31 de desembre del 2012

MEDUSA, ÉSSER MITOLÒGIC

Medusa (del grec Médousa, que significa guardiana o protectora) era l'única mortal de les tres Gorgones filles del déu marí Forcis i el monstre aquàtic Ceto. Medusa vivia a l'Oceà occidental.


Medusa (dibuix)
Les Gorgones eren tres monstres i es deien Esteno, Euríale i Medusa. Les tres eren filles de les divinitats marines Forcis i Ceto. De les tres, només aquesta última era mortal, però era considerada la Gorgona per excel·lència.

El cap d'aquests monstres estava envoltat de serps, tenien grans ullals, mans de bronze i ales d'or. La seva mirada era tan penetrant que qui li mirava els ulls quedava convertit en pedra. Pertanyen a la generació preolímpica. Vivien a l'Occident extrem, no gaire lluny del País dels Morts.

Peter Paul Rubens, Medusa, 1617
En la mitologia grega Medusa era una dona molt maca que va tenir relacions amb Posidó en el temple dedicat a Atena (la deessa de la guerra). Quan ella se'n va adonar, va decidir transformar Medusa en un monstre amb ales. 

En un principi es deia que era un cavall alat, més tard es va dir que era una dona amb ullals, llengua negra, urpes i cabells de serp. Però, tot i això, el seu aspecte exterior no era el més terrorífic que ella tenia, sinó que era la seva mirada que podia transformar en pedra a qualsevol que la mirés. Es deia també que la seva sang tenia el poder de reanimar els morts. 

Medusa


Perseu amb el cap de la Medusa
Quan Medusa estava embarassada de Posidó, Perseu, ajudat per Atena i Hermes a qui van donar les sandàlies alades, el casc de la invisibilitat d'Hades i un escut i una espasa, Medusa va ser decapitada. 

De la sang de Medusa van néixer Pegàs, el cavall alat, i el gegant Criasor. Perseu va utilitzar el cap de la seva mare Medusa per poder matar Cetus i poder rescatar Andròmeda. Després d'haver matat Cetus, Perseu va donar el cap de Medusa a Atena, que més tard se'l posaria en el seu escut.





Si medusa era tan lletja com explica la mitologia grega, per què creieu que la pintaven tan maca?

Adrià Sánchez
4t ESO

10 comentaris:

Yasmina Ketami ha dit...

Ai la pobre Medusa! Sempre en les pel.licules noveles o històries apareix aquest personatje cruel i amb la mirada que comberteix en pedra tot allò que veu i el seu cabell de serp però mai abans habia sapigut tota la història.
Molt bona entrada!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! La veritat es que havia vist aquest ésser mitològic en moltes pel·lícules i n'havia sentit a parlar ha moltes històries però mai n'havia escoltat la història completa d'aquest ésser mitològic.

Unknown ha dit...

La famosa Medusa! Aquest personatge apareix a moltíssimes pel·lícules, llibres i fins i tot videojocs!
Recordo que la Medusa fa temps em provocava una certa por per culpa d'una pel·lícula que vaig veure que ella hi apareixia representada amb uns ulls extremadament clars que convertien a les persones que els miraven en estàtues de pedra i aquests cabells tant exòtics de serps.
Molt bona entrada Adrià!

Àlex Alemán ha dit...

Com molts que hi participen en aquesta pàgina, he vist aquest personatge mitològic representat en molts llocs. Així com al cinema, en llibres i fins i tot en un medi molt especial, la música. Discs que porten el seu nom i fan una picada d'ull a la part on Perseu guanya la lluita a Medusa. Bona entrada, Adrià!

Carla Espinosa ha dit...

Personalment sabia una mica sobre la història d'aquest ésser per l'entrada de Pegàs, el qual va néixer de la seva sang, però és una història bastant interessant i que val la pena conèixer.

Bona entrada Adrià!

Laia Fernández ha dit...

Diria que coneixem aquest personatge gràcies a totes les aparacions filmogràfiques i literàries que els directors i autors fan aparèixer a les seves obres. És realment un personatge molt interessant, tan físicament com personalment. bona entrada!

Sandra García ha dit...

Ja havia sentit a parlar molt cops sobre la historia d'aquest personatge, però no la coneixia ben bé.
Penso que és un dels personatges més interessant que ara per ara coneixo.

Bona entrada Adrià!

Unknown ha dit...

Bona entrada i molt bona pregunta.

Realment no trobo explicació que valgui per explicar perquè representaven a medusa tan bella.
Malgrat això, ja havia sentit a parlar bastant de Medusa: els cabells de serp, la mirada que tenia capaç de convertir les persones en pedra... però no sabia que la seva sang podia salvar als morts. Així doncs, una entrada interessant!

Paula Campelo ha dit...

Una entrada molt interessant Adrià! Tots hem sentit a parlar, en algun moment o un altre, sobre la famosa Medusa, el típic personatge de la mitologia que és descrita com un monstre amb el cap ple de serps. Jo tenia clar que Medusa era un personatge negatiu, ja que tenia el poder de convertir en pedra a qualsevol ésser que la mirava, però el que no sabia era tota la història que s'amaga darrere el que es diu d'ella.

M'ha sorprès molt el fet després de que fos decapitada, Perseu utilitzés el cap de la seva mare, Medusa, per poder d'aquesta manera matar a Cetus i que a sobre més tard entregués al cap a Atena, el qual es posaria el cap de Medusa al seu escut. Tampoc sabia que de la sang que es va derramar al ser decapitada va aparèixer Pegàs, el famós cavall alat que tots coneixem.

M'ha agradat bastant el power point, ja que hi ha la informació necessària i moltes imatges que ens mostren les diferents representacions que s'han fet de Medusa. Respecte la pregunta que has fet, la veritat és que no sé perquè la representaven bonica quan en la mitologia havia estat descrita com a una dona molt lletja.

Justie Anaman ha dit...

Malgrat del seu origen antic, hi ha una veritat molt moderna a l'experiència de la Medusa. Ella és objectivada per la seva bellesa, culpada igualment de ser víctima dels crims d'un home i a més a més, és demonitzada el món. Tots aquests fet que encara són molt relacionades amb les dones d'avui. Intenten justificar les accions dels homes amb el simple fet: "les dones provoquen."

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts