ESCLAVITUD ROMANA

A l'Imperi romà, com tots sabem, va haver-hi esclavitud en totes les èpoques de la seva existència. Durant el seu domini de la Mediterrània, Europa, Àsia i Àfrica tenien un status social en què els esclaus estaven a l'esglaó més baix. Seguint la pàgina de labyrinthus  us explicaré l'esclavisme romà. 

Tots aquells esclaus tenien procedències diferents: 
  • Molts d'ells eren enemics capturats en les guerres guanyades. Els romans, en les conquestes, van ser capaços d'esclavitzar a ciutats senceres si la població no es rendia a la primera com en el cas de la conquesta de Cartago, que va donar fi a la tercera guerra púnica. Algunes ciutats com Numància van suïcidar-se en massa abans que rendir-se.
  • D'altres eren fills d'altres esclaus que naixen i creixien esclaus, eren anomenats uernae. Alguns propietaris permetien als esclaus viure en unions familiars i els hi permetien tenir descendència, però es podien tirar enrere en qualsevol moment ja que no tenien validesa jurídica.
  • Infants abandonats, que eren educats com a esclaus. 
  • El comerç amb pobles fora de les fronteres del propi imperi.
  • Els pirates i els bandits eren un perill, els pirates en els trajectes per la Mediterrània i els bandits també suposaven un perill en els camins terrestres. Si uns viatgers eren segrestats per uns pirates o bandits i no es pagava el que demanaven pel rescat, també els podien esclavitzar.


                            Venda d'esclaus                Fuetejades als esclaus          

Els romans tenien als esclaus a instruments amb veu, com ells els anomenaven: instrumentum uocale. Els esclaus no tenien pràcticament cap dret legal, no es podien casar, tenir família o propietats. Els amos tenien tot el drets sobre d'ells, tenien el dret de les seves vides, per tant tenien dret fins i tot a torturar-los si creien que era oportú. 

Els esclaus domèstics en habitacions separades dels amos (cubicula). Els esclaus rurals vivien cubicula  de les uillae o encadenats en cel·les col·lectives (ergastula). Els esclaus podien fer feines com per exemple: metges, gladiadors, enginyers, arquitectes, administradors, miners, llauradors, etc. 

Un esclau podia arribar a ser lliure si ho decidia el seu amo, per agrair-l'hi tots els anys de fidelitat o perquè l'esclau li pagava sempre el seu peculium (conjunt de diners que havia guanyat l'esclau durant la seva vida, però tot i això el que tenia el dret legal sobre aquests diners era l'amo, així que l'hi podia treure tot si volia). L'acte en el qual l'amo dóna llibertat al seu esclau és dut a terme per un d'aquests tres sistemes:
  1. Davant del censor a l'hora de fer el cens, és a dir, quan s'introduïa el seu nom com a nou ciutadà.

  2. Fent una declaració davant un magistrat o un governador provincial.

  3. En el testament. En aquest sistema a l'esclau se li podien atorgar diferents pagaments o serveis. 
Parlant dels esclaus, cal destacar a Espàrtac (Spartacus). Situem a aquest llegendari personatge del 120 a.C. al 70 a.C. Cal destacar-lo tenint en compte que va ser un gladiador traci esclavitzat que va ser el líder de la revolta d'esclaus contra la República de Roma, la Tercera Guerra Servil. 


                               Espàrtac               Caiguda d'Espàrtac 


També he trobat un vídeo molt interessant en el qual ens expliquen una mica més sobre els esclaus en l'època romana. 



I tu, què en penses sobre l'esclavisme?

Paula Campelo
4t ESO

Comentaris

Cristian Martinez ha dit…
Com has explicat, els esclaus va ser un pilar molt important per forjar l'expansió i fortalesa de l'imperi roma, fins que van lluitar per la seva llibertat. Sense l'esclavisme, no hagués tingut la mateixa repercussió, ni poder.
Bona Entrada!
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Paula! Com has dit en l'explicació trobo que els esclaus van ser molt importants per aconseguir una expansió tan gran de l'imperi romà fins que els esclaus van lluitar per la seva pròpia llibertat. Crec que l'imperi romà sense els esclaus no hagues arribat a expandir-se tan i amb tanta rapidesa i facilitat.
Manar ha dit…
em sembla molt injust l'eclavisme penso que és una cosa molt injusta i segur que ells no els hi agradaria estar-hi en el seu lloc. jo crec que encara avui dia existeix tot i que no es veu tant.

Em sembla molt bé que es parli d'aquest tema!
Laia Fernández ha dit…
Jo crec que la figura dels esclaus ha sigut molt sobrevalorada,ja que gràcies a ells ha pogut donar-se a terme l'expansió de l'imperi romà i la fortalesa que ha tingut. El maltracte als esclaus ha sigut un tema molt injust i que ha perdurat al llarg dels temps.
Bona entrada
Unknown ha dit…
Em sembla molt bon tema, mai es parlar sobre això, però els esclaus han estat molt importants en l'imperi Romà. A més avui en dia encara hi han casos d'esclavisme i ningú dóna importància.
Bona entrada Paula.
Meritxell Redondo ha dit…
Els romans eren una mica cruels... M'ha impactat molt el fet que poguessin maltractar-los si volien, no els tractaven com a persones.
Els esclaus han sigut realment importants per a la història de Roma i això poca gent ho valora.
Molt bona entrada! :)
Unknown ha dit…
A mi no es què m'agradi gaire l'esclavitud però en llegir que els amos del esclaus també "controlaven" els seus pensaments, m'ha agradat menys. Per suposat sense comptar quan fuetejaven a les persones, això és intolerable.
Bona entrada Paula!
Unknown ha dit…
Jo considero que l'esclavitud és inhumana en tots els sentits. Com diu l'Alba Prieto és intolerable les coses que el hi arribaven a fer als esclaus, fessin o no fessin alguna cosa fora de lloc.
Per altre banda, no sabia que el mateix amo de l'esclau el podia fer lliure, tot i que trobo que l'esclau no li interessaria gaire donar llibertat a la persona que feia les coses per ell: els treballs durs, pesats i incòmodes.

Molt bona entrada.
Carla Espinosa ha dit…
És una entrada interessant pel fet de que personalment no sabia d'on provenien tots els esclaus, i com tots sabem els amos tractaven fatal al seus esclaus i això em sembla molt malament pel fet de que a sobre que els esclaus feien la seva feina correctament aquests els depreciaven i menyspreaven.

Molt bona entrada Paula!
Llúcia Gómez ha dit…
Molt interessant el tema dels esclaus, Paula!
Sabia que els Romans van arribar a tractar molt malament als esclaus, però tant...! També m'ha semblat curiós el tema de on venen cada tipus d'esclau, tot i que si ho penses bé.. la gent que és esclava no en té ninguna culpa, sobretot els nens orfes!
Tot i així, els esclaus van ser una part molt important per l'economia romana, perquè tot i que no cobraven feien tota la feina.
Unknown ha dit…
Ai déu meu! quina vida més infeliç tenien els pobres esclaus... El pitjor és que era la majoria de la societat, massa desigualtat. Pensar sobre el tema se'm posa la pell de gallina. I és que, viure esperant tenir l'oportunitat de ser algun dia alliberat pel teu amo, seria l'única il·lusió, l'única esperança que tenien, per l'única raó que lluitaven per sobreviure. Estic segura que alguns fins i tot es considerarien afortunats de tenir un "bo" amo al ser alliberats, quan de veritat a cap se l'hauria de considerar com tal ja que tots aquests s'aprofitaven d'ells.

El que em fa més rabia és saber que havia la possibilitat de que l'esclau tot i que estalviés diners i treballés durant tota la seva vida després quan demani ser lliure l'amo tingui el poder de treure-li tot el que té, i quedar-se tan tranquil.
I és que, pel que veig, no se't considerava ni tan sols ciutadà sent esclau!!!!!!! Potser per viure així, jo no viuria.
Em sembla tan injust l'esclavisme, i com ja han comentat els companys, quan es valora la fortalesa i l'expansió de l'antiga Roma, s'hauria de valorar més la feina dels esclaus i no els dels seus amos, ja que en realitat aquests no han fet res, només manar i manar, i guanyar-se la majoria del mèrit.
En conclusió, molt bon tema Paula,has realitzat una bona entrada, ens has fet pensar sobre un tema molt important. Per altre banda,m'agradaria remarcar que no eren només els romans els cruels amb els seus esclaus, sinó que en general tots els amos, siguin d'on siguin, tots explotaven als seus pobres esclaus.
Bé, per acabar, definiria l'esclavitud com ja ha dit la Mireia: INHUMANA en tots els sentits. Ninguna persona hauria d'estar obligada a fer cap cosa contra la seva voluntat. I tot i que l'esclavitud estigui prohibida en tot el món, com ja s'ha dit, encara es realitza en algunes parts, i a vegades arribo a pensar que com que nosaltres no som els afectats no en fem gaire al respecte, i el problema és que aquests tampoc poden fer-hi res...
Maria Rodriguez ha dit…
És una entrada molt interessant perquè molts cops ens olvidem d'algunes parts de la història que van ser realment injustes però que a vegades són més importants que petits detalls per la nostra història. L'esclavitud és una cosa molt injusta, que per desgràcia aquesta gent patia i que en alguns llocs del món continua sent existent, encara que minoritari. Per sort això ja no ho patim en el nostre país.

Molt interessant, bona entrada!
Martina Maldonado ha dit…
Tal i com s'ha dit abans estic totalment en contra de l'esclavitud ja que em sembla molt injust que, pel fet de ser abandonat de petit o per ser capturat sense cap raó, una persona sigui maltractada de maneres tan cruels com ho feien en aquella època, és a dir fent els treballs més durs de la societat, a més a més de ser maltractats per totes les classes socials.

Crec que aquesta entrada és molt interessant ja que ens explica molt bé quin tipus de persones eren els esclaus, que feien, com podien sortir d'aquesta situació... és a dir que ens fa una explicació molt completa del que és l'esclavitud.

Molt bona entrada Paula!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES