27 de desembre del 2012

NERÓ

Algun cop heu pensat el nombre d'emperadors que ha pogut tenir l'Imperi Romà durant tota la seva història?
Realment un número exacte no el puc dir, però més de 20! 
Un d'ells és el que explicaré a continuació: Neró.


Neró Claudi Cèsar August Germànic va ser un dels emperadors que va tenir l'Imperi Romà durant el 13 d'octubre del 54 i el 9 de juny del 68 . Va néixer a Anzio (15 de desembre del 37) i va morir a Roma amb 30 anys (9 de juny del 68) i va arribar al tron gràcies a la mort del seu oncle Claudi, el qual anteriorment el va adoptar.

Nero Glyptothek Munich 321.jpg
Escultura de Neró
Primerament el fet que Neró aconseguís el tron era molt complicat ja que el seu oncle matern (Cal·lígula) va heretar el tron als 24 anys, on ja podia decidir qui seria el pròxim hereu del tron, però va ser assassinat juntament amb la seva dona i això causà que Claudi, l'oncle adoptiu de Neró, anés a parar al tron.

Amb únicament 14 anys ell mateix es proclama adult, i comença a acompanyar el seu oncle Claudi al Senat i fins i tot va aparèixer en monedes.
Fins que a l'any 54 Claudi va morir, es parla que possiblement la mare de Neró enverinés Claudi, però no es va arribar a demostrar res.

Monedes amb Neró i Agripinila (mare)

I així, després de la seva mort Neró va heretar el tron.
Durant el temps que va estar al tron, Neró va fer diverses construccions de teatres, va promoure competicions i proves atlètiques amb el propòsit d'augmentar el capital de cultura a l'Imperi Romà.

Va cometre bastants execucions i una d'elles, molt sorprenent, la de la seva pròpia mare pel fet de que pensava que ella conspirava contra ell i que volia fer-lo fora del tron.

A part d'aquesta execució va ordenar l'assassinat de la mare de Popea Sabina,  amb la qual es volia casar i si la seva mare seguia viva no li permetria a la seva filla casar-se amb ell.

Neró amb remordiments després d'executar  la seva mare.
Realment d'aquest emperador hi ha moltíssima informació sobre tots els anys que va estar present al tron i totes les coses que li van succeir,  però millor anem directament al que va passar just després de la seva mort.

Segons Cassi Dió i Suetoni la mort de Neró va ser rebuda de bona manera, és a dir, la gent del Senat, els nobles i els de classe alta es van alegrar de la seva mort. En canvi tots els de classe baixa com esclaus, que van ser els que van rebre més beneficis del regnat de Neró, van rebre la notícia amb molta tristesa.

Després de la seva mort, molts monuments dedicats a ell van canviar de nom, moltes escultures les van remodelar per tal que semblés una altra persona i moltes coses per l'estil, per tal de no guardar memòria sobre aquest emperador.


Es diu que Neró va incendiar Roma, podeu fer una petita cerca i llegint algun enllaç que us he posat potser podreu donar una resposta.

Carla Espinosa
4t ESO

7 comentaris:

David V. ha dit...

M'intrigava la vida d'aquest emperador, ara ja se el que volia saber i molt més!!

Unknown ha dit...

Bona entrada Carla!

Sincerament, em sorprèn molt els conflictes que tenien entre els romans per accedir al tro... I tots els assassinats que s'han realitzat per obtenir poder!

Pel que has dit, després de la seva mort la gent rica va ser qui es va alegrar però la classe baixa no, és a dir, amb això arribo a la conclusió de que Neró era més humanitari, es preocupava més pel bé de tots.

Respecte a si Neró va cremar Roma, he trobat que aquest fet li van atribuir les classes altes, i que en realitat no ho va fer. Es diu que qui li va atribuir d'aquesta responsabilitat de l'incendi a Neró va ser l'historiador llatí Tàcit. Es diu que va cremar la ciutat mentre ell regnava, ja que així podria reconstruir la ciutat i després culpar d'això als cristians, tot i que es considera que això és erroni. També s'ha dit que mentre passava aquest incident, ell no feia res al respecte, quan en realitat sí que feia el que podia per salvar a la ciutat per les documentacions que s'han trobat.

Em sap molt greu per ell que fessin el possible per no guardar memòria sobre aquest emperador, ja que jo el considero bastant important i per destacar.

Unknown ha dit...

Buscant informació he trobat que Neró no era tan bo com jo creia, per això comparteixo aquesta pàgina en la qual es parla diverses curiositats de Neró amb les quals m'he quedat al·lucinada:

http://www.erroreshistoricos.com/curiosidades-historicas/personajes-historicos/586-curiosidades-sobre-neron.html

Finalment arribo amb la conclusió de que la majoria dels emperadors romans eren excèntrics!

Àlex Alemán ha dit...

Una cosa que m'ha sorprès gratament ha estat la "bona" acció de Neró per tal de millorar les classes baixes. Cercant per internet, he trobat un llibre titulat "Breu història de l'antiga Roma" que explica com Neró va voler interferir a l'economia el 58 dC. Per millorar la situació de les classes baixes, va eliminar els impostos indirectes. Malauradament, es va haver de modificar per ser inviable.

També va afavorir les classes mitjanes i burgeses enfront de les riques reduint el pes de l'auri (la moneda d'or romana) enfront del denari (la moneda de plata) Un guany important per l'estat.

Si bé, com diu l'Angi, té tota la pinta d'haver estat un emperador molt excèntric!

Laia Fernández ha dit...

Vint emperadors?? Em pensava que n'hi havia hagut molt més!!! M'ha sorprès que Neró volgués augmentar el capital de cultura a l'Imperi romà. Es nota que era una persona que pretenia fer una vida més fàcil a aquelles persones de classe baixa i deixar de donar més luxes aquells que ja en tenien prous. bona entrada!

Yasmina Ketami ha dit...

Jo mateixa vaig fer una entrada de Neró fa un temps! Es bastant remarcable com Neró es recordat pels estatus més pobres i tan odiat pels estatus més alts. Va ser un dels emperadors més recordats però dins del meu punt de vista jo el recordava per la crema de Roma i no pas per ajudar les clases baixes més desafavorides.
Es un constrast bastant oposat que lluites per les classes baixes i per la seva bona economia i que al final provoqués la crema de la seva ciutat.

http://www.nationalgeographic.com.es/articulo/historia/secciones/7822/neron_incendio_roma.html

He trobat aquest enllaç on explica el perquè de la crema per algú li interesa relacionar els dos conceptes.
Molt bona entrada:)!!

Unknown ha dit...

M'ha agradat aquesta entrada, realment no pensava que Neró fos tan generós amb els esclaus pobres, suposo que perquè abans que puges el tron havia vist com vivia el seu poble i havia d'ajudar-los d'alguna manera, i també crec que veia com vivien les classes altres, sense que els s'hi fes falta res.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts