21 de desembre del 2012

ORFEU I EURÍDICE

Eurídice, una nimfa de Tràcia era esposa d'Orfeu  poeta i músic. Els dos s'estimaven molt, per tant vas decidir casar-se. El dia del seu casament, Eurídice va estar a punt se ser segrestada per Aristeu, un pastor enemic d'Orfeu. Ella s'escapà però, en l'intent de fugir, una serp la mossega i li treu la vida.


                                   Orfeu i Eurídice, Arno Breker

Orfeu es sent tant desconsolat i trist sense la seva dona, que decideix anar-la a buscar al món dels morts. Amb l'ajuda de les seves habilitats amb la música, va superar tots els obstacles per arribar a buscar a la seva estimada esposa. Va convèncer Caront que li va deixar travessar el riu Estígia (el límit entre el món dels vius i el món dels morts).

També va convèncer Persèfone i Hades (els déus de la mort) en deixar-li emportar Eurídice. Aquests només van posar una condició i és que durant el trajecte del món dels morts al món dels vius Orfeu no podia mirar Eurídice fins que la llum del sol  l'il·luminés totalment. 

Orfeu i Eurídice tornant al món dels vius
Aquest va complir la promesa, fins l'ultim tram que indecís va voler comprovar que no l'havien enganyat i que de veritat Eurídice l'estava seguint al mon del vius. Com que Eurídice encara no estava del tot banyada amb la llum del sol, aquesta va retrocedir al món dels morts sense tenir cap possibilitat a tornar. Orfeu va intentar tornar a buscar-la però aquest cop, Carnot no li deixà creuar el riu Estígia. Finalment Orfeu va tornar a la terra dels vius i va ser fidel a la seva esposa fina a la mort.

La mort d'Eurídice
Aquí us he deixat un vídeo perquè acabeu d'entendre aquest mite.



Eulàlia Tarragó
4t ESO

5 comentaris:

ferranblasi ha dit...

Molt interessant la entrada. Quina vida més tràgica. La seva dona es mor i el cap de molt temps la va a buscar al mont dels morts i la per nomes per haver-la mirat.

Unknown ha dit...

Hola Lali!
Gràcies a tu, mentre llegia la teva entrada he recordat que aquest mite el vaig treballar l'any passat amb la Martina, i per això em sonava tant! De fet, he estat mirant el powerpoint que vam haver de fer per exposar el mite, i veig que la base de la història és la mateixa però depèn de quina part hi ha alguna diferència. Una de les coses que s'haurien de destacar és que, Orfeo aconsegueix passar tots els "obstacles" gràcies a que tothom s'enamora d'ell mentre toca la lira.
Considero que és una història una mica trista, ja que la parella era feliç però per culpa d'Aristeu que s'interposa acaba amb un final tràgic; tot i que no obstant això, igualment a Orfeo li donen l'oportunitat de tornar a estar amb ella però com que no es va fiar del tot, finalment va haver-se de girar per comprovar si no l'enganyaven. És a dir, això és un bon exemple de que a vegades la desconfiança pot fer-te molt males passades... I és que, tant aquests personatges mitològics com nosaltres, els humans, som d'aquesta manera i a vegades desconfiem massa. Malgrat tot, considero que Orfeo finalment després de tant esforç, tantes complicacions, tantes proves, hagués estat bé que tornés a estar amb Eurídice, però no sempre tots els finals poden acabar bé...

Bé, molt bona entrada! Tot i que si et sóc sincera m'ha semblat que ho has explicat massa per sobre i falten bastants detalls interessants.

Martina Maldonado ha dit...

Jo ja m'havia llegit aquest mite, fins i tot vaig haver de fer un treball.. però igualment crec que està molt ben explicat ja que s'entén molt bé tota la història.

Per altra part m'ha agradat molt el vídeo ja que és una forma molt original i dinàmica de conèixer el mite.

Si parlem de la història en sí, Orfeu em semble un personatge molt valent ja que decideix baixar al món dels mort per tal de tornar a veure a la seva amada.

Molt bona entrada Lali!1

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Lali, mai havia sentit a parlar d'aquest mite i l'he trobat una mica tràgic ja que pel simple fet d'haver-la mirat ja l'havia perdut per sempre també trobo molt bonic el gest que té el seu marit de ser fidel fins la mort tot i que la seva dona ja estigués morta.

Unknown ha dit...

Una entrada molt bonica. Encara que sigui un mite, els fets que ha fet Orfeu per tornar la seva esposa l'Eurídice, han demostrat el seu verdader l'amor per a ella. Amb un final inesperat a l'últim moment quan estaven a punt de sortit.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts