5 de desembre del 2012

TEORIA DE L'INDOEUROPEU

La teoria de l'indoeuropeu va ser formulada durant el segle XIX pels filòlegs Ramus Rask i Franz Bopp. Aquests parlaven d'un pobre indoeuropeu situat al centre d'Europa amb una cultura i llengua pròpies.

Durant el segon mil·lenni a.C aquest poble es va separar i va començar a migrar per tota Europa. Quan més temps passava i depenent de les zones on es van localitzar  la fonètica de la llengua va anar canviant i van aparèixer els dialectes  que temps més tard serien les llengües.

Els dos filòlegs van cercar i comprovar la similitud entre la llengua llatina i la grega estudiant, no només en el sistema gramatical sinó també en el vocabulari basant-se en el estudi de la llengua sànscrita i van formular la teoria indoeuropea.



Mapa de les branques de l'indoeuropeu

Hi ha dues grans branques:

Llengües Itàliques: És la més important ja que es parlava al centre d'Italia, en la regió de Laci on posteriorment es va fundar Roma. El llatí es va imposar a les dues llengües que abans hi havia (l'osc i l'umbre). Els primers textos en llatí van ser de Plató i daten del segle III a.C, això fa que el llatí es converteixi en la llengua oficial de l'imperi Romà.

Llengües Hel·lèniques: Quan parlem de llengües Hel·lèniques parlem del grec. Els documents més antics daten del segle XV a.C Dins del grec podem dividir subgrups com; Micènic, Clàssic, Comú i modern.

També trobem grans subgrups dels quals naixeran les llengües parlades ja consolidades:

Indoiranianes: Constitueix la branca més oriental de l'indoeuropeu. Es troba a la zona d'Àsia menor (índia-Iran).

Germànques: Totes les llengües pertanyen a una família de tribus germàniques que es van localitzar al nord d'Europa durant el primer mil·lenni.
Parlem del Suec, danès, noruec, alemany i l'anglès.

Celtes: Els Celtes van ser el primer poble que es va estendre per tota Europa. Van arribar al sud i al centre d'Europa  Els principals nuclis són com els coneixem actualment ; al sud de França, Nord d'Itàlia i també a les illes Britàniques. Òbviament les llengües que avui coneixem són el francès, l'italià i l'anglès.

Baltoeslaves: Localitzades al nord d'Europa o la part més oriental del continent, parlem del Rus, el Letó i el Lituà.

A part de les llengües indoeuropees, també n'hi han algunes que no tenen aquest mateix origen com el finlandès , hongarès i el Turc. L'Euskera es parla actualment a la zona del País basc i Navarra. L'euskera estava a la península abans de l'arribada dels romans, però amb l'arribada d'aquests moltes paraules llatines han sigut introduïdes dins de l'euskera, però actualment encara es desconeix el seu origen.





Podeu llegir un article molt interessant d'El Punt Avui.

Yasmina Ketami
1r Batx

16 comentaris:

Montse ha dit...

Yasmina, ajudarà els companys a completar explicació sobre l'indoeuropeu!!

Unknown ha dit...

Déu meu! Quanta feinada! Moltíssimes felicitats Yasmina. M'ha semblat una entrada molt però que molt completa. Aprofundeixes molt sobre la llengua indoeuropea, però gràcies a això ara ho tinc tot més clar.
Has aportat una molt bona informació, és a dir, coses molt importants com seria que el llatí es va convertir en llengua oficial de l'imperi romà pels textos de Plató, són coses que s'haurien de saber.

Per altre banda, gràcies a Charles Darwin, es va considerar que els coneixements només es poden saber que són vàlids quan ho experimentes, quan ho observes i quan ho compares; i d'això estic totalment d'acord!

Per acabar, m'agradaria dir que és admirable la quantitat de feinada que hi ha darrere les comparacions que van fer i van fent de llengua!!

PS: molt bon article el d'El Punt Avui! Mai havia pensat que hi ha la possibilitat de que l'indoeuropeu hagués nascut a Turquia fa 8 o 9 mil anys i que el poble que el parlava era bàsicament agricultor! En fi, com diu l'article, és prou sabut que la ciència de la lingüística va fer un pas de gegant a finals del segle XVIII !

Adrià Sanchez ha dit...

Molt bona entrada Yasmina ha estat una de les entrades més completes que he vist en el blog, m'ha agradat molt com ens has explicat la teoria. Està molt bé que donis a coneixer els tipus de llengues que van sorgir, de com es va formar la llengua indoeuropea i per últim dir que m'ha agradat molt el video i el document, que ens expliquen la tepria més detallada. També m'ha agradat que ens donesis constancia d'una pàgina per poder llegir més informació.

Només era dirte que molt bon treball, molt ben treballat i m'ha agradat molt llegir aquesta entrada, encara que ja hi tenia de constancia perquè no fa molt vam estudiar aquest tema. Molt bona entrada et felicito!!!

Carla Espinosa ha dit...

Quina entrada més completa Yasmina, crec que ens has ajudat una mica a tots els alumnes de 4t a entendre millor la teoria de l'indoeuropeu, a més, fa res que vam parlar-ne d'ella i segurament a moltes persones els hi has aclarit les idees.

El mapa s'enten perfectament, i amb el vídeo i la notícia has acabat amb una entrada completíssima, felicitats!

Manar ha dit...

Yasmina una entrada perfecte haig de dir que m'ajudarà per estudiar per el examen jaja
molt ben fet!

Sandra García ha dit...

Com han dit altres dels meus companys, una entrada molt i molt completa. Penso igual que la Carla, aquesta entrada ens ajudarà a tot per acabar de aclarir dubtes i acabar d'entendre-la la teoria dels indoeuropeus, que fa res la vam estar repassant a classe.
A més a més, aquest article i el video facilita acaba facilitant molt més l'explicació per acabar de entendre-la.

Molt bona feina Yasmina, felicitats!!

Irene Sánchez ha dit...

Ostres Yasmina, has fet una gran feinada! Fa poquet que vem estudiar aquesta teoria, i això ens serveix molt! a més expliques molt bé les diferents llengues i tot. El video és molt bo. Felicitats, ho has fet molt bé!!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Yasmina! Cap a principis de curs vam estudiar aquesta teoria i en la teva entrada està molt ben explicada.

Gràcies al vídeo i a la notícia de diari es pot entendre i situar molt millor en en el mapa.

Cristian Martinez ha dit...

Molt bona entrada, com ha dit el Martí el primer tema de curs, i per el que vam veure, es que és un tema molt complex, amb un extens temari, que va des del principi del indoeuropeu al inicis de llengües, i dialectes, arreu de un territori tant extens com Europa i la part d'Asia fins l'Índia. I com ha dit l'Angi és impressionant saber que l'origen d'aquesta llengua mara, va ser a un petit poble d'agricultors al centre de l'actual Turquia.
Bona Entrada!

Laia Fernández ha dit...

Yasmina!! La veritat és que aquesta entrada em servirà moltíssim per l'examen de la setmana que ve. És impresionant com una sola llengua ha pogut fer néixer diversos idiomes que actualment es parlen a molt dels paiïsos occidentals. bona entrada!!!!

Unknown ha dit...

Mare meva com pot ser que a partir de dues llengües, Grec i Llatí, hagin aparegut tantes altres llengües i dialectes?!.
Gran entrada Yasmina, com a dit l'angi, vaia feinada! :)

Maria Rodriguez ha dit...

Una entrada molt interessant, ja que la majoria de nosaltres desconeixem alguns petits detalls que són essencials pel desenvolupament de la nostra llengua. I amb la informació que ens has proporcionat, hem completat el que ja sabiem.

Bona entrada, molt completa i ben treballada!

Unknown ha dit...

Ho trobo interessantíssim!! Conèixer l'origen de les llengües que avui parlem és molt bonic, i ens ajuda a reflexionar sobre les paraules que diem i la història que tenen al darrere. Per això l'etimologia pot ser una ciència tan interessant, perquè explica històries dels parlants d'una llengua, al capdevall....
Bona entrada, Yas!! ;)

Martina Maldonado ha dit...

Molt completa la teva entrada Yasmina!! Cap a principis del curs, els alumnes de quart d'ESO de llatí vam veure una mica de la teoria de l'indoeuropeu, i crec que aquesta entrada fa una molt bona explicació del tema a més a més de completar-la amb enllaços, articles i vídeos que ens serveixen per entendre millor del que estem parlant.

Per altra part, si parlem del basc, em sembla molt curiós que no es sàpiga d'on prové, però buscant per la xarxa he trobat que algunes persones creuen que existeixen paraules que procedents de l'edat de pedra, ja que deriven del mot haitz "pedra", per exemple:
aizto o aintzo "ganivet"
aizjora "destral"

Unknown ha dit...

Una entrada molt bona! No em puc imaginar l'estona que hi has passat per resuir i explicar tota la teoria!
Es increïble com del llatí i del grec han pogut sortir tantes llengües i tan diferents entre sí.
Gràcies per l'informació, m'ha ajudat molt a entendre amb més detalls el tema.

Mireia Recuero Solà ha dit...

Molt bona entrada Yasmina! És una de les entrades més completes que he vist en el blog, m'ha servit de gran ajuda a l'hora d'estudiar el temari sobre els origens de la llengüa llatina i m'ha ajudat a comprendre moltes coses sobre l'antiga Roma comparades amb observacions de Charles Darwin i l'article d'El Punt Avui. Has utilitzat molt bones referències per mostrar clarament les teves afirmacions i d'on provenen.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts