Cèsar. Els romans no celebraven l'any nou el mateix dia que nosaltres, perquè creien que el dia 1 de gener no es produïa cap mena de canvi a la natura que pogués significar un nou començament d'any. Els antics celebraven el seu any nou al març (martius), mes que introduïa la primavera i es decidien les campanyes militars d'aquell any. I què passava al gener? Era el mes on els cònsols assumien el govern, així doncs, encara que gener no fos el primer mes de l'any, seguia sent un mes molt important.
El calendari romà antic doncs, que es basava en el calendari lunar, quedava així:

martius, aprilis , maius , iunius, quintilis, sextilis, september, october, november, december, januarius i februarius.


Part d'un calendari romà.

I com ho celebraven? Els romans sempre tenien en compte les seves nombroses supersticions i el seu deure de fer ofrenes als déus:
Primer de tot es banyaven i realitzaven molts tipus de purificacions. A més, netejaven i tiraven aigua beneïda a la casa, canviaven els mobles vells i intentaven netejar la seva pròpia consciència. A més, també es feien regals, com intercanviar monedes, normalment una on apareixia Jiano Bifronte, que representava el pas del temps i aliments dolços o també, felicitacions per aquelles dates als coneguts més estimats.

Jano Bifronte

I així és com celebraven els nostres avantpassats l'any nou. Us sembla molt diferent al nostre?
Tot i que una mica abans, feliç any nou a tots bloggers, esperem que aquest 2013 porti moltíssima felicitat i que el bloc segueixi ensenyant-nos dia a dia més i més coses sobre els més antics i les nostres arrels!

Clàudia Martínez
1r Batx

16 comentaris:

Yasmina Ketami ha dit...

Bon any nou a tothom! òndia la veritat es que mai m'havia posat apensar com ho celebraven els Romans. Cambia només en el fet del més perque en relació als regals i els bons proposits del començament de l'any segueixen sent els mateixos.
Per començar l'any està molt bé aquesta entrada:)
Fins aviat!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada i bon any! Mai m'havia passat per el cap com celebraven el canvi d'any els romans però sempre va bé saber-ho. La veritat és que les seves antigues celebracions s'assemblen bastant a les actuals.

Unknown ha dit...

Jo estava molt interessat de com celebraven en aquella epoca l'any nou i m'he sorpres bastant al veure que ho feien en un altre dia de l'any i gracies per donar aquesta informacio.

Unknown ha dit...

M'ha sorprès la quantitat de purificacions que feien i que ho celebressin en un altre mes.

Carla Espinosa ha dit...

M'ha sorprès molt que els romans el primer que feien era banyar-se per així d'alguna manera purificar-se, encara que ho trobo una mica estrany.
Un altre fet que m'ha semblat interessant ha estat que ho celebressin un altre mes de l'any, no m'imagino a nosaltres celebrant el cap d'any al març!
Bona entrada!

Unknown ha dit...

Quina entrada més adient per aquest dia!
M'ha sorprès moltíssim el fet de que celebressin el nou any a març, i la veritat és que té la seva, ja que en realitat tenen raó l'1 de gener tampoc hi ha cap mena de canvi a la natura, però igualment jo considero que aquell precís moment en que sonen les campanades és únic, emocionant i especial i molt adequat per donar la benvinguda al nou any.

Per altre banda, també he trobat molt interessant el fet de que es banyessin per celebrar-ho i així purificar-se.

M'ha semblat una mica diferent, però la base en sí en realitat és la mateixa, ja que en molts altres països es fa això de canviar els mobles vells i llençar aigua beneïda per la casa, per tant, en sí, moltes coses són semblants.

Molt bona entrada Clàudia! I feliç any nou a tots!

Laia Fernández ha dit...

No en tenia ni idea de com els romans ho celebraven. Cal dir que la vida dels romans es basava, podríem dir que sempre, en honorar els déus i satisfer les seves necessitats. bona entrada!

Paula Campelo ha dit...

Molt bona entrada Clàudia! Em sembla molt adequat que hagis fet aquesta entrada en aquesta època de l'any, sempre està bé saber com celebraven els antics romans el fi d'any per saber les diferències que hi ha entre les seves celebracions i les nostres.

Sincerament no sabia que no ho celebraven ni al mateix dia que nosaltres, ja que no ho creien adient tenint en compte que pensaven que a principis de gener no hi havia cap ni un canvi que calgués destacar. Per aquesta raó, ells ho celebraven al març, fet que em sorprèn.

També m'han sorprès les coses que feien quan arribava un nou any, com en aquest cas purificar-se, canviar els mobles, etc. En definitiva, una neteja de la consciència de les seves pròpies ments i de les coses que els envolten per començar bé un nou any.

Unknown ha dit...

Molt curiós i interessant, no sabia que els romans celebressin any nou amb l'arribada de la primavera. També és curiosa la manera com ho celebraven, banyant-se, purificant-se i intercanviant monedes, si per a nosaltres és un moment important m'imagino que per a ells ho era encara més.

Sandra García ha dit...

Primer de tot, Bon any nou a tothom!

Penso, que per una part si que són diferents les nostres costums amb les d'abans ja que no tenim la mateixa manera de celebrar-ho, però hi penso que per una part si que s'assembla ja que per nosaltres i ells era un fet important, encara que em sorprèn que per ells ho celebraven en març.
Un altre fet que m'ha sorprès és el de canviar el mobles de casa.

Una entrada molt original!

Unknown ha dit...

Per començar, bon any a tots els que feu possible que aquest bloc sigui com és i tingui el reconeixement que té!

Molt bona entrada per aquests dies Clàudia! La veritat és que no sabia com celebraven el nou any els romans. És interessant saber que el celebraven al març i no al gener.

Molta sort per aquest 2013!

Adrià Sanchez ha dit...

Bona entrada clàudia, penso que l'any nou es podia celebrar de diferents maneres en tot el món i crec que des de fa molts anys es celebre aquest fet. És una entrada molt interessant per poder aprendre noves coses sobre la vida i les costums dels romans.
És interessant com be a dit la Mireia que celebressin l'any nou al Març i no al Gener. Molt bona entrada i Feliç any nou a tots els que sou Bloggers d'aquest blog "CLASSICSALAROMANA".!!!!

Irene Sánchez ha dit...

És curiós que gairebé tot estaba fet per fer ofrenes als déus o per fer-li referència.
Això de fer regals a cap d'any també ho podríem fer nosaltres eh jeje
Hi ha bastanta diferència pero és molt interesant!
Per cert, feliç any a tothom!!!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Clàudia. M'ha sorprés molt la manera de celebrar-ho dels romans ja que es molt diferent a la nostra, el fet de que tiresin aigua beneïda a la casa i netejar-la per any nou m'ha sorprés.
Felicitats, i bon any nou!

Maria Guallar ha dit...

M'han sorpres molt la sèrie de rituals tant diferents als nostres que feien els romans, sobretot la gran quantitat d'ofrenes. I tal com ha dit la Irene, a mi tampoc no m'imortaria que també es fessin regals a l'any nou.
Bona entrada, Clàudia.

Unknown ha dit...

És molt interessant. Jo, ja tenia curiositat de saber coses sobre els nostres avantpassats. I ara gràcies a la teva entrada ja se alguna cosa sobre els romans.

Marta Santonja 2n ESO

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts